Kishiniov

Bă! Voi chiar vreți să punem mâna pe topoare?!?

E o frază la Marin Preda care m-a obsedat o vreme. Deci se găsesc niște idioți să-l bage în comă pe Dumitru lui Nae, prietenul lui Moromete, și în timp ce ăla trăgea să moară pe prispă, băieții lui se uitau la el împietriți. Și Marin Preda zice de băieți că erau flăcăiandrii de 15-16 ani, nici așa de mici cât să plângă văzându-și tatăl murind, nici așa de mari cât să pună mâna pe topoare și să meargă să-și facă dreptate. Și am citit scena asta când eram și eu flăcăiandru și mă întrebam ce aș fi făcut eu în caz că.

Și lucrurile se limpezesc de la sine în cazuri precum cel cu dezinfectanții diluați din spitale. Șmecherii ăștia ne lasă fără soluții. Adică eu sunt aprig susținător al legalității, știu toate poveștile cu legea Talionului și evoluția sistemelor legale, chiar am fost la școală. Dar s-a depășit o limită.

Adică Achimaș Cadariu al Todiriței sau cum îl cheamă pe ăla de-a fost mazilit de la minister, deci ăla ar trebui să moară cumva. Nu am zis nimic până acum de scandalul dezinfectanților, am așteptat. Dar acum au apărut dovezile că într-adevăr în spitalele din România dezinfectarea se făcea cu apă plată. Și jivina aia care a fost ministru a mințit. Există două variante: a mințit pentru că este prost sau pentru că este ticălos. Pentru mine nu are scuză.

Nu prea povestesc aici chestii personale, dar în urmă cu ceva ani mi s-a îmbolnăvit copilul grav de la o infecție intraspitalicească. Chiar de două ori. Și am așa, o poftă să belesc de piele pe cineva. Când s-a întâmplat a doua oară era s-o mierlesc și eu, că eram cu mintea în dude la volan și am ratat la milimetru o săritură cu mașina în Dâmbovița. Deci nu mă puteam gândi la altceva decât că s-a îmbolnăvit copilul în spital, adică acolo unde ar trebui să se vindece și nu mai vedeam decât perfuziile. Nu mă părăsește amintirea asta și chiar am poftă să belesc pe careva, adică medieval, cum scrie în cronicile brașovene că se făcea treaba asta, cu pielea unsă cu ulei și oțet și încălzită la flacără, să se desprindă mai ușor, în fâșii late de-o palmă, să-mi fac de un chimir. Cam așa l-aș beli pe Achimaș Cadariu sau cum îl cheamă pe meseriașul ăsta. Că nici până în ziua de azi nu știm de ce au murit copii ăia din Argeș în urmă cu câteva luni și nu există nici un vinovat. Iar Achimaș Cadariu ne explica niște chestii cu brânzică.

Și m-ați putea întreba: de ce vrei frate să-l belești pe Achimaș? De ce să nu-l belești pe nenorocitul ăla cu firma care vinea apă plată pe post de dezinfectant? Vă răspund: pentru că Achimaș e doctor în medicină la bază, ginecolog chiar, adică a scos copii din ghioace, a văzut cum începe o viață, a jurat să apere viața și a ajuns un jegos care îi apără pe negustorii ce fac profit din moartea noastră. Că asta a făcut Achimaș, a încercat să acopere căcatul. Pe nenorocitul ăla de negustor îl înțeleg, și-a vândut sufletul lui Mamona și se închină la galbeni. Dă-l dracului, ăla ajunge în iad, și-a vândut sufletul, ars pe rug ar fi de ajuns. Dar Achimaș a jurat ca medic să ne apere și a mai jurat și ca ministru același lucru. De-asta aș vrea să-l belesc medieval, cu mâna mea. Că a încheiat un contract cu noi și am avut încredere în el, iar el ne-a vândut ca pe vite.

Când o să aud vreun idiot că spune ”vrem spitale nu catedrale” o să-i bag mâna-n beregăți. Pentru că în anul 2015 domeniul sănătății în România a avut un buget de aproape 8 miliarde de euro. Știți cât înseamnă asta? Produsul intern brut al Republicii Moldova a fost în 2015 de 6,4 miliarde dolari. Ministrul Sănătății din România are în pix mult mai mulți bani decât produce toată Republica Moldova. Și se fură ca la balamuc în domeniul sănătății. Adică șpaga la doctor este o glumă. Schema cu apă plată în loc de dezinfectanți în spitale este doar o schemă. Sunt multe altele. Chiar ajunge cuțitul la os și nu se mai poate.

Categories: Diverse

Și încă o dovadă a prostiei care ne înconjoară » « Adevărații nemuritori din Basarabia. Idee pentru un proiect al memoriei

16 Comments

 1. Am spus de mult ca la intrarea in toate spitalele din Romania ar trebui pusa o placa mare pe care sa scrie:
  „Lasciate ogni speranza voi ch’entrate”.

 2. Cand te hotarasti sa-mi zici si mie, poate gasim reducere la topoare daca luam mai multe o data.

 3. Cred ca asta isi doresc. Nu ii sperie nimic, puscaria e o joaca pentru ei, un concediu… si-au umplut buzunarele, burtile, neamurile… Pana sunt gata anchetele ei traiesc bine mersi cu un arest la domiciliu, fara nici un deranj… ce i-ar putea speria sa continue in afara de violenta.
  Pana la urma o sa se formeze o organizatie underground care sa ii adune pe toti si sa ii tortureze/omoare…
  Nu vad alta solutie din pacate. Legea, pacea si diplomatia nu pot combate coruptia.

 4. Si pe mine ma umple de furie subiectul asta. Am un copil acasa, in Noiembrie mai aduc aunul, si mi-e groza de spital. Parca intreaga viata e o ruleta ruseasca.
  Si, am vaga impresie, ca nu ne-a ajuns cutitul la os inca. Romanul rabda muuuuulte…
  Dar daca se apuca careva de rascoala, ma bag si eu. Nu stiu ce, dar CEVA trebuie facut.
  Apropo, cum va fi la alegeri anul asta? Vor pica ceva capete sau …. Sunt tare nedumerita, caci nu am cu cine vota.

 5. Eu, personal, i-as pune pe astia la cazna japoneza a ceaunului : se ia una bucata ceaun sa incapa un om, se da o gaura in fundul ceaunului iar sub ceaun se pune o cusca cu un sobolan. Cusca sa aiba o trapa pe unde sa iasa sobolanul, gaura care sa se potriveasca cu gaura din ceaun. Ceaunul, cu ipochimenul plasat cu fundul exact pe gauri, va fi plasat deasupra unui foc. Pe unde poate sa iasa sobolanul daca n-are la dispozitie decat 3 gauri ascensionare ( incluzand gaura curului de javra)? Exact, prin ipochimen insasi, Rozand ca sa scape!!!

 6. Toti ministrii sanatatii au stiut de treaba asta.
  Pe Nicolaescu l-am auzit spunând la TV în genul lui Basescu („nu l-am lovit cu palma deschisa…”) ca nu-si aduce aminte sa fi primit o astfel de informare în al doilea mandat … lasând în aer prima informare.

  Pâna la desecretizarea documentelor raportate „organelor [in]competente” nu ramân decât speculatii fara substrat.

  Pentru mine este o mare deosebire între formularea „dezinfectantii sunt falsificati”, „dezinfectantii sunt diluati” si „concentratia agentului activ era de xyz% în loc de zyx%, adica de 1000x mai putin decât prevad normele…”. Prima formulare poate fi ignorata, ca nu spune nimic, în special când mafia medicala este la putere – si este posibil ca toti cei informati sa o fi uitat, atât de banala era.

  Apoi, mai exista un aspect. Nu l-am vazut atins la nicio TV.

  Si anume, de ce nu s-a facut controlul la receptionare? Sigur, nu toate spitalele au laboratoare de analize chimice, dar trebuie sa aiba laboratoare de microbiologie – acestea din urma, la controalele periodice, trebuiau sa informeze ca infectiile persista în ciuda „dezinfectiilor” si deci ori dezinfectantul era apa plata, ori trebuia schimbat cu un altul. În primul caz, plana suspiciunea asupra eficacitatii dezinfectante iar probe din acesta trebuiau trimise, pentru siguranta, la un laborator chimic acreditat, dar independent.

  Se poate replica, probabil ca s-a facut asta, ca nu sunt fonduri, ca nu-s bani, ca nu era de competenta lor sa decida achizitiile, dar în fisa postului scrie ca un manager de spital trebuie sa informeze ministerul de orice situatie de risc implicând unitatea „manageriata”.

  Situatia a persistat pentru ca managerul de spital avea nevoie de banii de la casa de asigurari si acestia veneau numai daca spitalul functiona, chiar si prost. O infectie poate duce la închiderea unor sectii, iar asta înseamna bani pierduti spitalului, dar si medicilor si personalului auxiliar. De aia, multe infectii nici nu au fost raportate.

  S-ar fi rezolvat problema daca banii de la Catedrala Mânturii Neamului ar fi fost directionati în Sanatate?
  Probabil ca nu. Pentru ca mafia n-a fost distrusa.
  Dar cu mafia distrusa si cu banii de la catedrala, macar pentru un cincinal, „deturnati” în sistemul medical, curatat de „paduchi”, poate ca ar fi putut face diferenta.

  Sanatatea este o zona foarte interesanta, pentru amatorii de teoria conspiratiei. Este foarte greu de dovedit o cauza de îmbolnavire, pentru ca organismul este atât de complex încât scapa oricarui model matematic determinist – ceea ce pe unul îl omoara pe altul îl vindeca. În esenta, este foarte usor, daca se vrea, sa fie data vina pe pacient, care avea „defecte ascunse”. Singurul loc unde este prezenta o siguranta determinsitica este „malpraxisul” – abaterea de la normele stabilite. Smecheria este ca pacientul poate sa moare dar daca doctorul a facut totul „ca la carte” scapa de raspundere. Pe de alta parte, daca un doctor adevarat încearca sa scape un pacient deviind de la practica si rateaza – este vinovat.
  De aceea, asigurarile de sanatate sunt o mina de aur. Am auzit destule cazuri în care pacientilor le-a fost refuzata plata serviciilor medicale pentru ca „au mintit” atunci când au completat formularul acum 10-15 ani fara a avea cunostinta ca aveau diabet incipient (un exemplu dintre multele) deci nediagnosticabil atunci.

  Un singur lucru a ramas în ceata – stim ca toti cei de la „putere” au stiut dar au tacut „ca merge si asa”.
  Dar care a fost rolul SRI în aceasta afacere? Si cum au ajuns în posesia datelor?
  De ce trebuie ca un serviciu de informatii (ok, si asta e o informatie 🙂 ) trebuie sa faca treaba altora (vezi mai sus)?

 7. Sfânta găină spartă.

 8. Nu, nu doar Achimescu ci si ala care si-a vandut sufletul lui mamona. Pentru ca ala este modelul altor potentiali vanzatori de suflet. Pentru ca o facea cu buna stiinta. Pentru ca lacomia are o limita.Iar cu el luati si cei din industria alimentara. Cei care otravesc copiii zi de zi cate putin. Efectele letale ale otravurilor acestora nu mai pot fi tratate nici macar in spitalele etalon..

 9. Pârliţilor, este foarte simplu: rugaţi-vă mai mult, că oricum contribuţiile voastrea către Fondul de Asigurări de Sănătate sunt unele de tot râsul. Pentru ele nu meritaţi altceva decât o plimbare de cinci minute cu ambulanţa şi o perfuzie cu pişat.

  Papagalilor, dans!

 10. Vis-a-vis de toate comentariile pe care le-am citit aici,pareri mai mult sau mai putin interesante cu continut mai mult sau mai putin,eu vreau sa spun dupa cum urmeaza: As vrea sa ii pun la munca silnica pe viata,sa ii chinui atat de rau,incat sa-i vad murind in chinuri putin cate putin. Solutia cu toporul e prea simpla. E o moarte prea usoara. Spunea cineva mai sus si sunt de aceeasi parere ca,trebuie sa se formeze o organizatie underground care sa ii prinda si mazileasca pe toti nenorocitii,obscuritatile si microbii astia infecti,pe criminalii astia care ne omoara copiii si familiile.S-a ajuns prea departe iar gaunosu ala gaurit de acneea,pe numele lui,ciolos,futu-l in gura sa-l fut,stia de situatia din spitale,stia de dezastrul din sanatate. La fel si vanzatorul de tara iohannis,mormolocul asta care raspunde cerintelor si ordinelor lu’ Merkel si SUA. Nu pot sa le scriu numele cu majuscule. Manca-i-ar pamantu’ sa-i manance de spurcaciuni.!!! Unde esti tu Horia Sima??? Unde esti tu Maresale Antonescu. Treziti-va din mormant caci suntem omorati si vanduti cu tara cu tot! 🙁

 11. De acord, mai putin cu pedeapsa. Violenta satisface doar setea de razbunare. Proces, procedura, condamnare. Asta e opinia mea.

 12. Topoare nu prea avem, dar cozi sunt destule :-)…

 13. Si Condrea era tot medic. Achimas si Condrea erau amandoi fosti medici, cu alte ocupatii, mai banoase.
  Imi dau seama ca nu realizezi acum, dar poate mai tarziu iti vei da seama ca 1. copilul nu „s-a imbolnavit in spital” cat a fost dus la spital pentru ca era bolnav; cauza precede efectul, boala precede internarea, nu invers; 2. copiii si oamenii in general sunt muritori. Da, nu e placut gandul, dar peste cinci la mie din copii mor in primul an de viata chiar si in Elvetia. Oamenii sunt imperfecti. Se mai si imbolnavesc. Pentru fiecare zi pe care o traiesti, pentru fiecare zi pe care o are copilul, fii recunoascator. Poti sa fii recunoscator unui barbos imaginar, sau poti sa fii recunoscator unui sistem medical, unor cadre si unor administratori care au facut ce au stiut ei mai bine. In lipsa lor, ai fi trait cat au trait strabunicii nostri.

 14. sa aibe toti din parlament 600 lei sa vedem daca le ajunge sa traiasca in romania noua netrebuie salar de 2 mii de euro sa traim si ioanis sa suga pula toti osa punem boamba in parlament romania de chcat sugeti pula toti care sunteti in romania in parlament sa aud ca suntem in euro sa avem 3 mii de euro venim in tara noi murim de foame mai bine sa moara iliescu a furat tot ce era al romaniei si acum sa ajunga mes la presedinte sa aud ca avem salare de mii de euroo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑