M-a certat rău tanti de la ghișeul 5. Am greșit și am regretat fapta mârșavă. Am fost umil, mi-a părut rău cu toată ființa mea: din privirea miloagă, din vocea de slugă, capul ușor plecat, umerii căzuți. M-am lăsat călcat în picioare ca un vierme nevrednic și am simțit voluptatea lui Masoch: stăpâna de la ghișeul 5 a fost bună și mi-a iertat greșala.

Mai există o atitudine folositoare la ghișeu: slugoiul devotat. ”Da doamnă, păi nu refacem noi dosarul, mama lui de dosar! Îl refacem de nu se vede! Încă 12 copii buletin identitate? Sigur! 10 martori care să spună că eu sunt eu? Ca pe rățuște îi aliniez aici, uite-așa, unul după altul!” Mare atenție la tonul folosit, nu trebuie să fie agresiv, ci să transmită dorința nestrămutată de a îndeplini orice capriciu al tănticii de la ghișeu. Spre deosebire de atitudinea viermelui umil, cel care adoptă tactica asta rămâne cu impresia că mai are o umbră de demnitate.

În țara care a scos Sfânta Ștampilă din circuit, semnătura electronică e acceptată la ANAF în baza Declarației 150. Este o Declarație discretă, generată automat de sistem, nu orice ghiaur o poate descărca, ajungi la butonul ”Descărcare” mai greu – dar ajungi. Da, și Declarația 150 se tipărește, se semnează manual ȘI SE ȘTAMPILEAZĂ sub fraza solemnă ”Sub sancțiunile faptei de fals în acte publice declar că datele înscrise în acest formular sunt corecte și complete” – deci un formular completat automat pe care nu-l poți modifica. Sfânta Ștampilă vs semnătura electronică. Polîhaev, Polîhaev peste tot. Să vă povestesc de funcționarul care m-a implorat să pun o ștampilă pe cerere? Cu o voce de milog, suflet de calic, umerii căzuți și ochii umezi: ”Dacă aveți ștampilă vă rog io să o puneți… – Păi s-a scos ștampila! – Da, dar știți cum e la noi, trebuie…” Și totul pe Windows, că nu s-a clasat degeaba dosarul Microsoft. Linux? Mori fraiere, ANAF știe doar de Windows! La ghișeul 5 dacă aveți Declarația 150! Următorul?

Primul dosar pentru semnătura digitală: 60+ pagini cu semnătură și ștampilă manuală, ”conform cu originalul”, ”să moară mama, eu sunt eu!”, 2 copii BI și tot ce trebuie. Habar nu aveți câtă hârtie se consumă ca să nu mai consumăm hârtie. Și e primul dosar, urmează al doilea, `tu-i neamul nevoii!

Capătul birocrației