De ce este influentă presa rusă în Basarabia?

Două cuvinte: cantitate și calitate. Presa rusă – de la pagini de internet la televiziune – este gigantică. Oferă orice pentru oricine. Presa rusă are deschidere globală.

Bineînțeles, presa rusă conține și propaganda putinistă a Kremlinului, însă aceasta este strecurată extrem de abil. Tehnicile de propagandă sovietică încă funcționează și câtă vreme există vorbitori de limbă rusă în Basarabia se cheamă că presa rusă are clienți aici. Împachetează propaganda politică în divertisment real și livrează produsul gratis către o clientelă care vrea să consume.

Prin comparație presa românească (indiferent de locul producției) este mică și provincială. Este un act de voință să urmărești presa românească în Basarabia.

Îți place ce scriu? Introduci adresa de email și primești fiecare articol imediat după publicare:

Motorizat de FeedBurner

5 gânduri despre „De ce este influentă presa rusă în Basarabia?

 1. Am intalnit in Germania rusi, emigrati acolo de copii, cu care m-am contrat pe tema conflictului din Ucraina. Ascultandu-le argumentele am realizat ca ei isi luau informatiile din presa rusa (mai tarziu mi-au si confirmat suspiciunea), desi vorbeau germana fluent. Cum dreacu’, si presa germana e mica si provinciala de nu le ajunge?
  Dupa aia m-am gandit ca eu, chiar si cand ma duc pe meleaguri straine tot presa romana o citesc, chiar daca e mica si provinciala, pentru ca m-am obisnuit cu ea (de exemplu stiu ce hram poarta fiecare ziar si post TV asa ca stiu la ce sa ma astept de la ele).
  Basarabenii s-au obisnuit atat de mult cu limba rusa, incat pentru ei e a doua natura sa caute informatii in limba rusa in detrimentul altor limbi. Aia e problema, nu calitatea. Eu nu stiu rusa, dar mai urmaream „Rasiia tudei” in engleza, evident, si stirile de acolo mi se pareau plagiate din Scanteia din anii ’80. Parere personala, evident.

  1. Adevar grait-ai fiule !
   As adauga ca Rusia investeste in presa din fostele colonii sovietice pe care nu le-a reocupat inca, in vreme ce statul roman se zgarceste cu fondurile pentru sustinerea culturii si a limbii romane peste hotare, lasand comuntatile romanesti prada actiunilor de deznationalizare.

 2. Vă scriu din Basarabia și pot spune că articolul e scris foarte bine. De când mă știu am privit undeva 80,90 la sută din presă românească și restul în rusă( că doar nu degeaba am învățat-o la școală obligatoriu). Dacă e să mă refer la posturi de televiziuni, majoritatea ne servesc informații în rusă,adevărat, dar avem un post care are din ce în ce mai mulți abonați, cu jurnale, emisiuni și dezbateri doar în limba română, cu oameni care încearcă să promoveze cât mai mult limba română, ceea ce e de apreciat. De curând am început a prinde și TVR Moldova pe cablu, o măsură bună dar nu suficientă consider eu, având în vedere audiența posturilor ruse de la noi. Dacă e să ne referim la ziare, tot ziarele în rusă sunt cele mai citite. Pentru posturile de televiziune, soluția ar fi modificarea la codul audiovizualului, pentru mai mult material în limba română și mai puțin în rusă.
  Numai bine!

 3. Nu se poate impune o „românizare” prin lege. Am ajunge la fel ca cei pe care-i criticam ca au „dezradacinat” natiunea româna si i-am mai da si apa la moara lui Boia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *