Cine nu vrea Catedrala? Gânduri despre ateul român

Hai să-i dăm cu cifre. Recensământ, România 2011: populație stabilă – 20.121.641 dintre care atei – 20.743 și fără religie – 18.917, procent 0,19%. Dacă ne luăm după logică, un nene fără religie ar trebui să fie indiferent față de construirea unei noi biserici, indiferent cât de mare ar fi. Un nene ateu ar trebui să pufnească superior și să se uite cu dispreț la o nouă biserică. Și toată lumea ar fi fericită.

Dar ateii și non-religioșii din România sunt niște ființe speciale, atinse de catehizare și gata în orice moment să citeze din sfinții părinți, cu un înalt grad de specializare în teologie ortodoxă. Ateii din România sunt militanți, ei vor lămurirea troglodiților ortodocși, vor să-i scoată din bezna necunoașterii spre lumina veșnică a raiului ateist. Și în loc să rămână superiori, așa cum le-ar sta bine, ateii noștri suferă pentru problemele credincioșilor.

Primul argument al oricărui ateu: și el dă bani la buget și nu vrea ca din banii lui să fie susținută religia ortodoxă pentru că motive. Degeaba îi dai unui astfel de ateu cifre cu banii cheltuiți de la buget pentru biserici față de banii cheltuiți pentru sănătate și educație. Ateul român știe că Biserica Ortodoxă Română nu plătește taxe, așa cum plătește el ca un ateu cinstit. (Dacă-l supui pe ateul român, să zicem Cristian Tudor Popescu, unui audit fiscal serios vei auzi zbierete ca pe vremea Inchiziției, dar să nu fim răi cu ateii. Eu sunt ușor mirat de ce un ateu român refuză să lucreze în ziua de Paști, nu-mi sunt clare motivele.)

Revenim. Ateul român este foarte pasionat de banii bisericii, că de ce are biserica bani? Ateul român este specializat în arhitectură bisericească și știe foarte bine ce este frumos și ce nu. Am întâlnit un caz de ateu susținător al statului de drept și absolvent de facultate de drept care vorbea relaxat despre necesitatea unui tratament discriminatoriu aplicat bisericii în ceea ce privește regimul proprietății.

Ateul român, chiar dacă nu are copii este foarte îngrijorat de orele de religie din școală. Dacă are copii, ateul român este deranjat de faptul că îi sunt discriminați copii că nu participă la orele de religie.

Și putem vorbi despre paradoxala gândire a ateului român la nesfârșit. Însă ateul român nu este deranjat de incoerențele discursului său, el de fapt are o problemă cu ortodocșii. Orice altă religie trece pe sub radarul ateului român, ba chiar acest ateu are de spus cuvinte frumoase despre orice altă confesiune. N-ai cum s-o scoți la capăt cu ateul român, va aduce în discuție în orice moment biserica și va insista că el are dreptate. Nu există altă soluție, trebuie să-i dai dreptate și să-l lași în durerea lui, eventual să-l trimiți să cânte la altă masă dacă este insistent. Dialogul este inutil, trebuie ignorați.

rsz_2015_0504_17383200-01

Îți place ce scriu? Introduci adresa de email și primești fiecare articol imediat după publicare:

Motorizat de FeedBurner

32 de gânduri despre „Cine nu vrea Catedrala? Gânduri despre ateul român

  1. @ccrrsstt
   Replică la atacul ăsta al „habotnicilor ortodocşi pupători de ciolane” care nu sunt în stare să vadă lumina eliberatora de cugete a materialismului,orbiţi fiind după secole de îndoctinare mistică.
   Dacă te uiţi puţin mai jos ai să vezi că deja au început să chiţăie bezbojnicii.

 1. Sunt ortodox, dar nu vreau catedrala neamului. Nu o doresc pentru că mi se pare o clădire urâtă, care vrea să se impună. În fața cui vrea să se impună o biserică? Este urâtă pentru că e kitchoasă. Cine vrea un kitch în capitala țării? Nu vreau o asemenea dihanie de clădire care să reprezinte românii pentru că Isus a zis: ,,dărâmați templul și eu voi voi construi altul”.
  Așa că, dragă blogere, cifrele tale nu-și au nici un nici un sens, pentru că habar nu ai câți dintre cetățenii care s-au delcarat ortodocși vor să se construiască această mega și inutilă clădire.

  1. Tu n-ai vazut cati oameni ianinte nehotarati sau contra s-au decis zilele astea sa doneze pt catedrala? Motivul e simplu: au vazut cam cine e de partea cealalta si cum se comporta.

 2. Dragul meu „contează?”!
  Te dai ortodox, dar nu gândești așa. Tot ce vezi tu cu turnulețe înseamnă că e kitch, deci nu mă aștept să vezi frumusețea Catedralei. Dar ca ortodox ce ești ar trebui să știi că proiectul e câștigătorul unui concurs! Nu mai prelua, te rog, din argumentația celorlalți.
  Și contează enorm cum te numești, pentru că numai așa mă pot ruga pentru tine să redevii ortodox și în gândire.
  Pace, frate!

  1. Pace, frate Catalin !
   Ce nevoie avem de un asemenea lacas de cult, cu dimensiuni de 120m x 70m x 120m ? (lungime, latime, inaltime). Se pare ca va fi a doua cladire din Europa ca dimensiuni.
   Ce era daca se facea o catedrala mai mica, iar o parte din sutele de milioane de euro ce se cheltuiesc pentru catedrala erau directionate catre… sectia de oncologie pediatrica a spitalului clinic de urgenta pentru copii Maria Sklodowska Curie, din capitala, sa zicem?
   Articolul e de toata jena, nu ateii sunt impotriva construirii catedralei, ci orice om normal.

 3. Fără cifre eu aș vrea să ne aplecăm puțin privirea către țările ortodoxe și către țările catolice. Poate că vom observa ceva ce ne-ar fi de ajutor în a înțelege de ce suntem atât de înapoiați în tot ceea ce facem. Aparent nu ar avea legătură religia (credința?!) cu dezvoltarea unei țări. Practic însă parcă diferențele astea uriașe ar trebui să ne dea puțin de gândit.

  Un ateu vrea să nu lucreze de Paște pentru că nu e prost, de aia. Atâta timp cât nu există o zi națională liberă a ateilor atunci ar fi discriminat, din nou, dacă el lucrează în ziua de Paște.

  Eu nu sunt atee; sunt născută în religia ortodoxă (a neamului, nu a alegerii). Dar îmi place tare să mă aplec mai mult asupra învățăturilor Bibliei decât asupra faptelor popești. Iar mie Biblia îmi spune:

  „21. Iisus i-a zis: Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi.
  22. Ci, auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuţii.
  23. Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în împărăţia cerurilor.
  24. Şi iarăşi zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu.” (Evanghelia după Matei, cap. 19).

  Și cred că investițiile masive în această catedrală arată, din nou, cât de înapoiați suntem. Puteam avea catedrală întinsă pe două orașe, nu doar pe un deal, după ce rezolvam celelalte probleme, nu înainte. Așa am rămas cu tichia de mărgăritar.

  1. Oare cei din țările amintite de dvs întâi au ajuns la culmile PIB -ului și apoi au făcut catedrale? Adică s-au umplut de spitale și la urmă de tot din lipsă de preocupare …hop o catedrală?Cam măcăne treaba cu tichia de mărgăritar. În buzunare nu vom avea niciodată destul pentru proiecte de acest gen. Aici, treaba cu banii e pur secundară. Alte proiecte de mai mică anvergură au înghițit „fără număr” și nimeni nu a zis nimic. Deci să fim raționali ;-)). Totuși.

  2. Dacă dumneavoastră considerați că „măcăne” atunci în mod cert măcăne.
   Comparația cu țările de care vorbesc se referă la altceva mult mai profund. Țările catolice au învățat demult din prigoana pe care Biserica Catolică a dus-o acum sute de ani asupra oamenilor. Țările ortodoxe însă trăiesc, chiar şi în secolul 21, într-o înapoiere mintală a unei importante componente a populației. Se datoreză – nu întâmplător – şi comunismului, dar şi ortodoxiei. O astfel de înapoiere se vede în special în ceea ce votează cabotinii religioşi, cei care se târăsc la pupat de moaşte. E o simbioză perfectă între aceste atitudini. Catedrala asta se adresează acestor tipuri de persoane.

  3. Adevărat , adevărat, Ortodoxiei se datorează înapoierea mintală a românilor! Adicătelea lipsei ei din viața românilor. Păi ce să vă facem dragilor, dacă nu VREȚI ca să trăiți ortodox, deși câte unii vă numiți astfel în van? Alegerea voastră! Dar dacă vă răzgândiți, să vedeți apoi luminare a cugetului, încălzire a inimii, înfrânare a gurii, etc. Iar despre dezvoltare (școli, spitale, etc., poate ar trebui să învățăm Istoria românilor, adicătelea că acestea mai întâi BISERICA ORTODOXĂ le-a promovat în România- du-te de ex să vizitezi prima școală românească din Șcheii Brașovului și ascultă cu luare aminte ceea ce spune documentat părintele Olteanu de acolo. Mai învățați măi, că aveți de unde!!!
   Apoi mă întreb și eu, ce am putea noi învăța din Inchiziția pe care a practicat-o Biserica Ortodoxă a românilor în evul mediu, precum au învățat vesticii?!?
   Și încă o chestiune, ortodoxa anatati, un ortodox nu citește Biblia și o interpretează după ureche, ci are la îndemână bogăția duhovnicească a sfinților părinți în cheia cărora învață un text sau altul din Biblie. Te poftesc politicos să faci și tu la fel, dacă chiar vrei să înveți din Biblie și apoi să-ți mai și dai cu părerea.
   Ref la popoarele ortodoxe din jur, am văzut catedrala Alexander Levski din Sofia. Alțik povestesc de o catedrală din Belgrad. Iar catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova ete renumită și construită a doua oară de ”înapoiații„ ruși după ce comuniștii au dărâmat-o. Deci hai și mai documentează-te, căci și popoarele ortodoxe au catedralelele lor. Apropos Grecia nu are, dar o are le Sf Sofia la Constantinopol, care va fi în curând din nou ortodoxă, precum ne-a asigurat părintele, canonizat între timp, Paisie Aghioritul. Deci noi românii ce să mai așteptăm???

  4. Cristian, comentariul tău demonstrează fix ce-am spus eu; plus o oarecare incapacitate de sinteză.
   Sigur, după mai mulți ani de luminare spirituală și duhovnicească sunt convinsă că vei reuși să îți alegi cuvintele cu mai multă politețe ca să îmi poți da lecții despre încălzirea inimii și înfrânarea gurii.

  5. Tarile care au catedrale, le-au construit pe timpul în care daca mireanul crâcnea contra seniorului era, în cel mai bun caz, bagat la zdup. Exceptie face La Sagrada Familia din Barcelona, care e o constructie noua, si oarecum pornita din acelasi imbold ca si CMN.

   Ar dori cineva din cei care vor catedrale sa traiasca precum taranii din acea epoca? Talpa tarii. Adica echivalentul vostru de pe atunci. Când oamenii gândesc la evul mediu, de regula gândesc la printi si printese, cavaleri si eroi de balada, nu la taranii care trudeau pentru ca acestia primii, si preotimea pe lânga ei, sa huzureasca.

   Aveau acestia spitale? La ce le trebuie? Bolile sunt aduse de demoni si vindecate prin exorcizare si rugi aprinse. Curatenia corporala era semnul clasic prin care cineva îsi arata deinteresul fata de cele sfinte (asta o zice si Bastovoi, dar cam plagiaza din Vasile Gura de Aur), iar dezinteresul fata de cele sfinte nu se pedepsea acolo sus, ci la sursa, jos, si nu cu mustrare si autocritica în fata colectivului.

   Aveau acestia internet? Când sa mai butoneze? Ca munca de taran nu e ca cea de corporatist, 9to5.

   Tichia de margaritar este o comparatie buna.

   PS: doar în cazul în care, sa admitem, advocatus diaboli, ca adevarata viata este acolo sus (pentru cei vrednici 🙂 ), iar cea de pe pamânt doar etapa pregatitoare, evident ca ar putea avea o logica. CMN trebuie sa fie un far, care sa strânga în jurul ei tot neamul si sa-l mântuie. Problema este, ca ar mai fi niste precepte biblice care nu se potrivesc în context. CMN scurtcuircuiteaza cumva necesitatea ca cineva sa fie sarac pentru a intra în rai (=mântuire), asa, precum indulgentele de pe vremuri? Pai n-am vazut pe nimeni ca si-a împartit averea saracilor, nici pe cei mai aprigi sustinatori ai proiectului. Apoi, cum stam cu viata asceta? Parca si asta era o conditie sine qua non. Iar dupa apostolul Pavel, martiriul era singura cale de acces direct si rapid spre ceruri, precum Iisus (ma rog, locul din dreapta tatalui este deja ocupat, dar mai sunt locuri libere, acolo în fund).

   O tara este bogata atunci când locuitorii ei sunt bogati. Si saraca atunci când locuitorii sai sunt saraci. Desi tari ca Arabia Saudita sau Bruneiul au multi oameni bogati, si unele chiar au bogatii naturale, tarile acelea sunt sarace.

   Din contra, Danemarca, o tara fara aproape nimic (a pierdut si Groenlanda), este o tara bogata pentru ca oamenii ei sunt bogati si fericiti. Si crestini (protestanti). Si platesc niste taxe de unui român i s-ar scula paru-n cap (si au coruptie aproape 0 si nici nu prea figureaza în Panama papers).

 4. @”conteaza”: tu n-ai inteles pana acum ca ortodocsii sunt uniti in cuget si in simtiri sub conducerea inteleapta a tovarasului pardon preafericitului? Cum adica sa nu vrei casa poporului pardon catedrala? Pai ce, noi aici toleram diferente de opinie? Daca esti bun roman, automat esti ortodox si daca esti ortodox vrei catedrala cu orice pret.
  Concepte ca utilitate, estetica, oportunitate, argumente logice sunt lucrul diavolului care lucreaza prin intermediul ateilor satanisti care sadesc indoiala in sufletul romanilor adevarati. Daca esti ortodox adevarat nu trebuie sa ai nicio indoiala. Unanimitate!

  1. @alex: Am mai scris mai sus: Proiectul actual e câștigător al unui concurs în care conceptele enumerate de tine i-au adus punctaj maxim. E ușor să te informezi. Nimeni te înșela: diversitatea e minunată. E opera Creatorului. Numai Amăgitorului îi convine/place unanimitatea.
   (Mi se pare sau ești cam încordat? Respiră și relaxează-te. E așa frumos după ploaie…)

  2. @Cătălin B: si daca e castigatorul unui concurs ce demonstreaza asta? Ca proiectul a placut cel mai mult tipului care controla baierele pungii. Pai si popii care au pus termopane pe biserici istorice probabil au facut o licitatie pentru termopanele alea. Demonstreaza asta ca nu sunt un kitsch?
   Daca cei care decid sunt niste minti simple si rezultatul e pe masura. Vezi casa poporului (deja m-am saturat sa tot subliniez asemanarile).
   http://stirileprotv.ro/stiri/travel/casa-poporului-ar-fi-putut-arata-cu-totul-altfel-imagini-cu-proiectele-refuzate-de-nicolae-ceausescu.html
   Inseamna asta ca ditamai casoiul ala e o opera de arta?

 5. Interesant, amice alex. Si, fireste, spirite subtiri ca ale voastre ar trebui sa isi dea verdictul atunci când e vorba de utilitate, estetica, oportunitate, argumente logice, ma faci sa rad! Sau profesorasii vostri cei luminati plesu, liiceanu, patapievici & compania de esteti, sunet si lumini?! Iluminati si subtiati de tradari, istorii mistificate, de gloria de a distruge putinta intelectualitatii de a actiona unitar, de miile de pagini tunate la fosta secu, pai da, voinicilor!

  1. Nu trebuie sa „isi dea verdictul” nimeni. Daca majoritatea decide in favoarea catedralei (sau al oricarei alt proiect, moschee, biserica satanista etc.) n-are decat sa o faca. Dar oricine are dreptul sa DISCUTE oportunitatea sau rostul ei, liber si cu voce tare. Ori pe unii se pare ca asta ii deranjeaza.
   Catedrala e in constructie si, din cate stiu proiectul e in grafic. De ce va plangeti? Aparent pentru ca unii comenteaza, deci se pare ca nu exista unanimitate ca la congresele partidului. Ei bine, e dreptul lor sa comenteze. Faptul ca majoritatea asa zis crestina (conceptul e definit foarte fluid, in functie de interese, vezi mai sus ca sunt si crestini contra proiectului si nu stiu sa se fi facut vreo consultare publica in privinta asta) decide ceva nu inseamna neaparat ca acel lucru e bun si toti ar trebui sa il aprobe fara rezerve.
   Dar aparent diversitatea de opinie deranjeaza. Si de obicei ii deranjeaza pe aia care nu sunt prea siguri nici ei si ar avea nevoie mai degraba de o incurajare decat de noi indoieli.
   P.S. Patapievici si Plesu nu sunt crestini? Ca parca imi explica Patapievici la o conferinta ce argumente pentru existent lui Dumnezeu exista iar Plesu parca scria cu ingeri si parabole.

  2. @Robo: Dacă nu-i ironie, mă simt flatat de apelativul frate.
   În complexul arhitectural este inclusă și Casa „Sf. Luca” ce va cuprinde un mare spital. S-au gândit și la îngrijirea și tratamentul bolnavilor înainte de „vrem spitale nu catedrale”.
   http://www.activenews.ro/stiri-social/Ce-nu-au-spus-jurnalistii-despre-Catedrala-Mantuirii-Neamului-langa-Catedrala-Biserica-Ortodoxa-construieste-un-SPITAL-ultramodern.-Are-si-sectie-de-URGENTE-126758
   @alex: 1.nu, ideea era că proiectul nu e copiat/împrumutat/adaptat de nicăieri nici măcar de la casa poporului cum ți se pare. E original. Chiar dacă e greu de acceptat e vorba de o armată de arhitecți puși pe treabă. Deci nu trebuie să mă crezi pe mine că e frumoasă. Asta zic specialiștii. Minți simple, huh? E doar părerea ta, dar o respect. Ai voie să crezi asta, până o vom vedea terminată. :-))
   De ce e nevoie să compari Catedrala cu Casa poporului? Ce legătură are una cu cealaltă?
   (Popii care au pus termopane la monumente istorice au făcut-o cu apobare de la…. Comisia Monumentelor Istorice, care-i muuuult peste noi toți, altfel e caz penal.)
   Numai bine vă doresc!

 6. Vorbesti mult si prost..Inainte de toate tu ai cunoscut ..sau ai cunoastinta doar despre atei militani..Esti de plans..Majoritatea Atei’lor sunt pasnici..adica nu militeaza..de loc..din cauza de FIX durere in varful..pu..stii de religie..si religiosi.Ca un Ateu poate discuta la ori ce ora pe teme religioase..cu cunostinte uneori chiar aprofundate..E asta este un adevar..adevar ce ar trrebui sa va doara pe voi ..astia ce va dati crestini..si nici crucea sa o faceti corect habar nu aveti..Da ..voi “”ie crestini tare”..Da,..In General Ateul..nu doreste ca din banii lui de taxe ..sa fie facute ceva plati catre culte..Nu ne intereseaza ce fel de culte..pentru noi toate’s de ca..rahat..Nu ma intereseaza raportul de bani cheltuiti pentru cultura cu cei pentru religie..Din bani mei ..eu doresc ca sa sustin cultura. si punct.Da ..Ateul stie ca biserica NU P{LATESTE TAXE..si dorim ca sa plateasca..Ma doare fix in pix ca CTP [sau mai stiu e4u cine] nu plateste .sau plateste.sa il ridice DNA’ul..[apropo..CTP NU E ATEU..e doar PROST si atat] daca nu este corect..
  Pe treaba cu ..zile libere..Pai ..ANu Ateul a cerut sarbatoare nationala de cine stie ce sfant Ba ca si fapt divers majoritatea Ateilor..sunt contra la atatea zile libere din calendar..cei ce se bucura sunt puturosi…in marea lor majoritate CRESTINI ORTODOXI..Eu sunt Ateu..copila mea nu o facut ora de religie..au incercat sa faca presiu8ni..insa in urma unei vizite pe sistemul de urgenta ..a mea la scoala..au inteles ca nu este recomandat sa ma iriti..sasi nu cu violenta sau prostii de acest gen.Am explicat clar ca stiu ce drepturi am..stiu cum sa le optin..si am cu ce ..sa ma plimb cu ei prin tribunale..si ..am fost lasat imediat in pace..copila mea..a terminat de multicel si o facul;tate..[la stat..nu pe bani] amu..sunt Bunic..un nepotel..ce nici el nu va face Religie la scoala..si asta este un FAPT..si tot o data un drept.Pe partea cu “arhitectura..”sau aspectul..nu ma pot pronunta eu..Nu am cunostintele necesare.Am vizitat o multime de cladiri religioase [mai ales in tara] de unele am fost incantat..unele..mai putin..insa aici intervine “”de gustibus”..cu averile retrocedate..Da..cred ca este prea mult..Religia spune ca statul da bani..pentru ca acel Cuza o luat averile bisericesti..insa de ceva vreme se pare ca Biserica a luat inanoi si ce nu a detinut..insa..nu am [la fel ca mai sus] datele ca sa ma pot eu pronunta..las legea daca este de lege ..sa isi faca datoria..La final..jignesti Ateii..pe toti.fara sa ti cont ca a generaliza este o treaba urata..Si eu ca Ateu pot spune despre credinciosi ca toti sunt criminali..doar pentru ca un “”religios” din “”Vaslui” o omorat un vecin pentru o halba de bere..Insa eu ca ATEU ..nu fac asa ceva..Stiu ca intre religiosi sunt si oameni inteligenti [uni chiar foarte ] si oameni mai putin inteligenti..EU ca Ateu nu am o problema [ma cam deranjaza..insa..las de la mine]cu faptul ca la fiecare sarbatoare..moarte..nunta bat clopotele..de iti zdrangane creierii.Voi..daca eu raspund la intrebare cu ..DA SUNT ATEU..va scandalizati instant..SI ar mai fi multe de discutat despre diferentele dacestea dintre Atei..si crestini..sau dintre Ateii militanti si crestinii militanti….Singura problema ar fi ca cei ce incearca sa vada aceste diferente sa nu fie “”militanti”..daca dorim..sa iasa o discutie faina..Daca nu..iese precum articolul tau..Un monolog..Tu jignesti..tu aplauzi..la final.BRAVA trie..mai Crestine ..Nu ..tu nu esti militant de loc..esti o oaie ..care STRIGA contra tuturor ce nu accepta zeul tau..si ATAT

 7. In mintea-ti imbogatita de conceptele saracilor cu duhul, te-ai gandit vreodata ca românii din jurul României, mai ales cei balcanici, supusi unui crunt proces de asimilare si lipsiti de cele mai elementare drepturi, vreo 4 000 000, au nevoie de un semnal de forta din partea Bucurestiului? La fel ca Basarabia intreaga si Diaspora?

 8. Intr-o buna zi nu ar fi exclus sa aflam ca Neamul ne e mult mai mare si anumite grupari ale lui doar s-au camuflat, iar ceea ce se credea ca se pierde in fabulos despre ordine vechi si dinastia vanata pana in zorii secolului trecut nu sunt chiar simple fabulatii. Iar toate acestea sa aiba legatura si cu Athos, cu linia de forta a miilor de sihastri din Munti, cu taramuri nestiute sau nespuse si cu puteri nelamurite din cele pe care le aveau Arsenie Boca sau Justin Parvu. In jur se intampla lucruri care sunt aparate chiar de faptul ca nu sunt de crezut. Problema e ca se intampla. Si se vor intampla.

 9. Fi-mi-ar pace! Ba, popor mic si ambitios, iti alegi modelele dupa urechea surda!
  In tara cea mai progresista de pe guguloiul terestru, aveti idee cati analfabeti sunt, din pricina de invatamant avansat si nivel de trai hiperbolic? Aveti idee cati oameni mor, neputandu-si permite sa viseze accesul la un tratament evoluat intr-o clinica ultratech (inclusiv fosti eroi – care visasera bani de colegiu! – mutilati in razboaiele recente cu anticristii)? Nici yancheii nu construiesc spitale si scoli, nici investitorii lor nu dau un cent pe saracani. In schimb… aveti idee ca au construit un Holy Land (inchis in ’84 si redeschis in 2014), un New Betleem cu iesle, magari si statuete de ghips vopsite si mai chicioase decat toate bijuurile Andreei Marin laolalta? Nu i-am vazut tragandu-si palme de rusine pentru oroarea aia.
  Aveti idee cate orase parasite exista (si nu de dimensiunea Copsa Mica sau Hunedoara), fara nicio speranta de revigorare, daramite de reasfaltare a drumurilor cu hartoape de nu te mai scoate nici elicopteru’?
  Oare de ce nu aud niciodata cetatenii acelei tari infierand cu manie proletara cate case si-a construit al doilea frate Koch, cat a costat limuzina facuta praf in 3 ore a fiului senatorului x sau a 11-a internare la dezalcoolizare in Dubai a nevestei congressmanului y? Ba, mai rau, sunt gata sa-l aleaga sef suprem pe Donald Strumf.
  Cati contribuabili cool urla ca s-a construit inca o scoala elitista cuser (cu predare in ebraica si cu mici temple de rugaciune incluse), pe langa cele 100 de private si parohiale din acelasi DC, pentru odraslele mai-marilor din departamentele cu staif ale casei albe ca varul?
  Erau niste vituperanti si pe la ei, Hitchens, Dawkins, Dennett, mareti propagandisti ai ateismului, care aveau aceeasi treaba cu smulgerea din radacini a raului socio-cultural si moral numit crestinism. Dupa cateva (zeci) de atentate de alta coloratura religioasa, s-a cam lasat lumea larga de cascat gura la zgomotosii incurcati in gandire de crucea lui Hristos. (Cand spui filosofie, ca l-ai citit pe Dennett, e ca si cand ai spune literatura, ca l-ai citit pe Cohelo, da?)
  Daca puteti sa-mi explicati logica construirii unei megamoschei (din istorica noastra pace si prietenie cu poporul turc?) in unul din buricele Bucurestiului, promit sa va ascult, 3 minute intregi pe an, cum va vaitati ca florile voastre de copilasi, care impusca de la 1,5 ani soldati universali si care deosebesc fara gres Beyonce de Iggy Fucsia dupa tremurul bucilor, sunt zdruncinati la psihabisal si traumatizati pana la autism cand fac religie la scoala si afla ce e aia pacat. Asta, cand ar putea invata istoria religiilor si filosofia, ca parintii lor multi-culti, dar incepand cu budhdismul si kama sutra, poate si oleaca de voodoo, dar niciodata crestinism ortodox ca strabunii (lasand la o parte certitudinea ca setea de cultura in randurile si mai stranse, si mai sleampate ale copiilor, adolescentilor si tinerilor autohtoni e… de speriat! vad eu pe FB si ma sperii).

 10. Nu sint atee, dar nu sint de acord ca bisericile sa fie construite cu banii furati de la cetățeni sub forma de taxe. De asemenea nu sint de acord ca statul sa fure bani de la cetățeni pentru a-i cheltui pentru sănătate si educație. Ca si crestini, noi ar trebui sa respectam rolul pe care l-a dat Dumnezeu statului.

  1. Draga Cristina,

   As fi curios sa stiu si eu care este rolul pe care l-a dat Dumnezeu statului..? Poate ma luminezi tu… Eu stiam ca el i-a lasat pe pamant pe profeti sa ghideze oamenii iar cand oamenii n-au mai vrut profeti, le-a dat voie sa-si aleaga regi unsi de preoti (Saul a fost primul). Dregatoriile (adica statul) le-au infiintat regii, nu Dumnezeu…

   In alta ordine de idei, bisericile nu sunt construite cu bani furati de la cetateni ci, in primul rand, din donatii si din veniturile pe care le obtine Biserica Ortodoxa Romana din activitatile pe care le desfasoara, atat religioase cat si economice. Contribuie si statul, corect, dar intr-o masura mai mica. Catedrala toata costa vreo 46 milioane euro, adica de vreo cinci ori mai putin decat Arena Nationala (250 milioane euro!!!) si cam la fel de mult cat noul stadion pe care il face Olgutza in Craiova, ambele acestea din urma cu bani de la buget 100% (la Craiova parca sunt si niscai fonduri europene, adica tot bani din buzunarul nostru, ca Romania cotizeaza cam de 6 ori mai mult decat primeste). Habar n-am cati microbisti sunt in Romania dar cu siguranta sunt mai putini decat crestinii ortodocsi macar pentru faptul ca nu toate femeile sunt pasionate de fotbal… Probabil ca tu esti printre cele care se uita la meciuri daca n-ai o problema cu sumele astea cheltuite pentru stadioane dar ai cu o catedrala construita pentru 80% din populatia Romaniei…

   As putea fi de acord cu ce spui privind furtul pentru sanatate si educatie daca toti romanii si-ar putea permite scoala pentru copii si tratamente medicale pe banii lor. Tu poate ca iti permiti, altii nu si nu pentru ca ar fi lenesi… Ce parere ai, e mai bine sa moara repede si prosti, nu? Mai gandeste-te inainte sa emiti judecati de valoarea celei de mai sus…

 11. Generalizezi prea mult si-i faci pe toti ateii militanti. Eu nu sunt crestin practicant (de fapt nici nu-s rezident in Romania, dar asta e alta treaba) si nici n-am o parere asa de puternica despre catedrala, care totusi mi se pare o magaoaie de prost gust facuta de un popor cu tendinte de frustrat, dar asta e doar parerea mea ca nespecialist in catedrale, arhitectura si urbanism, de aia nu e decizia mea sa se faca sau nu catedrala. Ce as vrea insa e mult mai multa transparenta cu banul public: cati bani da statul roman pentru catedrala (si de la bugetul central si de la cele locale), as vrea sa fie public si usor accesibil un raport despre fiecare leu de ban public de unde si cand a fost donat. Asa, pot face doar speculatii si sa vorbesc pe alaturi.

  Apoi, vorbind moral si functional: in primul rand daca statul isi permite, apoi daca majoritatea e de acord cu catedrala (acord exrpimat activ, nu pasiv prin lipsa exprimarii unei pareri) sau daca catedrala e viabila din punct de vedere socio-economic (sa zicem ca ori reuseste sa isi amortizeze investitiile in 20-50 de ani sau are impact social suficient de mare incat sa justifici banii invesiti) sau daca e o necesitate reala (bisericile din Bucuresti sunt pline si nu este loc ca oamenii sa isi practice religia/ritualurile religioase), atunci sunt si eu de acord cu catedrala.

  PS: desi m-as identifca mai mult ca agnostic/ateu decat ca si crestin, cred ca nu suntem inca pregatiti pentru o societate atee, iar religia/biserica are inca un rol important din punct de vedere educativ, moral si social, de aceea statul trebuie inca sa sprijine biserica daca isi face treaba si-si indeplineste atributiile sale, ca unde se cheltuie bani pentru culte, se poate economisi la politie, spitale, inchisori si psihologi, deci pana la urma statul iese pe plus. Insa in mod ideal, participarea la biserica ar trebui sa fie voluntara (in multe tari se plateste 2% din venit pentru servicii religioase/participare la biserica), biserica ar trebui sa se auto-sustina din veniturile de la credinciosi si sa se extinda conform resurselor pe care le are. Probabil in cazul acesta, statul ar trebui sa retorceze niste terenuri si proprietati, dar tare as vrea ordine in problema asta, nu tiganeala care e acum.

 12. „Ateii din România sunt militanți, ei vor lămurirea troglodiților ortodocși, vor să-i scoată din bezna necunoașterii spre lumina veșnică a raiului ateist. Și în loc să rămână superiori, așa cum le-ar sta bine, ateii noștri suferă pentru problemele credincioșilor.”

  Interesanta schimbare de optica.

  Ce ne facem, nu cu profetii biblici, care si ei plângeau de mila necredinciosilor si-i doreau înapoi pe calea cea buna, nici cu apostolii crestini, care faceau acelasi lucru, nici macar cu misionarii secolelor XV-XVII care „aduceau lumea pagâna” la crestinism, numai ca de data asta lacrimile erau ale altora…

  Nu, sa ne ocupam de misionarii baptisti, adventistii, martori ai lui Iehoav si altii, care vin în România, cu o rata de credionciosi foaret mare, si vor sa-i converteasca la „calea dreapta”.

  De ei n-ai nimic de zis, maestre?

 13. Un ultim comentariu.

  Nu tin minte ca cineva sa ma fi întrebat daca vreau sa fiu înregimentat în vreo religie.

  Nasa m-a azvârlit direct în cristelnita fara sa tina cont de dreptul meu de veto.

  Si uite-asa au aparut aproape 19 milioane de orotdocsi. Facuti ca pionierii, la comanda … nu cumva sa scape vreunul …

  Statul român si alte state, mai mult sau mai putin bisericoase, considera ca maturitatea intelectuala survine pe la 18 ani, când îti confera „diploma de destept”, maturitatea. Cu alte cuvinte, abia de la 18 ani poti judeca singur daca a fi ortodox, sau catolic, sau reformat, sau adventist, sau mai stiu eu ce alta religie este cu adevarat calea ce o vei urma în viata, daca vreouna dintre aceste religii se suprapune mai mult sau mai putin perfect peste aspiratiile, conceptiile, nevoile tale personale.

  Nu-ti place sa tragi cu pusca – completeaza formularul de iehovean, mormon, amish
  Poti renunta la femei – usa catolicismului îti este (de ceva vreme) deschisa
  Din contra, îti plac mai multe neveste – nici nu trebuie sa mergi în Utah, mormoni gasesti cam peste tot acum (dar legal numai acolo te poti afisa cu 4 neveste)
  Ai piele în plus – islamul cauta aderenti, iudaismul este în schimb foarte restrictiv, daca si pe Madonna au refuzat-o

  si tot asa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *