Kishiniov

Eminescu, așa cum îmi place mie

În liceu nu eram entuziasmat de Eminescu. Versurile lui aveau ceva special, dar erau oarecum departe de mine, nu am fost obsedat de Eminescu. Abia când am mai îmbătrânit am început să mă simt apropiat de el.

În continuare nu sunt entuziasmat de versurile lui în sine. După ceva ani de jurnalism am început să-l înțeleg pe Eminescu ca pe reformator al limbii române. Am avut șansa să citesc texte în limba română de la Neacșu din Câmpulung până la cele redactate în alfabetul de tranziție de la mijlocul secolului XIX. Eminescu a stabilit standardele limbii române moderne, el a reușit să ne scoată din bâlbâiala medievală și să ne transfere într-o lume nouă. Fără vocabularul și topica modificate de Eminescu am fi fost altfel. Ca un șaman, Eminescu a trecut într-o altă lume și s-a întors cu un dar al zeilor pentru cei rămași pe tărâmurile astea. Poezia a fost doar un instrument, alături de jurnalism.

Mie îmi place de Eminescu pentru că sărea la bătaie când era provocat. Stătea prin cârciumi, juca țurcă și oină și era foarte bun înotător, avea condiție fizică și ridica greutăți. Era urmărit de serviciile secrete austro-ungare pentru că îi organiza pe studenții ardeleni și punea bazele unirii românilor. Era băiat serios.

Asta este fotografia lui Eminescu în care eu văd toate cele de mai sus.

Mihai-Eminescu1

Categories: Diverse

Troleibuzele din Chișinău. Detalii semnificative care scapă analiștilor politici » « Punkistul care l-a înlocuit pe Lenin la București

4 Comments

 1. Eminescu mi-a placut înca de la început. Avea ceva în poezie ce nu avea nimeni.

  Dar surpriza cea mare a venit abia dupa 1989, atunci când a început sa apara publicistica.

  • Serios ? Ce ? Rimbaud,Verlaine,Baudelaire…sau Kahn,Mallarme,Poe.Numele astea iti spun ceva ? Ca sa nu mai pomenesc de Dante sau Shakespeare care sunt considerati de diverse autoritati literare ca fiind cei mai mari poeti ai tuturor timpurilor,unii il prefera pe Dante,unii pe Shakespeare… Eminescu este/a fost un poet mare pentru Romania,dar atat,Romania este o voce minora in cultura europeana,Eminescu nu poate fi altfel.

  • Natiuni mici pot avea poeti mari, uneori prea mari pentru natiuni atât de mici.

   Potii mediocri ai natiunilor mari, devin mari, pentru ca o natiune mare si-i sustine pentru a parea si mai mari – doar acuma n-o sa piarda America locul de onoare la poeti, scriitori, etc. în fine, la toate.

   Poe e un nimeni fata de Eminescu. Daca s-ar fi nascut unul în SUA altul în România, îti garantez ca Bacovia era mai cunoscut decât Poe.

   De Kahn n-am auzit. Înseamna ca e chiar nimeni în drum. Sorry. Un poet mare este unul de care chiar si analfabetii au auzit, ca de citit n-au cum, saracii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑