Kishiniov

Ambasadorul rus la București, un miștocar de talie internațională

Românii se mândresc că sunt miștocari, așa că Putin le-a făcut un cadou pe măsură: probabil cel mai miștocar ambasador care există pe planetă. Vi-l prezint pe Valerii I. Kuzmin, un băiat cu umor fin.

Deci. Kuzmin a dat un mesaj către români, unde altundeva decât pe russiatoday.ro? Și zice așa:

În același an (2018), în București și Moscova se vor sărbători 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România.

V-ați prins? Kuzmin ne zice că România există doar din anul 1878. Și cunosc destui idioți care vor sări în sus: păi da, România ca stat există din 1878, de când i-a fost recunoscută independența, ce te iei de bietul om?

Și idioții ăștia ar avea dreptate, însă doar aparent. Pentru că denumirea oficială a statului cu capitala la Moscova a fost între anii 1721-1917 Imperiul Tuturor Rusiilor, iar între 1547-1721 denumirea oficială a fost Țaratul Moscovei, mai înainte (1280-1547) i s-a zis Marele Ducat al Moscovei.

Deci în 2018 aniversăm 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Imperiul Tuturor Rusiilor din 1878. (Un cârcotaș ar putea întreba: dar cui i s-au adresat rușii în 1877 când au cerut sprijin pentru luptele cu turcii de la sudul Dunării?) Aaa! Idioții amintiți mai sus ar putea spune că Federația Rusă de azi este continuatoarea de drept a Imperiului Tuturor Rusiilor? Să admitem, dar în acest caz și România este continuatoarea de drept a voievodatului Moldovei, nu? (Să vă mai povestesc cum țarul Ivan cel Groaznic l-a rugat pe Alexandru Lăpușneanu să-i trimită o copie a Nomocanonului lui Vlastares, colecția completă a legislației bizantine, pentru că juriștii de la Moscova erau prea bătuți în cap ca să facă o traducere bună din greacă în slavonă?)

Nu-i așa că-i tare Valerii Kuzmin? România, 1878 – ce treabă aveți voi cu Basarabia?!? Dar cu Transilvania?!? Eu v-am spus că e miștocar, aici v-am povestit cum Valerii Kuzmin îi lua peste picior pe flăcăii de la Chișinău.

Categories: Diverse

Ce proteste mai pregătește Oleg Brega la Chișinău » « Jaful miliardului și creditele neperformante

10 Comments

 1. Ma asteptam sa comentezi declaratia ambasadorului american la Chisinau, excelenta sa, James Pettit ori punctul de vedere al SUA vizavi de declaratia reprezentantului ei in Moldova, sa explici mesajul, sa-l traduci, sa-i luminezi pe bezbojnici. Despre declaratia ambasadorului rus cred ca nu ai inteles mesajul, asa cum nu a fost inteles nici ambasadorul american. Rusul glumet a supus ca vom sarbatori 140 de ani de cand ne-am impacat dupa San Stefano, e adevarat ca s-a exprimat diplomatic ( exact ca omologul lui american) si nationalistii opaci si anti si contra nu au inteles.

 2. Relatiile diplomatice între RO si RU au început oficial din momentul în care, pe plan juridic, cele doua state existau ca atare si-si permiteau sa aiba relatii diplomatice.

  Conventia de la Paris interzicea oficial României, ca stat sub protectorat, sa aiba relatii diplomatice, comerciale sau militare. Cu toate acestea, RO a încheiat o conventie comerciala (agreeata de Marile Puteri) cu Austro-Ungaria, apoi una, mai secreta, cu RU (la Livadia, cea care de fapt a iritat Poarta si ne-a împins în razboiul de independenta).

  La Berlin s-a decis ca vom fi recunoscuti ca independenti, si toate beneficiile ce au urmat de acolo. Juristii ar mai putea agita apele rascolind dupa datele la care tratatul de la Berlin a intrat în vigoare si ratificat de fiecare tara în parte si alte asemenea fleacuri importante, si s-ar putea împinge data pâna în 1879, data modificarii Art. 7 din Constitutie (care era obligatoriu pentru recunoastere).

  Acuma, întreb si eu perfid, faptul ca Stefan cel Mare si-a luat nevasta din Crimeea, cu cine a avut relatii diplomatice, cu Rusia sau cu Ucraina? Sau au fost relatii qvatrulaterale: de la vest la est: România, RSS Moldoveneasca, Ucraina, Rusia?

 3. Inca un comment pe care-l dai de gard!Tipic.
  E ca si cum te iei de ala care ti-a calcat pe umbra,dar il ignori total pe ala care ti-a aplicat 3 crosee in mufarin!
  Rusii,spre diosebire de americanosii ignoranti-tembeli-agresivi-posesivi,chiar au un renume in politica externa.Asta cam de vreo 80 de ani,de cand i-au pacalit si pe fascisti si pe aia care se dadeau jmecherii planetei(ciurcil&rusvelt)Si dup-aia a urmat Koreea si Vietnam!!!
  Adica,Heloo!,Putin ii fwute la materia asta pe toti nechematii din lume-merkel,hollande,obalama-asa ca obisnuieste-te cu ideea ca n-ai csf!
  Oricum,Moldovei ii va fi mai bine sub protectia rusa,macar astia nu te vand la talcioc cum am patit noi la Yalta si Malta(prietenii stiu de ce)!!!!

 4. Rusii au fost atat de tampiti, in WW 2, incat desi mult superiori, ca efective, nu au stiut cum sa reactioneze si au fost batuti mar ani la rand. Sa nu uitam ca acesti matalai aveau trupele intrate in dispozitiv pentru atacarea germaniei si a aliatilor, ba chiat si plicurile sigilate cu ordinele de ofensiva. Bun, imperiul bolsevic rus a invins, brava, dar am pierdut sirul anilor de cand nivelul de trai din Germania e muuult inaintea celui a invingatorilor matalai.

 5. Am auzit ca idiotii vor sa faca un canal prin piata aia a lor mare, ca e loc, sa serpuiasca printre biserici, ca-s foarte pravoslavnici, ca sa defileze si fieraraia plutitoare si sa fie circul complet, slava!

 6. Cu asemenea conducatori nu e de mirare ca poporul rus care in majoritate e vai de capul lui s a apucat de bautura. E si acesta un debuseu.

 7. În 1918 si ceva, noua putere del a Moascova, „Sovietele” au cam ales ce obligatii doreau sa si le asume.
  Nu a fost o continuare a imperiului tarist, de aceea, au fost refacute multe conventii si tratate dupa 1922 (IIRC), când au esuat „burghejii” în a înabusi revolutia muncitorilor si taranilor bla bla bla…

  În 1878, telegrama aceea celebra, cu un text care eu personal n-am reusit a afla care-i originalul (sunt trei texte si 2 poze, diferite între ele), a continut în esenta mesajul privat al unui conducator militar, nu diplomat, nu împarat, nu ministru, catre un verisor de-al doilea sa iasa la geam ca-l bat tiganii pe strada…
  Nu a fost un mesaj oficial, de la un stat suveran la un alt stat suveran (desi ne declarasem independenti pe 9 mai), ci un mesaj privat, al unui conducator militar aflat într-o situatie grea si pe care-l pândea pericolul de a i se lua jucaria. Frontul din Caucaz mergea de minune, asta din Balcani se împotmolise….

  Tocmai de aceea nici nu ni s-a recunoscut cobeligeranta, dar astazi suntem obisnuiti sa murim pentru altii si s-o luam în bot – macar în 1878 n-am fost tara învinsa, asa cum am fost în 1945, si cât pe-aci în 1918. Se observa clar curba descendenta, nu?

 8. Si Klemm al nost’ pare a fi unul din acei glumeti … pentru ca Dept of State îsi alege bine ambasadorii – ma rog, nu toti sunt istorici, precum Cioroianu al nostru, dar li se da totusi sa toceasca o brosurica Country Notes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑