Kishiniov

Gâlceava înțeleptului cu inginerul

Îndrăgitul inginer Julius Constantinescu a scris o aiureală pe Facebook, ceva cu familia lui Iisus, care ar fi monoparentală. Cum nu-mi place să mă bag în finețuri dogmatice am zis să fac un spirit de glumă politehnist și i-am spus că ”din punct de vedere strict ingineresc legile termodinamicii nu permit existența Iadului, așa că nu ai de ce să te temi că spui prostii”.

Iar bravul inginer mi-a dat următorul răspuns:

raspuns-julica

Acum eu recunosc că am trecut fizica din liceu doar cu ajutorul colegului de bancă (să trăiești Oache!), dar am avut o profesoară foarte bună (sărumâna doamna Strazaboschi!) care ne spunea că se numește cultură generală ce îți mai amintești după ce ai uitat tot. Și eu îmi mai amintesc de tranzitivitatea echilibrului termic (chestie cunoscută de îndrăgitul Julius, el îi zice echilibrul termic între sisteme aflate în contact), care în cazul de față sună cam așa: ”dacă Iadul este în echilibru termic cu Pământul și Pământul este în echilibru termic cu Raiul (fiind vorba evident de sisteme aflate în contact termic) atunci Iadul este în echilibru termic cu Raiul – ceea ce este imposibil”, ergo legile termodinamicii nu permit existența Iadului. Cu alte cuvinte bravul inginer cunoaște definițiile, dar se dovedește incapabil să le aplice, fie și în cazul unui model ipotetic.

Bineînțeles, ca un inginer feroce, îndrăgitul Julius Constantinescu a refuzat să admită că a spus o prostie și a început să o arunce-n bălării. Cum să avem pretenții ca drumurile noastre să aibă capacele canalizării la același nivel cu restul pavajului? Se pare că prioritatea ar fi totuși familiarizarea inginerilor cu noțiunile de fizică predate în liceu.

(Cineva îmi atrăgea atenția că în România ai nevoie doar de buletin de identitate valabil ca să ajungi inginer, bine, mai trebuie să faci un drum până la prima politehnică de-ți iese în cale – și har Domnului! d-ăstea avem.)

M-ar mai putea întreba oarecine de ce a trebuit să pun chestia asta pe blog? Simplu, când mai îmi iese în cale vreun inginer feroce să nu mai pierd vremea cu explicații, îi dau direct linkul. Vă povestesc altădată care e problema cu inginerii.

Categories: Diverse

Varianturi cu taxiurile în Chișinău » « De ce nu-mi plac tehnocrații?

15 Comments

 1. Am mulți ingineri în familie. De aia sunt așa trist (când nu sunt vesel că nu am ajuns și eu inginer).
  Btw, care știe diferența dintre inginerii militari și inginerii civili?

 2. Sigur, cu buletin. De aia e criză imensă de ingineri. Pe de altă parte preot chiar poți ajunge doar cu buletin. Și cu 15.000 euro, îi plasezi Arhiepiscopului Tomisului și nici nu trebuie să muncești ca nebunu în facultate precum inginerii.

  • Este nevoie de ingineri calificați, că ingineri la kilogram în viu are țara, putem și exporta. Plus că ai argumentare de grădiniță: eu îți dau exemplu de inginer care aiurește, tu îmi spui de episcopul Tomisului.

  • Pai tot exportam ingineri, si aia de afara ne zic ca-s buni aia, inginerii…

   Ce ne facem cu aia ramasi în tara? 🙂 Aia-i problema…

   Dar ca sa terminam într-o nota vesela, stiu ca stiti si bancul cu inginerii, economistii si mersul cu nasu’ pe CFR… ca si de aia s-au facut dupa ’90 sa-i întorci cu furca….

  • Îți ziceam că nu e jucărie să treci prin Politehnica, nu, nu se trece cu buletinul, faci confuzie cu Jurnalistica, Studiile Politice, Studiile Europene. Și cu Teologia, unde poți face 4 ani într-unul. Argumentare de grădiniță sarcastică, ticăloasă.

 3. Nu sunt de acord cu Julius dar trebuie sa detaliez: dacă Iadul este în echilibru termic cu Pământul atunci intre cele doua sisteme nu se face niciun schimb de energie (lucru mecanic sau caldura). Analog pentru perechea rai pamant. Este o diferenta intre contact termic (care transmite caldura, bun conducator al caldurii, care nu izoleaza termic) si echilibru termic. Sistemele aflate in echilibru termic au aceeasi temperatura.
  Eu nu stiam ca ies ingineri la kilogram, stiam numai de economisti si avocati la kilogram (particularele Spiru Haret, Dimitri Cantemir, etc.).

  • Si popi. S-a umplut tara de ei. Colegi de-ai mei care, in adolescenta, cochetau cu interlopii din oras au ajuns azi popi. Probabil sa ierte pacatele interlopilor si sa nu ajunga aia in iad sa strice echilibrul termic.

 4. Eu sunt convins ca promovabilitatea cea mai redusa este la politehnica, deci gluma cu buletinul nu este valabila, iar a judeca o breasla dupa elementele de umplutura este ca si cum m-ai invinovati pe mine de faptul ca Visinescu e roman.
  Inginerii sunt cea mai mare problema a societatii romanesti? Ionel Bratianu ce era, moncher?

 5. Inginerii militari construiesc arme. Cei civili fac tinte.

 6. Ce este un inginer? Cum il definim? Cum stim ca unul e inginer? Posesor de diploma, doar? Unu care a reparat cu sarma patroane de la panoul electric? Newton a fost inginer? Dar da Vinci? Elena C.? Prof. univ. dr. gl. patriot G. Oprea?
  Sa definim corect termenii si sa ii folosim corespunzator pe blog.

  • Cred ca fizicienii au mai mult de a face cu legile termodinamicii decât inginerii…
   Cred ca preotii au ceva mai mult de-a face cu elementele probemei, adica cu raiul, iadul si prostimea ce vrea sa acceada în primul si sa evite pe ultimul, desi un inginer stie ca în iad e caldut îar printre nori e frig de-ngheata geamul avionului….

   Deci ce cauta inginerii în povestea aia de mai sus?

 7. Încă există oameni care cred că ăia care programează microcontrolere și ăia care supervizează reparații de drumuri sunt aceeași treabă. Ca și cum ai zice că Steinbeck și Domnul Flick sunt aceeași chestii, niște scriitori, nu sunt în stare să scrie o rimă de treabă.

 8. In iad suntem tot timpul. Nivelul de constiinta pe care am cazut e iad. Sigur, poate fi si mai rau de atat. Pentru mine, corpul fizic in care ma aflu este penitenta asumata. Inca mai visez ca zbor. Tatal parentingului in Romania, Colceag, zice ca Dumnezeu este mintea universala, labirint neuronal. Slava Domnului ca nu e asa si ca programul informational are infinite niveluri. Am muri de plictiseala intr-o lume in care ne strecuram precum soriceii prin labirint. Va dati seama ca e posibil ca si peste 1000 de ani sa existati pe acest nivel vorbind despre noii ciocoi ai mileniului urmator?! Brrrrr! E un cosmar. Eu nu mai vreau repetitie. Tocmai de aceea mi-am propus sa evoluez, sa inving timpul si sa ies din cerc. Ascensiunea e o spirala, nu cerc in care se schimba doar decorul si data. Se spune ca ingerii cazuti au venit in planurile inferioare intr-un vortex energetic, tragand dupa ei si ingeri fideli Lui Dumnezeu. Acestia traiesc in uitarea a ceea ce au fost. Am intalnit cativa…Nu-si amintesc. Nici eu nu-mi amintesc decat ca mi-e dor de Cer.Cu cat cazi mai adanc in materie cu atat mai abitir uiti ca esti si lumina nu doar intuneric. De aceea religiile recomanda postul, rugaciunea, concentrarea mintii pe o rugaciune sau mantra, depinde de calea aleasa. In cele din urma reusesti sa „invingi gravitatia” si redevii faptura celesta cu constiinta unei misiuni. De ce nu reusim sa ne desprindem? Pentru ca mintea ne pacaleste mereu, dandu-ne probleme de rezolvat. Mintea colectiva este un egregor foarte puternic ce vrea sa domine spiritul. E greu sa invingi gravitatia pentru ca adormitii creeaza un pol opus ce te trage in jos. Nu mai cazi in momentul in care Dorul de Dumnezeu depaseste orice dorinta omeneasca. Ce e mai departe de asta? Nu stiu…Dar acesta este farmecul „povestii”: sa nu-i cunosti continuarea, sa te surprinda, asa cum copiii sunt surprinsi in mod placut de toate tainele ascunse in lucrurile marunte: o piatra, o cochilie, o carte noua de povesti. Daca Dumnezeu ar fi doar labirint neuronal totul ar fi previzibil si toti am trai aceeasi poveste. Cred…cred ca asa este. Eu nu sunt inteleapta ca sa ma cert cu lumea, inginerii, dogmaticii. Ma supara fariseismul, indoctrinarea copiilor si suferinta animalor. Multi dintre adeptii noilor cai spirituale pretind ca animalele si-au asumat suferinta ca sa ne ajute pe noi sa evoluam. Egoistii fabrica mereu scuze. Daca ar fi asa, oamenii ar fi evoluat, nu involuat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑