Kishiniov

După fumători urmează obezii. Grăsuților, pregătiți-vă!

Statul poate să-i oblige pe oameni să trăiască sănătos. Unii ar putea spune că statul are obligația să impună oamenilor un mod de viață sănătos. Asta a început cu fumătorii, după care a venit rândul obezilor.

Știința medicală a stabilit că obezii prezintă riscuri pentru următoarele boli: hipertensiune arterială, ateroscleroză, tromboze venoase profunde, stază limfatică, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă congestivă, embolii pulmonare, accident vascular cerebral, moarte subită, distonie neurovegetativă, insuficiență respiratorie, apnee în somn. (Asociația Nevestelor Nedormite chiar a făcut o petiție online împotriva sforăitului, lista completă a bolilor obezității, mult mai înspăimântătoare decât bolile fumatului, o puteți găsi aici.)

Iar dacă știința medicală a stabilit ceva, apoi nu mai încape loc de discuție. Trebuie să fii un retardat habotnic pupător de moaște ca să ai ceva de comentat împotriva științei medicale. Și toți ne dorim o societate frumoasă cu oameni frumoși. Nenumărați cetățeni s-au plâns pe Facebook că nu pot merge să mănânce o pizza cu copii fără să vadă un obez care înfulecă cu gușile tremurânde. Unii chiar spun că de ani de zile nu au mai intrat într-un restaurant din cauza obezilor care își fac mendrele netulburați prin locurile publice. Mulți ar fi vrut să meargă la un restaurant cu prietenii, însă nu o puteau face din cauza grasului din grup, care ocupă două locuri și balotează cât patru.

Obezitatea este o boală foarte periculoasă şi renunţarea la mâncatul excesiv are efecte benefice nu doar pentru creier, ci pentru întregul organism. Statul are programe în acest sens şi te poate ajuta. Nu trebuie decât să ceri ajutorul. Nu e nicio ruşine. Fă acest pas şi toţi cei din jurul tău te vor felicita şi te vor stima şi mai mult. Apud Ionuț Foltea

Și așa au apărut programele și politicile destinate îmbunătățirii vieții obezilor. Grașii au fost obligați să plătească o acciză pe mâncare de 75%, în timp ce contrabanda cu carne de iepure din Republica Moldova a atins cote ce au îngrijorat Comisia Europeană. A fost limitat accesul supraponderalilor în restaurante, cârciumi, cofetării, cantine și ospătării. A fost respinsă la vot în Camera Deputaților propunerea ca pentru obezi să fie amenajate spații speciale. Nu a fost acceptată nici ideea de a li se permite obezilor să își facă cluburi unde să își practice între ei rușinosul viciu – până la urmă problema este eliminarea totală a acestui flagel al societății. Au apărut gărzi cetățenești de sportivi care îi fugăreau pe obezi cu biciul prin parcuri, ca pe vacile scăpate în trifoi. Picturile lui Rubens au fost scoase din muzee și manuale, statuile cu Budha au fost interzise.

A fost greu o vreme, dar principiile sănătoase bazate pe știință au biruit.

Categories: Chișinău pentru toți

Marșul Unirii de la Chișinău, câteva gânduri la cald » « Meditațiune despre terorism și fumatul în locurile publice sau mai pe scurt despre libertate și focile aplaudace

17 Comments

 1. Tarane, esti atat de prost ca nu am rabdare sa-ti parcurg facatura pana la capat, da nu-i bai. Am prins ideea din titlul de paie iar continutul probabil ca nu vine cu nimic demn de a fi mentionat. Manelist.

  Iar acum ca de la un fumator la altul (nu ca da?): daca consideri ca legea antifumat se vrea a fi constrangere aplicata fumatorului din grija pentru starea sa precara de sanatate, te inseli. De aia te-am si numit prost.

  Un obez nu ma poate afecta in nici un fel, cu exceptia unui oarecare disconfort vizual.

 2. Ovidiu, spre deosebire de tine, care nu ai citit textul articolului, eu ti-am citit comentariul si pot sa iti spun, fara ca sa te simti jignit, ca tu esti taranul. Dar stii cum ? Taran prost ca noaptea, cu fuduliile la vedere.

  • Ţăran coclit chiar!

  • Opinia mea i-am exprimat-o autorului mai jos. Pe mine nu mă poţi învinui de incoerenţă:

   Aici aţi cam forţat lucrurile d-le George Damian. Cu interdicţia fumatului în anumite locuri publice nu e vorba de a proteja pe fumători împotriva propriului viciu.
   Viciul este permis, ba chiar încurajat de legile statului român, şi te bagă la pîrnaie dacă cumva îndrăzbeşti să te iei de un sodomist, de ex., e vorba ca viciul tău, practicat în public, în vecinătatea altora să nu afecteze sănătatea celor neviciaţi.

 3. Comparatia e nepotrivita dintr-o sumedenie de motive. Primul si cel mai important e ca, daca te deranjeaza vizual un gras te poti uita in alta directie. Daca te deranjeaza „emisiile” unui fumator ce faci, nu mai respiri?
  Al doilea e ca obezitatea poate avea multe cauze, unele genetice (exista oameni care pot manca orice si oricat si nu se ingrasa, precum si oameni care pun pe ei fiecare biscuit pe care il mananca), altele de educatie timpurie (parinti care isi indoapa odraslele „sa fie sanatos, dragul mamei”), disponibilitatea alimentelor considerate „sanatoase” s.a.m.d.
  Nu in ultimul rand, exista o limita a „deranjului”. Pe unii musulmani ii poate deranja faptul ca oamenii de langa ei mananca porc, dar una e sa vezi un om ca mananca porc si cu totul alta ca orice mancare pe care o poti gasi se contina si porc. Prima situatie nu te afecteaza direct, a doua da.

  Fumul de tigara intra mai degraba in categoria gunoaielor aruncate pe jos. Nu poti spune ca e o limitare a libertatii individuale sa fii obligat sa il arunci doar in spatii amenajate. Si nici nu poti depozita gunoaie pe spatiul tau oricat de privat ar fi el daca duhoarea deranjeaza vecinii.

 4. Aia care nu sunt deranjati de obezi, ati calatorit vreodata într-un avion „sandwichiat” între doi pachidermi d-astia?

  Oricum, viata din România sugereaza ca a fi obez acolo înseamna a duce o viata de lux. Nu ma pot abtine sa nu ma gândesc la cartea Tara cu un singur gras…

 5. „Păsculete zburdă vesel pe lângă parc, privind peste umărul stâng în parc. Acolo Rondella zburdă veselă şi ea. Cele trei burţi ale Rondellei zburdă şi ele. În parc şi pe lângă parc toată lumea zburdă.
  Păsculete nu mai vrea să zburde…”

 6. „Rondella zburdă veselă în parc. Ea are voie să intre în parc şi să zburde alături de ceilalţi copii care nu au nici o treabă în afară de zburdat. Printre ei se plimbă mai mulţi oameni mari cu bice în mână. Copiii care nu mai pot zburda sunt bătuţi până la sânge. La fel păţesc şi copiii care zburdă fără pic de veselie pe chip. Oamenii mari cu bice şi şapcă verde se ocupă de vioiciunea zburdălniciilor, iar cei cu şapcă roşie se ocupă de voioşia acestora”.

 7. „Cele trei burţi ale Rondellei zburdă odată cu ea, îngreunându-i efortul, care şi aşa era destul de mare. De pe trotuarul din afara parcului, Păsculete se uită la fata dolofană care pare că se rostogoleşte pe aleile cu pietriş. O vagă bănuială că Rondella va fi biciuită începu să se înfiripe în mintea lui Păsculete. Lacrimi mari de milă se scurg pe obrajii micului vagabond. Îi este milă de el însuşi: pe el de ce nu-l biciuie nimeni?”

 8. Păsculete – de Itic, in Scoala de la Victoria 3/1999.
  Schita poate fi fi citita integral la Biblioteca Nationala din Bucuresti, in revista sus-pomenita.

 9. Mişto de tot paralela. Din păcate, majoritatea va pricepe că obezii sînt asemănaţi forţat cu fumătorii, ori ideea din text se referă clar la intruziunea statului în zona privată. Mai exact, în limitarea libertăţii de alegere a fiecăruia dintre noi. Libertăţile se pierd treptat, nu dintr-o dată. Libertatea e sclavie! 🙂

 10. După părerea unora poate ar trebui ca și fumătorii și obezii să fie adunați pe stadioane, și cum nu vor avea altă șansă de scăpare să se pună cu mitralierele pe ei.

  Da ce aveți oameni buni ? Cine dracu stă de voi și vă învrăjbește așa uni împotriva altora ? Lăsații să aleagă ei singuri ce vor cu viața lor !
  Chiar nu vă place articolul, nu-l citiți, dar fiți decenți că este părerea omului, care om ați putea fi chiar voi.
  Se apropie oare sfârșitul pământului ?
  Nu aștept să fiți de acord cu mine, dar fiți oameni normali și nu brute. În exprimare ziceam.

  • Domnule Chelu, aveţi ,între cele de până acum ,cel mai pertinent comentariu din câte au fost adăugate acestui articol. Pîna şi în aşteptari aveţi o decenţă care ar trebui să biruie.Singurul neajuns al expunerii este ca nu îţi poti face o părere sau nu îţi poate place sau nu un articol ,decât după ce îl citeşti suficient cât să îţi dai seama de asta .Şi atunci deja e prea târziu….pentru diversele mofturi care incep sa se profileze prin capetele încinse de mersul în gol la o viteză mare (ca sa nu zic pripit sau repezit ) a celor care abia asteapta sa se dea putin cu alifia geniului ,măcar aşa pe la vârfuri …În general, fără să fiu atât de condescendent ca în exprimarea domnie tale ,sunt tentat să scriu putin cu degetul mai pe rană ,si să intitulez toate elucubrările fiţoase si toate scrâşnetele prostiei editate in devălmaşie aici drept o dovadă deosebit de evidenta a zicalei ” prostul până nu e şi fudul ,parcă nu e prost destul.” De parcă ar mai fi fost nevoie de părerile ăstora care chiar dovedesc că nu au nici o cădere ,ca să nu uităm niciodată ,că e foarte mare gradina lui Dumnezeu şi că ce este mai trist ,este că are gardul la limita unei arii într-o extindere permanentă şi cu geometrie variabilă……

  • La articolul d-lui Damian i-am răspuns aşa, ca să înţeleagă oricine că paralele pe care a făcut-o e anapoda. Iată:

   Aici aţi cam forţat lucrurile d-le George Damian. Cu interdicţia fumatului în anumite locuri publice nu e vorba de a proteja pe fumători împotriva propriului viciu.
   Viciul este permis, ba chiar încurajat de legile statului român, şi te bagă la pîrnaie dacă cumva îndrăzbeşti să te iei de un sodomist, de ex., e vorba ca viciul tău, practicat în public, în vecinătatea altora să nu afecteze sănătatea celor neviciaţi.

 11. Aici aţi cam forţat lucrurile d-le George Damian. Cu interdicţia fumatului în anumite locuri publice nu e vorba de a proteja pe fumători împotriva propriului viciu.
  Viciul este permis, ba chiar încurajat de legile statului român, şi te bagă la pîrnaie dacă cumva îndrăzbeşti să te iei de un sodomist, de ex., e vorba ca viciul tău, practicat în public, în vecinătatea altora să nu afecteze sănătatea celor neviciaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑