Kishiniov

Din nou despre cadavrul copilului mort pe pervazul din spital și cinismul reporterilor de televiziune

Au apărut în sfârșit informații clare despre poziția medicilor din spitalul de la Strășeni în cazul cadavrului de copil ”uitat/ găsit” pe pervazul unei ferestre. Acum să conjugăm.

Sursa e-sanatate.md:

Mustrare aspră pentru medicii participanți la naştere, iar pentru asistenta medicală, care nu a respectat regulile cu poziționarea cadavrului în timp ce mergea investigația poliției. Pe pervaz, copilul a ajuns pentru câteva secunde, întâmplător. Este frigiderul jos, în secția de internare. În perioada când se pregătea îndreptare de la medicina legală la Institutul Mamei și Copilului s-a făcut o pauză şi iată în pauza asta, ei au pus copilul pe pervaz. – Ștefan Calancea, vicedirector medical la Spitalul raional Strășeni

Deci medicii spun așa: cadavrul copilului a ajuns pe pervazul ferestrei în timp ce era transportat între morgă și medicina legală, o asistentă obosită l-a pus acolo, să-și tragă sufletul.

Putem să-l credem pe reprezentantul spitalului. Sau putem să nu-l credem. Aflăm însă că există niște proceduri cu privire la cadavre în spitalele din Republica Moldova și sunt păstrate la morgă de obicei (oftat de ușurare!). În nici un caz însă situația de la Strășeni nu a fost cum o descrie Vitalie Cojocari aflat în București:

Bărbatul îşi adusese soția gravidă la spital. A lăsat-o sănătoasă pe mâna medicilor. Iar după câteva ore, a aflat că bebelușul a murit în timpul nașterii. Nimeni nu s-a sinchisit măcar să-l anunțe. L-a sunat pe doctor. Cerul i-a căzut în cap: ”copilul dumneavoastră este mort!” Nebun de durere omul a intrat în spital și… l-a văzut. Era mort, uitat pe pervazul unui geam.

Puternică descriere, nimic de zis. Ai zice că autorul a fost de față la desfășurarea evenimentelor sau că are o sursă beton care i-a transmis exact cum s-au petrecut faptele. Am descris aici manipularea prin imagini făcută în acest caz de Publika TV, fraza cheie din știrea online este:

Alexandru Gabura, tatăl copilului, şi-a găsit nou-născutul fără suflare pe un pervaz din holul spitalului. Pruncul murise câteva ore mai devreme.

Altă mișcare abilă din peniță, cititorul rămâne cu impresia că ore în șir a stat cadavrul copilului pe pervazul ferestrei. Victoria Kriukova, autoarea reportajului Publika TV îmi spune pe Facebook că nu a existat nici un fel de înscenare la realizarea filmărilor, pur și simplu au tras în bandă ce au găsit la fața locului. Îmi permit să cred în acest caz că există două variante: fie nu s-au respectat normele cu privire la manevrarea cadavrelor în mediul spitalicesc (asta în cazul în care în imagini apare chiar cadavrul copilului), fie avem în filmare o păpușă învelită în cârpe. În oricare din variante mi se pare că s-a exagerat. Nu mai vorbesc de faptul că bomba din știre este ”cadavrul uitat pe pervaz”, iar Victoria Kriukova nu i-a întrebat nimic pe medici tocmai despre bombă.

Povestea asta este identică cu cea a copilului mort pe plaja din Turcia de anul trecut, al cărui cadavru a fost mutat de colo-colo de fotoreporteri în căutarea unghiului perfect.

Categories: Diverse

Nu scriu pentru Jurnal de Chișinău » « Ceva dedesubturi în scandalul cu copilul mort uitat pe pervaz la spitalul din Strășeni

1 Comment

  1. Cum se traduce in limba romana de zi cu zi expresia „mustrare aspra”? Trei nuiele la popou? Sau cum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑