Ce se întâmplă la Chișinău, foarte pe scurt

În toamna anului 2013 Ucraina și Republica Moldova trebuiau să semneze un Acord de Asociere cu UE. Rusia a zis că vrea să ia parte la negocieri, a promis Ucrainei 20 de miliarde de dolari, a primit respingere. Știți ce a urmat?

A urmat anexarea Crimeei și războiul civil din Donețk și Lugansk. UE și Ucraina, pa!

În Republica Moldova a fost mai delicată treaba. Nu foarte delicată, dar cu unguent. Adică au fost devalizate trei bănci și a fost pus pe butuci bugetul țării. După care s-a început cu guverne căzute, proteste în stradă și arestări la nivel înalt. Confuzie și zbierăte pentru ca să se ajungă la un adio glorios și în cazul relației Republica Moldova – UE. Moscova nu renunță la zonele de influență.

Mai cu detalii aici.

 

2 raspunsuri
 1. Florin Sadam
  Florin Sadam says:

  Orice ai avea tu cu rusii, Crimeea nu e a Ucrainei. Crimeea e aproape la fel de mult a Turciei decat a Ucrainei. Cam la fel e si cu Transnistria. N-a fost Stefan cel Mare prea mult pe acolo.
  Bonus e ca tu find din partea aia de lume, ai cunoscut ceva ucrainieni, si ai ramas cu impresia ca aia e tara, iar nu colectie de starpituri fara afiliere. Prin urmare, tu incerci sa iti explici prin magie faptul ca Transnistria inca exista. Daca Ucraina e in semi-razboi cu Rusia, de ce nu colaboreaza la asediul Trasnistriei? Jegurile de la Kiev s-au delectat cu remodelarea Basarabiei, luand o parte, facandu-se ca ii dau alta parte (eventual una cu nemoldoveni majoritari) – exact cum face Moscova Ucrainei.
  Situatia R Moldova de azi e mult mai rea decat a Ucrainei. Un harcea-parcea de tzara de neafiliati si de semiafiliati nu are nevoie de comploturi de la Moscova ca sa isi dea cu tesla. Ucrainieinii si-au ars centrul capitalei de cateva ori, si totusi reusesc sa fraiereasca R Moldova cand vine vorba de teritorii. Noroc ca tineretul moldovan de azi e prea beat, dar viitorul apartine revolutiilor maidanez-portocalii.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *