Kishiniov

De ce nu merge Dacoromanica – Biblioteca Digitală a Bucureștilor?

Simplu: din cauza oamenilor care administrează acest proiect. Am primit un mesaj lung cu multe explicații de la Anca Rapeanu, managerul Bibliotecii Metropolitane București. Inițial am vrut să public aici mesajul integral, dar apoi m-am simțit obligat să nu o fac.

În primul rând eu sunt singurul om care are dreptul să plictisească cititorii ajunși pe aici, o replică de 11.000 de semne este ușor exagerată.

În al doilea rând Anca Rapeanu (probabil Râpeanu, dar așa este semnat mesajul – așa scriu; îmi vine greu să cred că există o instituție de cultură din România care nu folosește diacriticele), deci Anca Rapeanu îmi spune în mesaj că deține îndestule mijloace de comunicare electronică și ține legătura cu cititorii – poate să publice acolo cele 11.000 de semne cu explicația blocajului de la Biblioteca Digitală a Bucureștilor menționat de mine aici.

În al treilea rând o notă de insolență m-a făcut să iau decizia de a nu publica mesajul care se vrea un ”drept la replică”: cele 11.000 de semne mi-au fost trimise pe adresa de e-mail a blogului (pe care o verific cam de 2 ori pe săptămână, am și alte chestii pe cap), văzând că nu am răspuns în 24 de ore la mesaj, Anca Rapeanu a băgat cele 11.000 de semne într-un comentariu pe acest blog unde mă numește ”ziarist” cu ghilimele. Cum vă spuneam: eu sunt singurul care plictisește cititorii pe aici, prin alte părți pe unde sunt ”ziarist” există drept la replică, aici nu. Și ultimul detaliu care m-a făcut să nu public mesajul de la Anca Rapeanu: conține un link către pagina www.bibmet.ro – pagină căzută, eroare 503.

După această necesară eliminare a scoriilor, să vă sintetizez mesajul primit. Bibliteca Digitală a Bucureștilor nu funcționează din cauza celor care o administrează (concluzia mea). Anca Rapeanu îmi spune așa: că Biblioteca Metropolitană a Bucureștilor primește bugete din ce în ce mai mici de la un an la altul, iar întreținerea și administrarea softului care menține biblioteca digitală este foarte scumpă și cade în sarcina unor firme externe, ceea ce duce la organizarea de licitații, o chestie foarte complicată în România de azi. Îmi mai spune că denumirea proiectului s-a schimbat de-a lungul anilor, dar nu îmi explică și de ce.

Eu chiar înțeleg ce înseamnă o bază de date online cu sute de mii de de intrări, astfel că pricep că este nevoie de asistență de specialitate la administrarea unei astfel de baze de date. Ce nu pricep: cum se ajunge la situația în care nu mai există fonduri? Să ne uităm la proiectul pasajului de la Piața Sudului – nimeni nu știe în ce proporție sunt efectuate lucrările și când vor fi încheiate. Primăria spune: 53%, 70%, 80%, încheiem lucrările pe 30 iulie, pe 31 decembrie, peste doi ani – naiba mai înțelege ceva și au fost pierdute fondurile europene alocate pentru că lucrările trebuiau încheiate pe 31 decembrie 2015. Eu unul m-am săturat de explicații: în orice moment oricine este gata să scoată din pălărie o explicație ”obiectivă”, însă treaba nu se face.

Și-mi mai spune Anca Rapeanu în mesaj că până la sfârșitul lunii iulie Biblioteca Digitală a Bucureștilor va fi funcțională. Acesta a fost momentul în care am zâmbit și am căutat o imagine specială cu o pisicuță pentru a ilustra acest articol.

P.S. Biblioteca Digitală a Bucureștilor era un caz fericit de proiect online cultural, am auzit de un caz în care au fost cheltuite 5 milioane euro din fonduri europene, proiectul trebuia să funcționeze din anul 2014 și până în ziua de azi este pe butuci.

Categories: Chișinău pentru toți

Despre o mică dezinformare anti-NATO » « Deci reforma internetului la români

23 Comments

 1. Externalizarea serviciilor este primul semn ca o firma se duce dracului.
  Iar în România, externalizarea serviciilor se mai numeste si capusare. Pâna în 1990, orice fabrica mai de doamne-ajuta avea un departament de informatica, iar la unele fabrici de specialitate, chiar la fiecare sectie în parte. Si stiau sa faca mai mult decât sa tipareasca calendare sau foile de salariu.

 2. Regret foarte mult ca nu mai pot citi nimic despre istoria Galatiului, nici o explicatie nu rezista pentru a nu functiona, se gasesc bani de tocat pe obiective inutile si achizitii dubioase in timp ce cultura moare cum s-a intamplat cu TVR Cultural.

 3. O lucrătură tipic românească, tehnocrată, dacă ceva, mai ales în cultură, merge, funcţionează, e mare pericol şi musai trebuie distrus, cum, printr-un director tehnocrat, lipsă de fonduri şi căpuşare cu o firmă prietenă, de ce să meargă ceva când poate să nu meargă? Se găsesc adresele Bibliotecii Congrseului SUA şi adresa Bibliotecii Naţionale a Franţei, ficecare cam cu 500.000 de volume scanaeă, da dar nu au reviste precum Revista Fundatiilor Regale, sau Arhivele Olteniei, de ce să le citească proştii de români, dacă devin prea deştepţi, e mare pericol..

  • Vad ca niciun reporter nu a sesizat de fapt fondul problemei – ceea ce ma duce iar cu gândul ca sunt doar reporteri de senzational si nu urmaresc decât sa scoata headlines si sa-si umfle teschereau dumnealor decât interesul national sau cultural sau mai stiu eu ce interese de natura publica.

   Fondul problemei este si va ramâne – de ce a organizat o biblioteca metropolitana o activitate în afara domeniului de activitate definit clar în legea de functionare. Abia pe urma se pune problema daca s-a cheltuit mult sau putin. Si 3 lei daca sunt deturnati de la scopul lor înseamna o reducere a capacitatii de lucru conform scopului pentru care functioneaza (de exemplu un apel telefonic în minus – important pentru cel care-l pierde).
   Legea 334/2002 defineste clar ceea aceea o biblioteca (art. 1), ce este o biblioteca publica (art. 22-23) si care este rolul si care-i sunt îndatoririle BMB (art. 25).

   Apoi, al doilea lucru incredibil.
   În 2006 s-a produc un eveniment de o asa gravitate încât a trebuit data o ordonanta de urgenta a guvernului OUG34/2006 care sa reglementeze activitatea de achizitii publice. „Întârzierea” produsa de adoptarea unei legi este de maximum 30 de zile (ambele proceduri, OUG si L, fiind întinse la maximum), asadar graba, chiar justificata de aderarea la EU, nu se poate justifica.
   Apoi, o OUG trebuie în cele din urma reglementat de o lege, trecuta normal prin parlament. Nu ca trecerea prin parlament o face mai buna, dar macar o face legala 🙂
   Aceasta OUG, desi amendata de vreo 10 ori, a fost abia dupa 10 ani abrogata si înlocuita cu legea 98/2016.
   Stiti cine a fost prim-ministrul în 2006, nu? Seful lui Tudy, partenerul virtual al Zavorancei…, sef care se da mare reformator si far calauzitor

 4. D-na Anca Rapeanu ar fi trebuit sa va multumeasca pentru ca, in calitate de cititor fidel, ati simtit nevoie sa impartasiti si altora ca acest proiect cultural ( bine punctat ) Biblioteca Digitala are probleme. Al doilea lucru dupa multumiri era sa va spuna cum vor remedia deficientele si nu ca proiectul este costisitor, ca a fost externalizat, ca e greu sa faca licitatie si alte vaicareli care nu ne intereseaza. Daca cei de acolo nu sunt in stare atunci sa lase locul altora.

 5. Buna ziua,
  Acum functioneaza. I-am scris doamnei Gabriela Firea, pe facebook, unde am explicat faptul ca este blocata dacoromanica si am atasat aceasta pagina a dv. Coincidenta sau nu dupa vreo cateva zile s-a rezolvat. Sper sa nu se mai intample vreo defectiune tehnica sau lipsa banilor.

 6. Sunt un citititor al dacoromanica, si un IT-ist vechi. Eu zic ca sunt si probleme organizatorice deoarece dacoromanica nu functioneaza in weekend-uri si in vacante .
  Apare acel mesaj cu mentenanta. Totusi e pacat ca nu se mai gasesc bani deoarece e un fond impresionant de carte si de reviste. Ce am mai descoperit acum este faptul ca anumite fisiere pdf sunt blocate (Opere complete – Cosbuc ). Eu cred ca e un fenomen permanent, ceva cu atributele fisierelor respective. Daca nu au grija se vor bloca din ce in ce mai multe fisiere si daca se strica indexi e mult mai rau.

 7. Biblioteca Digitala a Bucurestilor este un proiect excelent. Pacat.

  S-ar impune insa o ierarhizare a digitalizarii publicatiilor. Prea se digitalizeaza toate brosurile si tot soiul de fleacuri in loc sa se acorde intaietate lucrarilor importante, de referinta, de interes national (carti, periodice etc. etc.).

 8. Nu știu de ce dar… mă duc cu gândul la ideile bune care mor repede. Nici până azi biblioteca digitală nu funcționează. Ce-i drept avem oameni care pot da mii de explicații. Egale cu zero. Ce să faci cu ele? De ce să știu eu, cititor, cercetător, amator de colecții…etc. de ce nu merge? Eu aș vrea să știu că există oameni care, luând o leafă, fac și treaba pentru care o primesc. În rest, cum spuneam, zero. Păcat! Abia azi am încercat, după multă vreme să accesez site-ul. Nu merge deloc.

 9. Astazi 02.08.2017 ora 4,13 NU FUNCTIONEAZA SI NU A FUNCTIONAT TOATA ZIUA.

 10. CAND MAMA DRACULUI O S-O REPARATI?PLECATI ACASA INCOMPETENTILOR

 11. Nu functioneaza de aproape 3 luni. Cam lunga mentenanta.

 12. Prin 1981-1982 mâncam covrigi prin fața Bibliotecii Academiei și Arhivele Statului din București căutând o carte. M-am bucurat (pentru scurt timp) că aici în provincie pot găsi o carte pe digitool.dc.bmms.ro:8881/R. Ce trebuie oare făcut să meargă România asta odată ? Aștept un răspuns și multe inițiative de la cei tineri

 13. Pagina nu funcționează
  http://www.digibuc.ro nu a trimis date.
  ERR_EMPTY_RESPONSE

  astazi 06 februarie 2018

 14. Nici azi si de cateva zile.

 15. Mai este puţin şi se termină şi anul 2018. Tot nu funcţionează şi cred că vom aştepta mult şi bine până vom avea din nou acces la fondul bibliotecii (dacă se va mai întâmpla acest lucru).
  Păcat. Unii de pe-acolo ar trebui trimişi acasă.

 16. Foarte păcat. Eu am folosit resursele cu adevărat impresionante ale acestei biblioteci atunci când mi-am scris teza de doctorat, în urmă cu vreo trei ani. Nu știu ce aș fi făcut dacă atunci nu funcționa. Orice țară civilizată din lumea asta are o mare bibliotecă digitală. Ar trebui scrisă o petiție la minister sau la președinte, că doar e profesor.

 17. Februarie 2019 si Căutarea pe Digibuc nu funcționează, sistem de 3 milioane Euro upgradat in 2018 de Primarul Gabriela Firea. O rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑