Kishiniov

Frica păzește pepenii, mai ales în Franța. Charlie Hebdo a renunțat la caricaturile cu Mahomed

După ce tot Facebook-ul s-a cutremurat și s-a vopsit trei zile ”Je suis Charlie” foarte puțini au oftat dezamăgiți când a apărut știrea că vitejii caricaturiști Charlie Hebdo nu vor mai publica nici o caricatură cu profetul Mahomed. (aici)

M-a amuzat mai ales Dan Alexe, care încearcă din răsputeri să justifice decizia revistei franceze (aici) în baza a trei argumente:

1. este vorba de moartea a 12 oameni, astfel că decizia ar trebui cumva înțeleasă;

2. Charlie Hebdo nu publica caricaturi cu Mahomed pentru a-l jigni pe profet, ci pentru a râde de extremiștii islamici;

3. spiritul Charlie Hebdo, care ar fi un spirit al râsului deșucheat în buna tradiție libertariană franceză.

Cu tradiția libertariană franceză nu te poți pune, primul argument justifică de fapt acțiunea teroriștilor, iar cel de-al doilea este ilogic.

Să recapitulăm: doi teroriști au intrat în redacția revistei satirice Charlie Hebdo și au împușcat 12 jurnaliști. Motivul: revista a publicat caricaturi cu profetul Mahomed, iar în tradiția islamică este interzisă redarea chipului profetului. Anunțul Charlie Hebdo că renunță la caricaturile cu profetul înseamnă că teroriștii și-au atins scopul. Frica păzește pepenii.

Revenind la argumentul 2: Charlie Hebdo a publicat caricaturile cu Mahomed pentru a combate extremismul islamic – știind că extremiștii vor sări în sus și există posibilitatea apariției unui atentat împotriva revistei. Acum Charlie Hebdo renunță la caricaturile cu profetul, dar va combate extremismul islamic cu caricaturi cu extremiști – dar nu puteau face asta de la bun început? Și dacă niște extremiști se arată deranjați de caricaturile cu ei și vin la Charlie Hebdo și mai căsăpesc 12 jurnaliști? Ce va face Charlie Hebdo, va renunța și la caricaturile cu extremiști?

Dan Alexe este extrem de amuzant, pe 7 ianuarie scria plin de patimă:

TREBUIE rîs de religie si Dumnezeu. Cine insinuează argumentul “respectului” justifică asasinatele… Vor veni să vă vorbească posaci moralişti şi gravi bărboşi gata să justifice, în cuvinte alese, asasinatele. Nu există justificare. Cine încearcă să recupereze asta din punct de vedere pretins iudeo-creştin manipulează şi caută să strecoare o negare a principiilor fundamentale ale libertăţii. TREBUIE rîs de religie si Dumnezeu. TREBUIE să folosim ironia şi sarcasmul. Avem nevoie de caricaturi cu Mahomed şi cu Isus şi cu orice alt idol.

dan-alexe-mahomed

De la fermitatea din ianuarie – TREBUIE să avem caricaturi cu Mahomed! – Dan Alexe a cotit-o după cireș și ne explică doct că nu este neapărat nevoie de caricaturi cu Mahomed în Charlie Hebdo (au murit 12 oameni acolo, puțin respect!) și sunt de ajuns caricaturile cu extremiști. Bineînțeles, caricaturile cu Iisus Hristos care-l fute-n cur pe Dumnezeu sunt OK și rămân în continuare în paginile revistei.

P.S. Nimic despre influența serviciilor secrete franceze asupra unor practicieni decisivi ai libertății de exprimare precum eroii de la Charlie Hebdo.

 

Categories: Diverse

Român în Chișinău » « Izvorașul de pe strada Pușkin

4 Comments

  1. Ar fi jndicat sa renunte de tot. Cât despre acest Dan Alexe, observ că are idei din ce în ce mai „crețe”. Sunt curios unde va ajunge.

  2. Conservat e la fiinte, spiritul e bun sau rau, functie de consecinte.

  3. Sa asteptam cu evlavie si nerabdare momentul în care un catolic habotnic sa-i împuste pe cei care au mai ramas, si apoi un suporter PSG sau St Denis sa-i ia cu furca pe ultimii supravietuitori.

    În felul acesta glumele lor, care mi s-au parut întotdeauna proaste nu numai de prost gust, vor deveni model de politically correct.

    Toata povestea asta pute de departe a înscenare, iar din aceasta afacere Charlie hebdo nu numai ca a devenit celebru peste noapte, dar a si dovedit ca omenirea nu a evoluat ci a ramas aceeasi turma COPY/PASTE ca si pâna atunci – cu alte cuvinte numai buna pentru manipularile de orice fel.

  4. Interesant cum lupta pentru libertatea satirei se opreste subit cand sunt suparati oamenii care conteaza. Inca nici o demonstratie in strada pentru acest abuz.
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/4351672/French-cartoonist-Sine-on-trial-on-charges-of-anti-Semitism-over-Sarkozy-jibe.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2021 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑