Kishiniov

Ești patriot român? Clar, ții cu Rusia!

Hotnews a publicat un infografic foarte vesel și ușor schizoid în care inventariază tipologiile susținătorilor Rusiei din România. Semnat curajos ”o dăm anonimă nene Iancule” articolul Hotnews ne spune că există 5 tipuri de propagandiști ruși semi-inconștienți: Facebook-istul share tot, Bunul ortodox, ONG-istul militant, Patriotul național și Tânărul revoltat.

Anonimul de la Hotnews ne explică cum aceste tipologii preiau inconștient propaganda rusă și o răspândesc în mediile online românești. În caracterizările tipologiilor de mai sus sunt amestecate chestii valabile și chestii fără sens – ceea ce transformă la rândul lui acest infografic într-o măsură de contra-propagandă. Același anonim introduce două explicații-scuză la început:

 1. NU inseamna ca majoritatea ONG-istilor militanti, a tinerilor revoltati, a patriotilor si ortodocsilor dedicati promoveaza automat si voluntar mesajele Rusiei” – păi dacă nu avem majoritate atunci cum îți permiți să faci tipologii?!?
 2. ”NU inseamna automat ca opiniile si credintele lor sunt automat gresite sau condamnabile, ci ca ele devin un canal natural si usor manipulabil pentru propaganda rusa.” – este frumos că Hotnews încă ne permite să avem opinii diferite, dar de unde atâta siguranță că opiniile diferite servesc automat Rusiei?!?

În sfârșit, este adevărat că Rusia încearcă să își muleze mesajele pe nemulțumirile populației țintă sau pe discursurile autohtoniste – însă ar trebui să fim în stare să facem diferențele. De exemplu este o diferență între a cere respectul meritat față de confesiunea ortodoxă și a proclama ”Moscova a treia Romă”. Una-i una, alta-i alta. Iar naționalismul român poate fi înhămat la căruța pro-rusă doar de idioți.

Vreau să le spun un secret deștepților care au făcut graficul ăsta idiot: pe soldații români nu îi convingi să meargă la moarte în Afganistan povestindu-le despre promovarea drepturilor omului și democrației în lumea musulmană. Băieților ăstora le-au fluierat gloanțele pe la urechi și nu pun botul la căcaturi.

Ca să meargă la moarte soldații sunt convinși că fac asta pentru cei de acasă, că își riscă viața astfel încât să existe o siguranță pentru cei rămași în spate. Mor pe coclauri de aiurea în ideea că plătesc un preț acolo ca să fie bine aici.

Și nu poți face războinici din niște oameni cărora le spui că au o istorie de căcat și că armata română nu a câștigat niciodată nici o bătălie.

Categories: Diverse

Proiectul sovietic al ”moldovenismului” continuă cu bani de la Guvernul României, promovat la ICR » « A apărut Facebookul ”Prietenii Rusiei”

5 Comments

 1. In Afganistan, soldatul roman mai merge si pentru bani.

  • Problema cu banii e complicata.
   Soldatul american merge la armata pentru bani. Din ce vedem si prin reportaje si filme, soldatul american inrolat la 18-20 ani are copii de intretinut si o stiva de credite de platit. In plus, soldatul american trebuie sa treaca niste teste de inteligenta gen „1+1”, care elimina doua treimi din candidati, adica retarzii care nu stiu cum se platesc facturile. („O treime” vine dintr-un articol de vineri din Economist.) Salariul unui recrut american fara familie este de 19 mii de para pe an, plus cazare la comun si masa la cantina. Un lache care accepta asa o slujba nu stie nimic despre istorie si patrie. La nivelul „19 mii pe an”, vorbim de idioti care copiaza si la testul „1+1”. (Normele sunt teoretic stricte, dar derogarile se fac recvent si foarte usor, pe baza de cerere.) Vorbim de un sarantoc cu probleme financiare mari.
   Potentialul soldat roman nu prea mai face copii, are maxim o rata la masina, si nu banuieste care sunt consecintele falimentului personal. Nu are nici „oportunitatile financiare”, nici traditia de a se indatora, nici idee despre ce se intampla cand dai faliment. La 20 de ani, cand americanul a dat deja prima tzeapa la banca si s-a trezit ca nu mai poate inchiria fara avans chiria pe 3 luni, cand judecatorul ii spune „pensie alimentara sau puscarie”, romanul inca mai traieste cu parintii. Va fi mult mai usor sa gasesti lache in Romania sa moara pentru doi lei. Iar soldati sa moara de dragul patriei nu mai gasesti nicaieri.
   De aia Rusia inca mai are armata obligatorie.

  • Salariul de 19000 pe an, nu e chiar mic în USA. Si sa-l obtii, în conditiile în care esti un semi-cretin, care în alte conditii ar fi dormit pe sub poduri, este un lucru foarte atragator (pentru acea categorie). Nu trebuie sa faci nimic care sa-ti chinuie neuronul plictisit, doar sa kill’m all… Si mai sunt si alte avantaje (financiare si nu numai) în armata USA.

 2. Depinde ce asociatii se fac intre ceea ce se spune si ceea ce ar fi vrut sa se spuna, de fapt. Sau poate cine face aceste asociatii. Dupa cum bine stim, totul la noi se intelege pe dos, in presa e cam acelasi lucru. Daca ai fi o personalitate, chiar daca te chinui sa spui ceva cat se poate de normal, intotdeauna vor exista variante si variante.

 3. Aici problema este ceva mai serioasa..Acest cuvant”patriotism” [si nu doar el] a fost cu intentie „”distrus” demolat si de cine..ia sa ne aducem aminte..De ILIESCU si gasca lui..Ma intreb si eu ..Oare de ce..pe vremea ..cand Iliescu castiga alegeri cu 80% si distrugea tot ce avea tara asta mai frumos,inclusiv patriotismul..nationalismul..[cel bun..nu Legionarii..aia..sunt de alta parte] de ce nici un patriot nu comenta ?..De ce a inceput oare [habar nu am..chiar intreb serios] brusc dovezi de Patriotism..nationalism..dupa Deveselu? Sa nu fie oare nici o legatura intre aceste doau fapte? Ma mir..insa nu contest daca imi explica cineva cu dovezi..Eu ridic Steagul tari mele incepand cu 1 Decembre..si il tin pe catarg pana dupa ziua unirii..si ..da..mai aud povesti de genul//”uitel pa ala cu steagu..E nebun”..in fata nu au curaj..da .in spate…..Insa am inceput .[de 10 ani de cand ridic acest steag] sa primesc si incurajari..sa am chiar si un consatean ce a considerat ca este un gest fain si sa ridice si el un steag..Incet..incet..se poate schimba aceasta opiniie ..cum ca Patriotii sunt neaparat ceva rau..Pe partea cu legaturile intre cuvantul Patriot si „”mama Rusia”..pai..cum sa spun..majoritatea grupurilor mari de asa zis patrioti sunt chiar COORDONATI ..sau condusi de personaje dubioase..cu vederi filo Ruse pe fata..si in asemenea conditii ce poti spune oare? Nu este totusi normal sa generalizam..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑