Kishiniov

Ce trebuie să facă un șef bun

Poveste de la tata. Pe când era student la Politehnică, un profesor le-a zis viitorilor constructori ai țării: ”Voi credeți că veți fi ingineri? Vai de capul vostru, o să semnați bilete de voie pentru muncitori…”

Asta era pe la începutul studiilor. Timpul a trecut și tata a ajuns inginer stagiar în provincie. Când s-a prezentat la inginerul șef al uzinei a suferit un mic șoc: marele inginer semna un teanc de bilete de voie pentru muncitori. Dar nu oricum: fila teancul de hârtiuțe de la un colț cu mâna stângă, la viteză maximă, iar cu dreapta le semna cu o dexteritate ce dovedea un exercițiu îndelungat. Omul semna 100 de bilete de voie în mai puțin de un minut. Iar tata și-a adus aminte de profeția profesorului.

Mulți dintre angajați erau de prin satele din jur și oamenii aveau pe-acasă animale, chestii, treburi de rezolvat. La uzină veneau ca să ia salariu, că de-aia era uzina, să dea salarii la oameni. Iar un șef bun, atunci ca și acum, este cel care dă liber oamenilor să-și rezolve problemele.

P.S. Pentru cei născuți după 1989: pe vremea aprigei dictaturi comuniste muncitorii nu puteau ieși din uzină dacă nu prezentau la poartă un ”bilet de voie” care să ateste că pleacă cu învoirea șefului.

bufnita

Categories: Diverse

Unde se mănâncă raci buni în Chișinău » « Cum s-a dus la naiba protestul din Chișinău

1 Comment

  1. Ia-ti serviciu la uzina, daca ti se pare asa simplu. Sau cauta „The secret life of rubbish” despre privatizarea gunoierilor sub Thatcher. Spoiler: Angajatii la stat dadeau shpaga la shef ca sa le treaca ore suplimentare, dar ce antebrat am vazut la gunoierii aceia „shapagari”, n-am vazut la culturisti in ziua de azi. Erau alte vremuri, mult mai multa munca fizica. Cum ziceam, tu nu te bagi la munca in fabricile de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2020 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑