Biserica nu este curățătorie chimică

Mulți nărozi merg la biserică așa cum ar merge la un prestator de servicii. De obicei când îl lovește necazul și nu mai știe ce să facă, nărodul se duce la biserică: ”Părinte, am puțin cancer, se poate o molitvă de extirpare?” Apoi se așteaptă la rezultate rapide, cât mai ieftin sau chiar gratis, că doar religia este serviciu public.

Doar că nu funcționează așa. Mulți nărozi ajung la biserică pentru prima oară când îi lovește năcazul. Prima biserică ieșită în cale e bună, primul popă trebuie să știe să rezolve, că doar primește bani de la stat. Nărodul știe de pe internet că popii vor bani, mulți bani! și pornește din start hotărât să plătească cât mai puțin, decis să facă scandal, să-i zică popii vreo două de la obraz, să nu se lase păcălit. Nărodul nu știe ce vrea să cumpere de la popă, nu știe dacă biserica are în stoc ce îi trebuie lui – de fapt nu prea știe ce vrea, dar cu siguranță vrea ceva.

Nărodul merge la biserică așa cum ar merge la curățătoria chimică: ”Las și eu sufletul ăsta, are niște păcate de la cheful de aseară … da părinte și niște preacurvie … și puțină lăcomie și trufie… când să vin să-l iau? Nu se poate mai repede? Dar de ce așa de scump?!? Dincolo e mai ieftin, nici nu mai calc pe aici!”

sfinti

Îți place ce scriu? Introduci adresa de email și primești fiecare articol imediat după publicare:

Motorizat de FeedBurner

9 gânduri despre „Biserica nu este curățătorie chimică

 1. Daca as avea cea mai mica dovada ca molitva chiar vindeca vreo boala as fi de acord sa dau banim multi pe ea. Dar cum nu am dovezi, am pretentia sa fie cat mai ieftina, gratis daca se poate.
  Si religia e un serviciu public in sensul ca ii dai bani de la buget si te astepti ca popa sa presteze.

  1. @alex, tu esti serios? adica vorbesti serios?! ca nu reusesc sa-mi dau seama, poate e o usoara ironie pe care n-o prind eu.

   @dle George Damian, continuati sa scriei, va rog din suflet. Scrieti mult, pentru ca oricum doar o picatura ajunge la mase. Dar cat de importanta poate fi si aceea! Avem nevoie de voci ca a dvs. Eu o sa mai revin. Sunteti punctul meu de echilibru in haosul creat recent.

 2. @IQ: nu-s serios, sunt narod, n-ai citit articolul? Pai un om serios ar sti cum si cand sa ceara o molitva astfel incat molitva aia sa il vindece pe bune. Un om serios ar sti ca religia nu e un serviciu public, destinat adica tuturor oamenilor, ea e doar pentru un mic numar de alesi care isi permit sa cotizeze serios nu pentru pulimea care asteapta doar pomana.

 3. Oare nu ar fi mai simplu sa duci o viata preventiva decât dupa aceea sa platesti scump un serviciu (inutil IMHO, bolile erau „vindecate” asa prin secolul III când erau provocate de demoni, astazi demonii au disparut si au aparut virusii si bacteriile împotriva carora descântecurile nu au niciun efect)? Acelasi lucru va „purifica” bugetul si de cheltuilelile cu farmacia, ca un bonus effect. Adica, dai tot salariul la crâsma, apoi te împrumuti ca sa-ti cânte popa de ciroza?

 4. Wow, chiar sunteti din Chisinau? Respect, mai rar oameni cu asa viziune! Toti vor de toate, dar dezinteresat nu se adreseaza, la bine nici o treaba n-au, da la rau il mai vad pe Dumnezeu si tot nu le convine…

 5. Apropo, ca sa fim corecti, idea de „spalatorie Nufarul” nu a aprtinut mirenilor, ci tot vladicilor, care au inventat sistemul indulgentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *