Izvorașul din strada Pușkin și originile Chișinăului

Forțele telurice ale Chișinăului lucrează pe tăcute – dar lucrează bine. Capacul greu de fier care apăsa freamătul izvorașului din strada Pușkin a dispărut în neantul nimicniciei, acolo de unde venise nechemat.

Cu câteva săptămâni în urmă izvorașul scosese capul timid la lumină și nu își găsea direcția – azi izvorașul din strada Pușkin gâlgâie vesel peste bordură și se revarsă în stradă, conductele nu îi mai spun încotro să se ducă, se poate bucura de libertate.

Nimic spectaculos, nimic special – o victorie naturală a apei împotriva întunericului, reclamată fără emfază, fără să se aștepte la recompensă. Apa a clocotit în subteran o vreme, după care și-a împlinit destinul și a ieșit la lumină.

Câțiva metri mai la vale, pe malul mocirlos al Bâcului, tronează sediul amenințător al Intreprinderii Apă-Canal Chișinău. Insolent și supus gravitației izvorașul din strada Pușkin se scurge leneș spre fortăreața unde se iau hotărârile privind curgerile subpământene ale Chișinăului.

Tot mai la vale este marcat cu un monument locul primului izvor al Chișinăului, de pe când Chișinăul nu era Chișinău, locul din vechile urice și hrisoave ale lui Ștefan cel Mare numit Fântâna Albișoara. Acum nu mai este nici o fântână acolo, însă izvorașul din strada Pușkin se străduie să suplinească această lipsă, se apropie tiptil de acest loc, privind pe furiș către pârcălabii Apă-Canal din fortăreața betonată. De acolo ar putea veni poruncă aspră să fie readus în subteran, de acolo ar putea porni oameni crunți și neîndurători care nu pricep că apa caută lumină – și izvorașul se ferește parcă, dar în același timp nu poate sări peste umbra lui și trebuie să curgă la vale, condamnat de chemarea sa primordială și de misterioasa forță a gravitației.

Deocamdată izvorașul din strada Pușkin este în siguranță, ploile de toamnă îi vor oferi camuflajul de care are atâta nevoie, iarna îl va acoperi cu o gheață protectoare și în primăvară va putea oferi trecătorilor o explozie de viață fremătătoare. Pârcălabii de la Apă Canal își vor scutura în trecere pantofii înmuiați în unda sa și nici nu vor ști câtă ironie se ascunde în acest gest. Până la urmă cât poate să coste apa care se scurge neîncetat dintr-un canal spart vreme de un an?

Alte episoade din epopeea izvorașului din strada Pușkin.

izvorasul

Izvorașul din Strada Pușkin înconjurat de frunzele toamnei, a reușit să scape în stradă.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *