Kishiniov

Cum să-ți bați joc profesionist de cultura română. Cazul bibliotecii digitale Daco-romanica

Biblioteca Metropolitană București a avut un proiect bine pus la punct pentru o bibliotecă digitală. Spun ”a avut” pentru că de ceva vreme a apărut cineva care a pus proiectul pe butuci.

Nu știu cum îl cheamă pe ofilitul care a distrus ceva funcțional, nici nu mă interesează foarte tare. Știu doar că exista la un moment dat un site, www.daco-romanica.ro unde puteai găsi câteva zeci de mii de cărți, ziare și reviste scanate (legal, e vorba de chestii ieșite de sub legea dreptului de autor). Apoi, parcă pentru a produce confuzie, a fost schimbat numele sitului în www.digibuc.ro – erau listate categorii, publicațiile periodice erau organizate elegant, pe ani – acum nu mai funcționează nimic aici. Apoi iar s-a schimbat modificarea și vechea bază de date a fost ucisă (aici). Avem acum o bază de date nouă care listează cărți ce nu pot fi accesate.

Felicitări, tocmai ce ați îngropat accesul rumânilor la câteva zeci de mii de cărți!

Și mă enervez. Că găseam aici cărți de care aveam nevoie, îmi amintesc perfect că pe unele le-am văzut în baza asta de date, dar acum nu mai sunt accesibile, apar tot felul de erori. Încă o dată: a existat ceva funcțional și folositor pe internetul românesc, dar era prea frumos să reziste multă vreme și în buna tradiție românească proiectul a fost ucis. Băi, parcă cineva ne vrea proști și noi ne conformăm!

Categories: Diverse

Deci reforma internetului la români » « Ce e aia ”activist”?

30 Comments

 1. Şi eu m-am bucurat de Bibliotecă, îmi pare rău că nu am ştiut că acest proiect va fi omorât atât de repede, salvam mai multe cărţi şi reviste, totuşi, ar trebui să cunoaştem numele idiotului care face rău şi închide un astfel de proiect, să-l cunoaştem şi să-l facem public, tâmpiţii pot face mult rău, dacă sunt lăsaţi în pace şi nu luptăm cu ei.. EXISTĂ VREO POSIBILITATE DE PROTEST PUBLIC, POATE CĂ DE RUŞINE ORI DE FRICA ALEGERILOR, SE VOR MIŞCA ŞI VOR DA DRUMUL LA PROIECT, DIN NOU, IAR IDIOTUL CARE A STRICAT CEVA FRUMOS ŞI UTIL, VA FI DAT LA O PARTE ŞI VOM SCĂPA ŢARA DE EL, LA NOI SE REZOLVĂ LUCRURILE NUMAI CU SCANDAL, DACĂ NU E CANDAL SE GĂŞEŞTE UN PROST SĂ FACĂ RĂU, CUM SĂ FACEM SCANDAL ŞI SĂ SCĂPĂM DE PROST?

 2. Într-adevăr, am observat și eu, cu regret, că nu mai poate fi accesat de ceva vreme. Cel puțin, de-a lungul timpului am descărcat câteva sute de lucrări și periodice, ce îmi erau necesare, dar mai sunt atâtea de care aș avea nevoie…Sunt curios dacă există un punct de vedere oficial asupra acestei probleme.

 3. Am crezut ca e vorba de o defectiune temporara si nu de un act de sabotaj pentru ca nu cred in varianta ofilitului, idiotului .

 4. Îmi aduc aminte de un „scandal” recent în care vesnicii trepadusi tipau în gura mare ca digibuc contine reviste legionare.

  Ma gândesc daca nu cumva cineva bine intentionat a amenintat cu probleme legale, în contextul legii cretine „a lui Antonescu” (alalalt Antonescu).

  • Citez din acest link.
   „Zeci de numere ale unei reviste care promovează mișcarea legionară au fost publicate pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor, digibuc.ro, fosta dacoromanica.ro. Conform cercetătorilor din bibliotecă, în toată lumea politică a bibliotecilor publice și, implicit, a celor digitale se acordă o atenție specială lucrărilor fasciste, rasiste, antisemite. Acestea nu pot fi consultate de oricine, accesul fiind acordat doar cercetătorilor avizați. În cazul de față, fiind vorba de o bibliotecă digitală, practica impune afișarea informației conform căreia cartea există, dar accesul nu poate fi acordat decât prin identificarea citititorului care a fost inclus într-o bază de date (cercetători, academicieni, profesori, universitari etc). Biblioteca Metropolitană, cea care administrează site-ul digibuc.ro, nu respectă, însă, niciuna dintre aceste reguli.

   Legea bibliotecilor nu interzice accesul la nicio carte si nici nu impune inventarierea cititorilor. Ceea ce impune legea este identificarea cititorului în cazul în care acesta a deteriorat o carte.
   „Practica” este o chestie fara validitate juridica. Asa ar putea justifica si tiganii ca „practica” le permite sa jefuiasca calatorii în autobuze, si politicienii de la închisoare ca asa e practica sa se ia spaga etc etc.

 5. Foloseam foarte mult acest site. 🙁

  Si eu am crezut ca e o defectiune temporara sau se lucreaza la site (cum se mai intampla cu altele, o zi cel mult sunt offline cat se face upgrade sau ceva de acest gen).

  Nu stiu ce sa cred, o fi voit, o fi incompetenta, desi eu tind sa ma inclin inspre cea de-a doua posibilitate.

 6. Nu poate fi incompetenta faptul ca putinele valori care ne-au mai ramas sunt izolate si indepartate, ca li se incalca dreptul legal de a mai ramane la catedre, ca nu mai sunt aproape deloc invitate la radio sau televiziuni. Evident, eu sunt unul din cei care imbratiseaza teoria conspiratiei:)

 7. Haideti totusi sa nu ne mai plingem aici si sa facem un protest si sa cerem un punct oficial de vedere. Si daca erau si reviste controversate ce? Intr-o biblioteca trebuie sa avem acces la orice publicatie!Ad_astra unde e, de ce nu reactioneaza?

 8. Ar mai fi de spus un lucru.
  Legea nu defineste ce sunt cele 4 concepte însirate acolo: fascism (fascismul era o miscare nationalista specific italiana – este ridicol sa pretinzi ca miscarea legionara este fascista pentru ca nationalsimul acesteia din urma era românesc nu italian), legionarism (vezi paranteza anterioara), rasism (pai ni se intezice noua ca români accesul la informatie, suntem oare rasial discriminati?, ca evreii alde Radu Ioanid, Tesu Solomovici au acces la toate chestiile astea), semitism (a urla contra imigratilor sirieni, semiti, este oare antisemitism?). Prin urmare abuzurile nu pot fi oprite nici controlate.

  Cum draq o fi semnat Iohannis o astfel de lege, când chiar o organizatie din care face parte este atacabila sub aceasta lege?

  Se pregateste din nou Eminescu?

 9. Obișnuiam să urmăresc și să folosesc în mod activ DacoRomanica si apoi DigiBuc. Mă bucuram și eram mândru că în România există un asemenea proiect, mai ales că s-au scanat cărți și periodice importante din Biblioteca Metropolitană București și de la Academia Română, iar calitatea de scanare era la cote înalte: claritatea textelor era excelentă, OCR-ul era impresionant, dimensiunea cartilor era mica… Per ansamblu, DacoRomanica era peste nivelul altor proiecte similare din Occident, spre exemplu Gallica de la Biblioteca Nationala a Frantei. Chiar ma gandeam, la momentul in care am aflat de DacoRomanica, cat va rezista acest proiect minunat in Romania avand in vedere interesele celor care se afla in functii de decizie, factorul politic etc. De multe ori aceste interese sunt contrare bunului mers al lucrurilor sau al bunului simt… Orice proiect bun pentru tara asta nu rezista mult… Suna a fatalism dar asta e realitatea romaneasca…
  Eu totusi mai sper sa fie cumva recuperat si continuat acest proiect esential pentru cultura romaneasca in secolul tehnologiei Internetului…
  Poate ca nu ar strica ca utilizatorii sa petitioneze autoritatile, finantatorul acestui proiect, in speta Primaria Municipiului Bucuresti prin mijloacele proprii sau chiar online la http://www.domnuleprimar.ro/

  • Tanti primar a deturnat fondurile de la DigiBuc la RATB ca sa mearga pensionarii pe gratis. Ca tot aia sunt si cei care mai au timp de citit în zilele noastre…

 10. Exista un site similar BIBMET.RO

 11. Ministerul Culturii doreste in 2016 o noua Biblioteca Digitală a României! Poate acum afla si ei ca exista deja Digibuc, fost Dacoromanica! Oricum, deja avem un site nefunctional http://culturalia.ro/
  Citat
  „Invitație de participare și Caiet de sarcini – Servicii elaborare studiu de fezabilitate și proiect tehnic E-CULTURA
  Ministerului Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, achiziționează servicii de elaborare a Studiului de Fezabilitate (SF) și a Proiectului Tehnic (PT) pentru depunerea proiectului „E-cultura: Biblioteca digitală a României”, proiect ce urmează a fi finanțat prin Programul Operațional Competitivitate (Acțiunea 2.3.3).
  Proiectul E-Cultura are două mari obiective generale:

  • Dezvoltarea unei platforme informatice online de catalog partajat și bibliotecă digitală (culturalia.ro), disponibilă tuturor instituțiilor culturale din România, precum și publicului larg.

  • Expunerea online (până în 2020) în Biblioteca Digitală a României (culturalia.ro) și în Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu) a peste 750.000 de bunuri culturale digitale (texte, imagini, audiograme, videograme, obiecte digitale 3D)”.

 12. Ba carcotasilor , s-a rezolvat

 13. S-a inchis din nou!
  E vara si serverul si-a luat putin concediu 🙂

 14. S-a inchis din nou!
  E vara si serverul si-a luat putin concediu

 15. Când și când mai merge, dar trebuie stat „cu pușca la picior” cum se zice…adică urmărit când funcționează. Este adevărat că inițial a fost „parfum”…

 16. Acum e inchisa din nou de vreo luna. Cica din cauza penelor dese de curent care au dereglat bietul server. Ne pregatim de concediul de iarna. Ne revedem la pulivara

 17. Primul lucru pe care-l remarc: sunt și eu foarte supărat că nu funcționează acest site. Îl foloseam ca sursă primară pentru o redirectare a cititorilor de pe alte site-uri. Organizam informația pe diferite tematici. Acum s-a dus totul la naiba.
  Am încercat să mă interesez. Am înțeles că, totuși, există suficiente informații (publicații scanate) pentru o viitoare prelucrare, astfel ca un astfel de proiect să meargă în continuare. Dacă s-ar rezolva problema principială (accesul)! Ce nu înțeleg este faptul că Biblioteca Academiei Române, care este parte în proiect, s-a distanțat, și se lamentează. Nu menționează însă nimeni problemele ciudate pe care le-am auzit în comentarii (cu legionari și similare). Pur și simplu se plâng (la nivel de conducere!) că proiectul nu mai are finanțare și că nu mai poate continua (fapt infirmat din partea BMB). Sau se plâng că publicațiile nu au fost luate în condiții optime pentru scanare (aici aș presupune mai degrabă altceva: că nu se vede foarte clar, din prima linie, că este vorba și de Biblioteca Academiei, ca parte în proiect. O chestiune de orgoliu.). Nu mi-ar fi de mrare să fie da fapt o luptă pentru bani, pentru finanțare, că este la modă în noua societate.
  Cât despre aserțiunile lui Marian: dacă s-ar abține cred că ar face mai bine. Asta ca să fiu politicos. Poate își face de treabă prin alte părți. Tot felul de presupuneri și afirmații nesusținute și nesustenabile pe care le aud în toate domeniile vieții de azi unde a pătruns politica.

 18. Update Digibuc!
  Din cauza ninsorilor excesive din ultima vreme (sanchi) care au supraincarcat firele de curent electric am decis sa inchidem si server-ul care gazduia site-ul DigiBuc.ro
  Va multumim pentru intelegere si ne cerem scuze pentru disconfortul creat, dar va asteptam cu drag oricand la sediul nostru bla bla bla
  18.12.2017, ora 20:00. Site cazut.

 19. Puteti sesiza probleme pe site-ul bibliotecii: bibmet.ro/despre-noi/contact/

 20. Update Digibuc!
  Site-ul isi reveni dar nu prea. Cica acum site-ul are „probleme tehnice”. Penele de curent sunt deja istorie, problemele tehnice sunt de viitor. Huuuooo! Demisia! Demisia! Demisia!

 21. desfintati biblioteca digitala. sunt platiti salariati incapabili.M-am saturat de SCUZE.Cea mai tâmpită scuză citită DIN CAUZA FLUCTUAȚIEI DE TENSIUNE ELECTRICĂ APAR INTRERUPERI IN FUNCȚIONARE. Altii sunt de vina nu incompetența voastra/

 22. Victorie!!! Funcționează DIGIBUC.RO !!!

  • Victorie! Iar nu mai functioneaza digibu.ro!
   Din motive tehnice de mentenanta, se zice in measjul scris cu majuscule pe site. Mentenanta care dureaza de mai bine de 30 de zile.

 23. Victorie! Iar nu mai functioneaza digibu.ro!
  Din motive tehnice de mentenanta, se zice in measjul scris cu majuscule pe site. Mentenanta care dureaza de mai bine de 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑