Kishiniov

Ceva dedesubturi în scandalul cu copilul mort uitat pe pervaz la spitalul din Strășeni

S-a inflamat Republica Moldova de la știrea Publika TV care afirmă că un tată și-a găsit nou-născutul mort pe pervazul spitalului din Strășeni. Știrea sună a delir, trebuie să ne uităm mai cu atenție la povestea asta.

Sursa poveștii este televiziunea Publika TV (controlată de Vlad Plahotniuc, legată de Partidul Democrat). Să urmărim cu atenție materialul video de aici. Avem așa: pe scările spitalului, într-o imagine puternic prelucrată, un tată distrus de durere ține în mâini ceva ce pare un copil înfășat și îi mângâie fața, cadrul se schimbă și apare o masă ginecologică, apoi apare un polițist pe scări care întreabă ”Dar el unde este? Pe fereastră?”, polițistul urcă pe scări, prim plan cu ceva ce pare a fi un bebeluș înfășat pe pervazul ferestrei, o voce din off ne spune că ”Alexandru Gabura și-a găsit copilul mort pe un pervaz din holul spitalului. Pruncul murise câteva ore mai devreme” – între timp imaginea este cu tatăl stând pe trepte cu bebelușul mort în brațe în timp ce o asistentă trece nepăsătoare pe lângă el.

Acestea sunt singurele informații despre bomba ”bebeluș mort uitat pe pervazul din holul spitalului”. Restul știrii este povestea clasică a unui deces intraspitalicesc, rudele victimei acuză medicii, la rândul lor medicii refuză să facă vreun comentariu clar, nu se știe care este cauza morții până nu avem o expertiză medico-legală. Pe scurt: femeia a fost adusă noaptea la spital cu dureri, medicii au auzit bătăile inimii copilului, au efectuat o cezariană, copilul a murit. Este nevoie de o anchetă ca să aflăm dacă a fost malpraxis sau ce a fost acolo.

Însă gazul pe foc îl pune informația că bebelușul mort a fost găsit pe pervazul din holul spitalului. Și eu am niște nelămuriri. Dacă mogâldeața înfășată care apare în știre este într-adevăr cadavrul copilului îmi permit să spun că toți cei care au făcut regia asta sunt duși cu capul. Echipa de filmare a ajuns la Strășeni la ore bune după deces, iar dacă reporterul l-a convins pe tată să scoată cadavrul din morga spitalului și să facă reconstituirea asta delirantă îmi permit să spun că nu există decât două variante: ori reporterul este prăjit, ori a făcut înscenarea asta la ordin. Să plimbi cadavrul unui copil prin fața camerei de filmat este o performanță care iese din orice limite ale deontologiei jurnalistice.

Să luăm un ipotetic caz de crimă cu viol din Strășeni: reporterul ar fi pus rudele să ia baba moartă din coșciug și să o pună crăcită în șanțul unde au găsit-o doar ca să-i iasă lui niște cadre meseriașe? Și ce a fost în mintea polițistului care a jucat sceneta de pe scări? (Poate că totuși nu e polițist pe bune…) Prefer să cred că lumea nu este atât de nebună încât să fluture un cadavru de nou născut prin fața obiectivului și că ce vedem noi acolo este de fapt o grămadă de cârpe, iar reporterul nu a făcut din mintea lui toată mizeria asta și a executat de fapt o comandă.

Dar mergem mai departe: singura sursă a informației ”bebelușul a fost găsit mort pe pervaz” este vocea din off plus întrebarea polițistului. Nimeni din actorii direcți ai poveștii nu spune clar ”Da, copilul mort era pe pervaz”. Iar asta mă face să pun sub semnul întrebării povestea asta.

Scandalul a fost inflamat de mediul online. Vitalie Cojocari (reporter profesionist la ProTV București și un ferm adept al deontologiei jurnalistice; chiar Vitalie, voi la ProTV București tot așa faceți înscenări cu cadavre și nu probați dincolo de orice îndoială afirmația ”cadavrul a fost uitat pe pervazul spitalului”?) scrie un material emoționant pe blogul lui, apoi cere demisia ministrului Sănătății Ruxanda Glăvan (din partea PD, același partid susținut de televziunea care a lansat știrea). În vârtejul scandalului este atras și Dragoș Galbur, consilier al ministresei (rezumatul poveștii cu Galbur îl găsiți aici, faptele cam vorbesc de la sine, Galbur s-a lăsat luat de val și băieții profită de chestia asta la maxim). Nimeni nu a săpat mai adânc la Strășeni pe chestiunea cadavrului uitat pe pervaz, nu știm care sunt procedurile intra-spitalicești în Republica Moldova, unde aparent poți scoate mortul la camera de filmare fără să se sesizeze nimeni.

Concluzia mea este una destul de simplă: la o primă vedere pare un conflict intern în PD, Publika TV a folosit o înscenare pe post de măciucă ca s-o pună la punct pe ministreasa Glavan, băieții care îl bubuie pe Plahotniuc au preluat cu energie povestea (deși de obicei aceiași băieți nu dau două parale pe știrile Publika TV!) și toată lumea este mulțumită. Asta doar dacă nu cumva cadavrul copilului chiar a fost uitat pe pervaz și apoi fluturat de un tată dement în fața camerei de filmare – situație în care Republica Moldova chiar este un tărâm al delirului. Eu încă aștept o reacție din partea deontologilor de presă.

Categories: Diverse

Din nou despre cadavrul copilului mort pe pervazul din spital și cinismul reporterilor de televiziune » « De ce este România o țară săracă?

2 Comments

  1. Tu vezi două variante: ori acela era cadavrul real, povestea e adevărată și oamenii sunt duși cu sorcova; ori era o grămadă de cârpe și e o fabricație de la cap la coadă.

    Există și o a treia variantă (nu neapărat e și cea reală, dar e una posibilă): cea în care reporterii s-au dus acolo, au aflat știrea, iar apoi au reconstruit scena cu niște cârpe, ca să dea mai șocant pe peliculă. N-ar fi prima oară când se „cosmetizează” adevărul ca să dea într-un fel la TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑