Kishiniov

Avortul nu este ca și cum ți-ai tăia unghiile

Văd multe discuții despre avort, pro și contra. În special mă irită tratarea avortului ca fiind o procedură medicală banală, chestia asta având la bază raționamentul că ”înainte de trei luni fătul nu este ființă umană”. Sau înainte de două luni, sau înainte de nu știu câte săptămâni.

Și asta mi se pare o chestie arbitrară. ”Știința” medicală a stabilit că. Există pe lumea asta un dement care este și el considerat om de știință și care spune ceva de genul: înainte de vârsta de trei ani copilul nu are conștiință de sine, nu se percepe ca persoană – deci suspendarea vieții unui copil sub trei ani nu este crimă, că nu omori o persoană, doar suprimi viața într-o îngrămădire de celule care întâmplător are o formă de om mic.

Putem împinge raționamentul și într-o altă direcție. Oamenii peste 70 de ani – sau ce vârstă urmează să stabilească ”știința” – nu mai pot să se îngrijească singuri, putem da o lege prin care să-i scutim de probleme. (Dar stați! există deja prin unele țări dezvoltate legea eutanasiei la cerere, este doar o chestiune de timp până când va deveni obligatorie prin lege după o anumită vârstă, mai întâi tragem tare cu propaganda beneficiilor eutanasiei la cerere, apoi o facem obligatorie, când toată prostimea va zbiera pe Facebook că e un lucru bun și folositor societății. Eu i-aș pune pe susținătorii legii ăsteia cu eutanasia la cerere să administreze ei injecția letală și să privească cum se scurge viața dintr-o ființă umană, nu să desemneze crima drept ”procedură medicală” și să o delege unor oameni care – culmea! – au jurat să apere viața).

Eu cred că avortul nu este o procedură medicală banală, ci o decizie de ”întrerupere” a vieții. Știu, ”uterul meu, decizia mea”. Și poate că așa este în ziua de azi. Angajamentul procreării și creșterii unui copil este ceva care sperie tinerii din ziua de azi. Îmi amintesc în contextul ăsta definiția dată vieții de Karl Marx: ”viața are ca scop producerea și reproducerea vieții”. Tinerii de azi parcă sunt orbiți de egoism și narcisism, își produc o viață cât mai bună și uită să reproducă viața, se tem sau își găsesc orice alte scuze.

Revenind. Avortul îmi pare o decizie de a arunca o viață la gunoi, doar că propaganda actuală o transformă într-un act sanitar, ca și cum ți-ai tăia unghiile.

Categories: Diverse

De ce nu merg moldovenii la teatru, muzeu și bibliotecă » « Spitale, nu catedrale – faza pe medicamente

13 Comments

 1. Cu ce se deosebeşte condamnarea avortului de condamnarea homosexualității, a preacurviei, a tentativei de sinucidere, a ateismului, şi, mergând pe linie cronologică inversă, ajungând la arderea pe rug a vrăjitoarelor şi condamnarea în evul mediu a tot ce nu era conform cu tradițiile? Acelaşi fenomen istoric cu alte particularități.

  Dacă v-ați fi născut cu 50 de ani mai târziu, ați fi considerat avortul la fel cum considerați azi stângăcia (la propriu): o mică deviație de la normalitate, fără nici o implicație reală, fără să contribuie la impresia subiectivă formată despre un om, dar pedepsită aspru pe vremea lu’ tataie.

  • In Evul Mediu nu au fost arse vrajitoare pe rug. Te victimezi ca un cocalar ateu care are impresia ca daca a invatat pe unde se deschide o carte poate sa foloseasca cuvinte care ii depasesc puterea intelectuala, gen „Evul Mediu”.

 2. „Eu cred că avortul”… Tu crezi, dar n-ai niciun argument științific, doar filozofic.

  Astfel, filozofând pe marginea unei idei, dar fără a te folosi de informațiile științifice pentru a construi o premiză corectă, comiți o gravă eroare de logică.

  • D-le. Robințel: Pentru că nimeni nu „ia decizia” de a se naște / a veni la viață singur/din proprie inițiativă, tot așa, nimeni nu are drept să o întrerupă după 5 sec sau 50 de ani. Logic?

 3. Intr-adevar ideea in ultima vreme este ca avortul este o operatiune chirurgicala semi-banala sau in orice caz banalizata.
  Totusi daca facem referire la stiinta pura, chioara, oarba si rece fara sa luam in calcul suferinta femeii (chiar a cuplului) care trece prin astfel de eveniment (inainte, in timpul si dupa ) inseamna ca am ajuns doar niste masini. O masina o desfaci, o ungi ii schimbi piese si merge. Omul nu e asa.
  Daca privim din punctul de vedere al unui crestin, copilul este un dar de la Dumnezeu si a renunta la acea viata, acel dar, este o lipsa de iubire din partea noastra fata de Dumnezeu si fata de ceilalti oameni. Si asa nu ai niciodata siguranta ca acel copil se va si naste, poti numai sa nadajduiesti la asa ceva. Sa mai ai si curajul de a renunta la el e ca si cum parintii ti-au dat un dar pretios si tu il arunci si il scuipi pe motiv ca nu e ceea ce iti doreai sau nu cand il vroiai. Operatia medicala de intrerupere / ucidere este doar o unealta pentru o fapta nebuna.

  Pentru un ateu care crede ca stiinta este ceea ce va salva omenirea sau ca este tinta spre care trebuie sa tinda omul netinand cont ca exista si un suflet aceste constatari se vor diminua numai prin interventia lui Dumnezeu. S-ar putea ca omul cu astfel de convingeri sa constate ca daca asista la o asemenea operatiune si la urmarile ei la un an si mai mult decat un an sa nu mai aiba tentatia de a banaliza intreruperea / uciderea unei vieti in pantecele mamei.

  Stiinta ar trebui sa fie o unealta care sa faca omului bine dar nu sa devina idol. Asa cum e si automobilul pentru noi care trebuie sa ne duca din x in y fara sa facem din el un laitmotiv al vietii noastre.

  Doamne ajuta.

 4. Mai bine il nasti si ti-l creste soacra :))

 5. „Eu te-am facut, eu te omor!”

 6. Din momentul concepției, începe viața. Într-o lucrare minunată, dumnezeiască, deasupra oricărei imaginații, se va naște un copil, care în 99% din cazuri va fi suficient de sănătos încât se va bucura, mai tâtziu, că există. Restul de 1% nu e treaba noastră, ci e voia lui Dumnzeu, care le știe mai bine decât noi. A întrerupe acest parcurs e crimă. Avortul e ucidere!

  N-am înțeles niciodată de ce oameni evoluați, precum ar trebui să fie medicii, fac avorturi. Mă tem pentru ei, la Judecată.

 7. Ei bine, și știința și-a spus cuvântul cu privire la făt, și anume că în celula nouă formată din ovul și spermatozoid există deja toată informația și toată infrastructura necesară pentru ca aceasta să se dezvolte într-o ființă umană, dar aceasta numai dacă …. dacă este lăsată să se dezvolte, adică dacă nu este avortată. Nu mai are nevoie de nimic altceva, are corp, are suflet, are duh. Cine vrea să se convingă, să vizioneze filmul ”Strigătul mut” sau ”Silent screem”, realizat de către un medic cu mii de avorturi la activ, și în care cine are curajul să vadă, vede cum micuțul se apără cum poate de cei care vor să-l scoată din altarul pe care l-a pus Dumnezeu până la un soroc. Și cum strigă chiar, dar bineînțeles fără sunet. Impresionant, științific, cum vreți voi…
  Iar sintagma „uterul meu, decizia mea” este falsă în acest context, deoarece, în mod dovedit științific, uterul aparține și mamei și copilului pe perioada gravidității; ba chiar aș putea spune, că mai mult este al copilului decât al mamei!
  Și nici drepturile femeii nu se aplică temporar în acest caz, deoarece dreptul femeii nu este mai presus de dreptul copilului la viață!!
  Când îi văd pe unii considerând avortul o ”mică deviație” de la normalitate, fără nicio implicație reală, mi se ridică părul pe cap! Și mă gândesc, cine ar mai fi proferat aberația aceasta, dacă mămicile lor ar fi gândit asemenea?!?

 8. Hay sa nu banalizam dreptul vecinului sa isi curme viata cu 3 luni inainte sa moara pt. ca are o boala incurabila si dureroasa, doar pt. ca ceilalti au o filozofie personala unde zice ca viata este un dar de la un zeu si daca o intrerupi tu mai inainte furi ce nu este al tau. Vecinul poate este ateu, nu are nici o legatura cu filozofia celorlalti locatari, de unde dreptul ca ceilalti locatari de bloc sa fie stapani pe viata ta ? . Cand vorbim de cheltuieli, in unele tari dezvoltate, 50% din cheltuielile sanitare facute cu un individ sunt concentrate in ultimul an de viata, atunci cand ii face operatie, chimioterapie, spitalizare si il intubeaza, ca sa nu zic ca si pacientul trece printr-un infern. Ideal ar fi sa avem resurse pentru toate, dar , uite ca nu suntem in Alicia in tara minunilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑