Inspirăm românește, expirăm rusește

Iurie Roșca și-a șters întreaga istorie de o viață cu o expresie de câteva cuvinte, atunci când a zis că respiră cu doi plămâni, unul românesc și celălalt rusesc. Cu vorbele astea o să și rămână în amintirea oamenilor.

Deunăzi îmi zicea cineva că nu-i adevărat, Iurie Roșca nu a scris așa ceva, este o speculație a lui Secăreanu. Eu îmi amintesc precis că am citit pe blogul lui Iurie Roșca asta, dar nu mă mai ostenesc să caut.

Nu-i supărare până la urmă, fiecare respiră cum vrea. Mi-am amintit de Iurie Roșca când mi-a sărit în ochi textul de aici. Un text care ocolește cu șiretenie expresia ”poporul moldovenesc” – dar o zbiară din fiecare silabă. După ce citești textul citat mai înainte rămâi cu concluzia că ”moldovenii” sunt diferiți de ”români”. Acesta era următorul pas inevitabil pe care Iurie Roșca este silit să-l facă.

Și în context mi-am amintit de cei doi plămâni și m-am gândit la fiziologia lor. Pe plămânul românesc se inspiră, spiritul unora ca Iurie Roșca se oxigenează, evită rusificarea totală – dar după aceea le trântește tuturor în obraz un damf rusesc la expirație. Inspirăm românește, expirăm rusește.

P.S. Ca să nu uităm: Iurie Roșca la 9 ianuarie 1990 – aici, cu video; Iurie Roșca la 26 iulie 2010, aici:

Este o mare fericire că Dumnezeu m-a înzestrat cu doi plămâni. Cu aceşti doi plămâni respir  cele două culturi. Cu un plămân respir cultura română, cu celălalt – cultura rusă. Şi sunt convins că anume în aceasta constă unicitatea şi frumuseţea irepetabilă a culturii şi spiritualităţii ţării noastre, a poporului nostru.

9 raspunsuri
 1. anonim
  anonim says:

  Unii fac pe prostii si se vor subtili, cred ca daca au urmat cine stie ce cursuri insidioase ne pot duce de nas. Ingerintele matrioskai in spatiul romanesc nu au legatura cu aprofundarea valorilor altei culturi, optiune care ne apartine.

  Sa le spunem natarailor: ma, baieti, stiti voi care, fortele patriotice romanesti va pot medita si in tehnici de diversiune, disimulare, localizarea punctelor nevralgice, amplificarea curentelor de opinie etc. Dupa ce mai cresteti.

  Răspunde
 2. Dex
  Dex says:

  Nu ma prind ce e in neregula cu afirmatia? Mi se pare ceva real, influenta celor 2 culturi nu cred ca se poate nega.
  Te deranjeaza ca nu denunta cultura rusa criminala in piata publica sau ce? Sau asta era vreunul de se dadea mai roman ca Decebal, si acum l-ai prins cu gena rusa?

  Răspunde
  • alex
   alex says:

   Sunt convins ca toti moldovenii ar da pe dinafara de Tolstoi, Cehov, Dostoievski, Ceaikovski si altii ca ei daca ar exista marci de vodca cu astfel de nume.

   Pana una alta cultura ruseasca din Moldova (ca si in tot restul fostului URSS) se rezuma la niste statui cu un Lenin nervos care arata cu deshtu’ in toate directiile. Si la o arhitectura comunista oribila si la liniile de tren mai late si la niste cuvinte rusesti aruncate fara noima printre cele romanesti.

   Răspunde
 3. Perfuzione
  Perfuzione says:

  Stiam ca are loc pe catarii cremlinului doar ortodoxia, pusera si cultura in saci? Se rasucesc ingramaditi Tolstoi, Dostoievski, Puskin, Esenin…dar mai ales Soljenitan, dracie! Tre si astia pusi la munca, postum.

  Răspunde
 4. Raz
  Raz says:

  Cum spunea Seinhardt – citez aproximativ – „nu mi-as pune semnatura pe aceasi hartie cu diavolul, nici ca sa recunosc ca exisista Dumnezeu”. Asa si cu Iurie Rosca si „marea cultura rusa” si „puntea de aur intre civilizatii” supte direct din pixul lui Dughin.

  Răspunde
 5. mariusmioc
  mariusmioc says:

  Interesantă filmarea din 9 ianuarie 1990, care arată lucruri cunoscute, dar care se doresc uitate, cu privire la unul din principalele efecte ale revoluției române din decembrie 1989: accelerarea proceselor care au dus la destrămarea Uniunii Sovietice.
  Anume ca urmare a revoluției române a început să se pună deschis în discuție în RSS Moldovenească problema unirii cu România. Cîtă vreme era Ceaușescu la putere nu se concepeau asemenea discuții.
  Nu a existat în 1989 persoană care să reprezinte mai bine interesele rusești în România decît Nicolae Ceaușescu! Nu întîmplător „Vocea Rusiei” din zilele noastre face propagandă pentru reabilitarea lui Ceaușescu: https://mariusmioc.wordpress.com/2014/02/19/vocea-rusiei-continua-propaganda-in-favoarea-lui-ceausescu/
  Anume răsturnarea lui Ceaușescu a făcut ca legăturile culturale, umane, economice dintre România și Basarabia să se însutească. Înainte de 1989 era mare izbîndă că o carte a lui Grigore Vieru a fost tipărită la București (Grigore Vieru însuși era recunoscător culturnicilor ceaușiști care l-au sprijinit), după 1989 s-a putut realiza circulația liberă a cărților din București la Chișinău și din Chișinău la București, ceea ce înseamnă de sute de ori mai mult decît o carte singuratică a lui Grigore Vieru!
  Nici măcar n-a contat orientarea guvernului de la București. Ion Iliescu ori Petre Roman puteau să nu sprijine deloc apropierea de Basarabia, dar libertatea adusă de revoluția din 1989 a îngăduit sute de inițiative particulare, fără legătură cu guvernul, în favoarea acestei apropieri.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *