Kishiniov

De ce este România o țară săracă?

Pentru că românii sunt ortodocși și leneși, pentru că productivitatea muncii este scăzută, pentru că am păstrat mentalități comuniste, pentru că suntem balcanici, pentru că am pierdut trenul dezvoltării europene, pentru că avem o legislație care respinge investițiile străine, pentru că suntem proști. Există explicații.

Eu am studiat puțin mai aprofundat problema și am ajuns la niște concluzii.

Ca să fii bogat trebuie să produci ceva, orice, ieftin și să-l vinzi scump. Iar ca să produci ieftin trebuie să ai la dispoziție materii prime ieftine, energie ieftină și cunoștințele necesare pentru a produce acel orice, plus piața de desfacere respectivă. Nu strică să ai și capacitatea militară de a apăra toate chestiile astea. Când îndeplinești fie și parțial aceste condiții vezi că începe să te caute lumea și să curgă banii la tine în țară.

Teoretic este simplu, practic este ceva mai dificil.

Categories: Diverse

Ceva dedesubturi în scandalul cu copilul mort uitat pe pervaz la spitalul din Strășeni » « Când balerinele își ridică fustele, apar legionarii

15 Comments

 1. Studiile americane arată că productivitatea scade pe măsura creșterii orelor de muncă și micșorarea concediilor. O bună parte a românilor lucrează mult, peste program, iar asta implică slăbirea calității.
  Nemții, spre exemplu, beneficiază de concedii, de perioade de reabilitare fizică și psihologică. Pentru români asta reprezintă un lux.

  • La câte zile libere oficiale și neoficiale sunt în RM și cât de odihniți sunt cetățenii de aici, conform teoriei tale ar trebui să duduie economia între Prut și Nistru.

 2. În Republica Moldova nu există industrie. Așa că în acest caz nu poți vorbi de „productivitate scăzută”.
  De ce România e săracă? Pentru că 88-90% din economie și 40% din terenuri arabile sunt pe mâna străinilor. Plus, lipsa oricăror politici protecționiste minime. Respectiv, de unde să existe o acumulare de capital?

 3. japonia nu a avut energie ieftina, nu a avut materii prime, nu a avut knowhow-ul la sf secolului 19. totusi, in 30-40 de ani a ajuns dintr-o tara medievala una din puterile mondiale.
  israel, nici nu a existat la sf. celui de-al doilea razboi si e o tara fara datorii.
  elvetia nu are materii prime si totusi e unde e. poate nu produce multe, dar oamenii sunt fericiti, totul aranjat si au bani gramada.
  apoi congo, nigeria, etc au materii prime (africa e camara lumii). si totusi sunt saraci lipiti. potential de energie iar, au carbune , soare si apa.
  o tara bogata e o tara in care e ordine (si asta de la justitie) in primul rand. apoi apar niste lideri care dau o directie. cu forta de munca a milioane de oameni, nimic nu sta in cale.

  romanii sunt ortodocsi si lenesi – ortodoxia a avut pana la un punct un impact . dar acum cei care lucreaza munci de nivel mai intalt sunt atei sau (semi)atei, iar ceilalti nu fug de munca mai mult decat alte tari. merg afara si aceiasi oameni saraci is responsabili si harnici la locul de munca. aici nu au motivarea sa lucreze. la oferta intermediarilor sau colectorilor de 60 de bani litrul de lapte sau 30 de bani kg de rosii sau alte materiale perisabile nu prea poti face mare lucru. e alta discutie. iar la salariul de 800 de lei e iobagie.

  in anii 70 romania avea crestere de 7-9% pe an, o chestie ce nu prea o gasesti. cu aceiasi oameni, ortodocsi, lenesi, etc. s-a construit o tara de la 0. apoi lipsa de viziune si alte chestii au prabusit. alta poveste.

  de ce nu merge acum? pentru ca pe nici un lider nu intereseaza de Romania. intereseaza de afacerile lui, de urmatoarele alegeri, de ce masina sa-si ia,etc. E o lipsa completa de patriotism intre conducatori.

  Vinzi companiile de gaze, distributie de benzina, de curent. Ce face compania care a cumparat in afara de a colecta banii? Franta nu are privatizat Eon Gaz. Enel-ul e companie de stat la ea acolo si asa mai departe.

  Ori, ar putea cineva sa-mi explice cum ai putea sa avansezi la viteza mare in conditiile astea?

  Solutii: 1) justitia sa functioneze. Dar justitia pentru a opri banii sa se piarda. Vacaroiu zicea ca din 100 de lei ce intra la buget, 40 se sifoneaza in contracte paguboase, autostrazi supraevaluate/stricate, panselute iarna si etc.
  2) Impozitarea locala. Saracul din 800 de lei plateste impozite, iar cel cu firme si milioane duce banii in paradisuri sau cu contabili buni evita taxele.
  3) Incurajarea investitiilor. Romanesti prioritar, ca banii sa ramana in tara. Si a celor externe care creeaza locuri de munca.
  3.1) Incurajarea consumului local. Sa incurajeze taranii prin colectarea la pret corect a produselor.
  4) Oprirea/incetinirea plecarilor tinerilor(fortei de munca) din tara, ei creeaza valoare.
  5) Absorbtia si cheltuirea cu folos a fondurilor europene (si a banilor in general).

  6) Si poate in primul rand patriotism. Nu a la Funar sau Vadim, gol si pagubos ci un patriotism care sa genereze oameni care tin cu tara. Adica sa incerce sa faca ce se poate face aici. De exemplu: Pentru autostrazi nu e nevoie sa pui Astaldi sau Bechtel sa platesti 5 milioane pe km, se poate face un mare santier cu localnici. Sau statul ar putea plati salariile prin CEC, nu prin BRD sau altele. Sa cumpere vagoane si metrouri de la Arad si autobuze de la Rocar.

  Apoi, dupa astea (sau mai bine inainte), o strategie serioasa pe 20-30 de ani.

  • Frumos comentariu.

  • Un plan care suna minunat. Ma bucur sa aud si planuri despre ce ar trebui facut, nu tot discutii despre ce nu s-a facut bine si cine e de vina.
   Felicitari pt gandirea frumoasa!
   Romania are nevoie de cati mai multi oameni cu o gandire ca a dumneavoastra , care sa se afla la carma acestei minunate tari.

 4. America Latina si Africa neagra sunt catolice si nu le-a ajutat cu nimic. Religia are un impact redus asupra prosperitatii. Motivul religiei e bagat de obicei de vestici pentru propria liniste sufleteasca. E greu sa te gandesti ca poti ajunge tara din lumea a 3-a in urma catorva decizii gresite pe car ele iau liderii tai.

  Romania e saraca pentru ca avem o „grea mostenire” a incompetentei administratiei publice. In orice post de la stat conteaza pilele pe care le ai, nu competentele. Si sistemul de pile paraziteaza complet economia.

  • Și o tară puternic religioasa cu o economie bazata pe productivitate nu sclavagism și încălcări ale drepturilor omului ar fi?

  • Din pacate, religia este extreme de importanta în economia unei tari.
   Cu plus-minusurile de rigoare, vezi ca cele mai dezvoltate tari sunt cele protestante, urmeaza apoi catolicele (cu mult sub cele protestante), si apoi, si mai jos, ca se poate, ortodoxele.

 5. China! Să nu uităm China!!!

 6. Totul pleaca de la patriotism, de la regasire si pozitionarea corecta fata de Istorie, de momentele glorioase care ne-au ridicat. Daca ar fi sa pornim numai de la generatia pasoptista, fiindca multi dintre acei putini isi cheltuiau banii lor fara nicio ezitare atunci cand era vorba de Patrie.

  Probabil ca daca ne-am cunoaste istoria asa cum a fost, eliberata de clisee si de ceea ce reflecta probele, ne-am ingrozi de cat de mici am ajuns fata de strabuni.

 7. Romanii nu stiu sa-si vinda marfa. Si atunci baga la inaintare scuza cu productivitatea pentru a arunca vina in spinarea angajatilor. Stapinii romanilor sint incapabili.

  Repet, conducatorii romanilor (de la guvern+presedintie pina la patronii din economie) sint incapabili, incompetent si lipsiti de bun simt.

 8. Şi mai e ceva: Să te întinzi cu cheltuielile, cît ţi-e plapuma! Nu ca Iohannis!

 9. Şi încă ceva: Sunt foarte mulţi în ţara asta care cîştigă sau fură bani din munca omului cinstit, face presiuni asupra valutelor străine cumpărînd valută la orice preţ s-ar oferi, (valuta străină intrată în ţară fiind puţină), îi creşte preţul (doar e economie de piaţă!), iar noi cumpărăm Euro cu 4,5 lei, nu cu un leu, cum ar fi normal.

  Ce fac cei care cîştigă uşor lei în România cu valuta obţinută prin preschimbare? O reinvestesc în economia reală din România? Aiurea! O depun în bănci străine, de preferinţă în paradisuri fiscale.

  Cursul de schimb valutar, care nu reflectă nici pe departe o preschimbare echitabilă (4,5 lei/1,0 euro), îi face pe români să refuze exercitarea muncii în România şi, drept consecinţă, preferă munca în străinătate, unde cu acelaşi efort, obţin de 4-5 ori mai mult decît în ţară.

  V-aţi gîndit vreodată ca un medic, chiar de top fiind, să prefere străinătatea dacă pe un Euro ar primi în ţară un leu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑