Kishiniov

Adevărații nemuritori din Basarabia. Idee pentru un proiect al memoriei

Alexandru Tănase a lansat pe Facebook ideea unui marș la care basarabenii să iasă în stradă cu fotografiile rudelor deportate de sovietici. Pe 6 iulie se împlinesc 66 de ani de la primele deportări din Basarabia.

Ideea lui Alexandru Tănase.

Ideea lui Alexandru Tănase.

Ideea vine în replică la așa numitul ”Regiment al Nemuritorilor”: de 9 mai în Rusia rudele veteranilor de război decedați mărșăluiesc cu fotografiile acestora. Ceva de genul ”cei care au luptat pentru Uniunea Sovietică n-au murit, noi le continuăm tradiția”. Putin însuși iese în stradă cu portretul tatălui său. Inițiativa a aprținut unui post privat de televiziune prin 2012, între timp televiziunea s-a dus la dracu pentru că a fluierat în biserică, dar ideea a rămas, că este prea bună pentru propaganda putinistă (detalii aici). Mai nou, ”Regimentul Nemuritorilor” a fost condus de Igor Dodon la Chișinău.

Și ideea lui Alexandru Tănase este excelentă. Eu aș vedea-o di granda, adică să fie ceva să intre pe fluxurile internaționale de știri. Minim 10.000 de oameni pe străzile Chișinăului cu fotografii ale deportaților și celor asasinați de regimul sovietic. Arhivele gem de dosare ale persecuțiilor făcute de sovietici. Ar trebui digitizate toate portretele celor condamnați și deportați, cei executați de troicile sovietice, cu o scurtă descriere a condamnării lor. Și puse toate aceste portrete pe o pagină de internet.

În fiecare localitate aș vedea câte un baner imens cu portretele celor deportați și executați, originari din respectiva localitate. Fotografie, nume, prenume și data deportării sau executării. Să se uite locuitorii și să-și amintească: uite-l pe bunelu, uite-l pe unchiul, uite-o pe mătușa. La fel și în Chișinău, banere și afișe la fiecare colț de stradă. Asta înainte de marș, iar la marșul din 6 iulie să vină cât mai mulți cu fotografiile rudelor, iar cine nu are așa ceva să primească de la organizatori o imagine cu un om persecutat de regimul sovietic.

Nu cred că ar costa chiar așa de mult, chiar văd fezabil un astfel de proiect.

Adevărații nemuritori din Basarabia.

Adevărații nemuritori din Basarabia.

Categories: Chișinău pentru toți

Bă! Voi chiar vreți să punem mâna pe topoare?!? » « Să înțelegem politica românească, pornind de la scara blocului

1 Comment

  1. O idee excelenta. Ar fi minunat daca ar avea un inceput practic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑