Simpatia pentru protestatarii din fața Guvernului Republicii Moldova a început să dispară din momentul în care s-a anunțat că nu va mai fi organizată Ziua Vinului. Corturile anti-oligarhie ocupă locul unde trebuiau instalate grătarele și standurile cu vinuri.

Dacă moldovenilor le place cu adevărat ceva, atunci să știți de la mine că le place să mănânce și să bea. Nu este vorba de o hulpăveală tâmpită, în care să îți umpli mațul mult și repede. Treaba este mai complicată: un moldovean care mănâncă și bea singur este nefericit. Moldoveanul mai are nevoie pe lângă el de alți moldoveni (în lipsă de moldoveni sunt acceptate și alte rase, mai greu, dar se poate) alături de care să mănânce și să bea. Se vorbește la fel de mult pe cât se consumă alimente și licori, se cântă, se zbiară, în sfârșit, ca la moldoveni.

Iar Ziua Vinului este prilejul perfect pentru moldoveni să practice toate aceste ritualuri străvechi în centrul Chișinăului. Vinul curge valuri, circulația este blocată pe tot bulevardul, moldovenii mișună în toate părțile, cârciumile sunt pline. Veniți de prin Italia, Spania, Portugalia, Rusia și alte meleaguri, moldovenii explică cu glasuri înalte de ce e bine în alte părți, mai dau peste cap încă un stăcănaș, mai îndeasă la falcă un șașlîciok cu adjică. Trebuie să fiți în Chișinău de Ziua Vinului ca să simțiți vibrația de care vă vorbesc în zadar, cuvintele mele sunt prea sărace.

Moldovenii luptă cu oligarhia, vor schimbare și Europa, vor să fie bine ca să nu fie rău – însă anularea Zilei Vinului nu face parte din program, este o încălcare flagrantă a dreptului omului să bage la maț. Chiar nu glumesc, anularea Zilei Vinului va scoate din sărite pe oamenii simpli, 75% din forța protestului de la Chișinău s-a dus, chișinăuenii nu vor uita din cauza cui au ratat trei zile de beție.