Kishiniov

Manipularea care a îngropat protestul #Colectiv

”Spitale, nu catedrale” – acesta este sloganul care a anulat esența protestelor din București. Aici a fost produsă ruptura, aici au fost îndepărtați majoritatea oamenilor. Restul a fost joacă de copii, aplicarea manualului.

Raționamentul a fost manipulatoriu de la bun început. În confuzia obligatorie la orice accident de dimensiunile celui din clubul Colectiv de la București s-au strecurat știri despre incapacitatea pompierilor și medicilor de a face față celor întâmplate. ”Nu avem unde duce răniții!!!” a fost strigătul propagat cu viteza focului. Nu avem unde duce răniții pentru că nu sunt spitale, și oricine știe că în România sunt mai multe biserici decât spitale – deci ”vrem spitale, nu catedrale!” Nu mai contează rațiunea în astfel de momente, nu are nici o importanță că în orice țară din lumea asta sunt mai multe biserici decât spitale, că sistemul de sănătate primește zeci de miliarde și este profund corupt.

Când rațiunea dispare

În astfel de momente de emoție colectivă nu mai stă nimeni să se gândească la faptul că nu poți întreține spitale cu capacități de 50.000 de paturi. Strigătul Facebookului alarmează pe toți: ”în caz de cutremur murim ca șobolanii, n-avem spitale!” Deci: ”vrem spitale, nu catedrale!” Nu a mai contat că operațiunea de salvare s-a desfășurat în parametri normali, că toți răniții au fost tratați de personal calificat.

Dar oamenii nu au ieșit în stradă pentru acest slogan. Oamenii au ieșit în stradă împotriva sistemului corupt care a patronat crima în masă de la clubul Colectiv. Împotriva sistemului clientelar al șpăgilor, al lipsei de controale, al ignorării legislației, sistem patronat de oamenii politici care nu vor să-l schimbe sub nici o formă.

Piața caută un lider

Este natural ca la orice protest să existe agende multiple. Fiecare om are problemele lui, unii sunt nemulțumiți de taxa de primă înmatriculare, alții de președintele asociației de locatari – câțiva nu au nemulțumiri practice ci de nivel general. Unii sunt motivați de o ideologie, alții de altă ideologie – cei mai mulți sunt indiferenți. Mai pe scurt, oamenii sunt diferiți.

Manifestațiile mari sunt animate de o idee care unește toate problemele individuale ale oamenilor. În cazul de față ideea era simplă: corupția ne ucide, nu mai vrem corupție, vrem să fie schimbat sistemul. Și au fost mulți, chiar au speriat puțin clasa politică. Puțin doar, nu foarte mult.

În astfel de momente apar băieții cu agendă, cu grupare gata alcătuită, cu echipamente pentru astfel de ocazii, cu legături în diverse locuri și expunere mediatică. Și băieții ăștia încearcă să facă surfing pe valul furiei populare.

Ruptura

Doar că băieții ăștia de la noi sunt ușor idioți și nu citesc sondajele. Marea majoritate a românilor sunt credincioși și anti-clericalismul este o chestiune diferită de credință, la fel ca dorința de a avea un cler care să răspundă cererilor societății. Prima ruptură a fost încercarea de impunere a sloganului ”vrem spitale nu catedrale” și o agendă anti-religioasă, anti-ortodoxă. Creștinii ortodocși suferă și ei din cauza corupției la fel ca ateii și agnosticii. Nemulțumirea generală era împotriva corupției, nu împotriva bisericii (mediatic au fost exploatate foarte bine reacțiile cretine ale unor exaltați extremiști care au deturnat discuția spre inutila teză a ”satanismului”, s-a tras din răsputeri pentru deturnarea discuției împotriva Bisericii Ortodoxe).

După această primă ruptură majoră a urmat sfâșierea în bucăți din ce în ce mai mici a pânzei acestei nemulțumiri generale: fiecare protestatar a venit cu un proiect de modificare a Constituției.

Și politicienii revin

Politicienii și-au revenit din șocul inițial și au înscenat o consultare cu reprezentanții străzii care de fapt nu sunt reprezentanții străzii, naiba știe ce sunt. A dispărut catalizatorul din Piața Universității, au rămas grupusculele cu agendă, utilaje și ideologie. Vineri seară s-a văzut că piața este divizată la maxim și a fost pierdut scopul inițial. Din acest moment forțele de ordine știu exact cu cine au de a face și nu mai au nici o problemă în a controla evoluțiile viitoare. Revoluționarii de profesie au pierdut legătura cu poporul care s-a suit în metrou și s-a dus acasă.

Jocul a rămas pe mai departe sub controlul actualei clase politice, urmează negocieri și rearanjări, au fost puși în cătușe niște unii, urmează niște procese. ”Sistemul” s-a conservat, merge mai departe, ”revoluția morală” se amână.

Din nou a funcționat mitul ”bunului monarh”, manevră tactică folosită din evul mediu. Iobagii răsculați gândeau cam așa: ”regele nu știe ce se întâmplă, boierii îi ascund realitatea, ia să ne ridicăm și să dăm foc boierilor și să-i spunem regelui ce ne frământă, regele e bun și ne va înțelege”. Și de fiecare dată regele le dă țeapă iobagilor, că și el e boier la origine, azi la fel ca în evul mediu.

Pericolele rămân

Intrarea într-o logică revoluționară cu modificarea Constituției și tot cortegiul de delir social care însoțește astfel de evenimente iese din orice fel de calcule. Război civil în Ucraina, Republica Moldova pe butuci, ofensivă rusă în plină desfășurare. Nu sunt de acord cu tot ce scrie Lorena Lupu, dar aici a nimerit-o: o Românie în haosul unei rearanjări generale este cel mai frumos cadou de Crăciun pentru Putin.

Însă problema sistemică a României rămâne. Oamenii sunt nemulțumiți de clasa politică neo-fanariotă care nu are resurse interne de reformare și nu știe decât să își conserve privilegiile și compoziția. Grupusculele cu agendă, utilaje și ideologie capătă experiență. Mulțimea este din ce în ce mai nemulțumită și dispusă să iasă în stradă, din ce în ce mai des și din ce în ce mai agresiv. Mitul bunului monarh a fost epuizat săptămâna asta, data viitoare nu știm ce se mai poate scoate din pălărie.

artificii

Categories: Diverse

Tot adevărul despre magazinul Rogob de pe Armenească » « Izvorașul din strada Pușkin și originile Chișinăului

13 Comments

 1. Da, perfect de acord.Insa si unii clerici si-au nimerit direct coaiele cu sapa.

  • Si evident trebuie sa aruncam cu cacao in toata aria. Ca sa nu mai vorbesc ca anumiti inteligenti au pus in discutie ortodoxia in general. Pai ce vina are ortodoxul din Statele Unite de ce face ala din Romania? Si asta cand se apropie in 2016 marele Sinod Panortodox (un fel congres mondial al ortodoxiei). Ne place noua sa ne facem de bafta.

 2. Catedrală mântuirii neamului este și rezultatul corupției statul și bisericii române. Și creștinii îi recunosc inutilitatea. Deci, unde e problema?

  • De unde ai aflat ca crestinii sunt împotriva construirii catedralei ? Nu te lua dupa lozincile din strada, pe crestinii adevarati ii intalnesti in biserica, si nu sunt putini.Romania nu este numai cea de pe Facebook.

 3. Pare rau sa te dezamagesc dar protestul inca merge.

  Bine, daca toti oamenii care scriu bloguri ar iesi si ei in strada in loc sa „evite manipularea”, probabil ca am fi cu 20.000 mai multi.

 4. Tocmai vin dintr-o tarisoara micuta si cocheta (nu dau numele) si in oraselul in care am stat erau patru biserici si un singur spital. Deci scorul era de 4:1 si nimeni nu facea scandal.

  • Era bine daca si la noi erau spitale in orasele. La noi nu gasesti decat in municipii poate si din alea nu stiu in cate te-ai trata cu incredere.

  • Eu stiu orasele din Romania cu 7 biserici si spitalul desfiintat. Deci raportul biserici spitale e infinit, (mai pe intelesul lumii, mult mai mare ca 4). Un raport de 4 e acceptabil, la infinitati facem scandal.

   Hai sa mai si gandim putin la treaba asta cu betoanele pardon bisericile ridicate peste tot. Bisericile se ridica acolo unde e nevoie de ele pentru ca, repet, contrar opiniilor usor dubioase ale autorului blogului, biserica E un serviciu public, nu e un fel de masonerie accesibila numai unor initiati.
   In mare parte din Romania satele au deja biserica lor si au populatie imbatranita si se mai si depopuleaza. Decat sa construiesti biserici noi in sate mai bine faci o rezerva de medicamente undeva in sat (daca medic tot nu e) astfel incat oamenii la nevoie sa nu se duca pana in orasul vecin la farmacie. Mi se pare o idee mult mai decenta.

   Bisericile noi din orase, pe langa faptul ca se ridica intre blocuri si se potrivesc arhitectural ca nuca in perete nici nu prea sunt frecventate. Majoritatea oamenilor se duc in biserici doar de sarbatori si atunci aleg catedrala veche sau alta biserica consacrata ca sa zic asa. Betoanele noi zac mai mult nefolosite si au ca scop doar infiintarea unei noi parohii cu un nou set de popi care primesc ceva salariu de la stat pentru care cotizeaza din greu la superiori.

   Iar catedrala neamului se ridica doar dintr-un spirit de maimutareala a tarilor din vest care au – vezi doamne – catedrale imense in capitalele lor. Or fi avand, dar aia au si arhitecti mai de doamne ajuta si macar o urma de bun gust. Noi ne laudam pe buna dreptate cu bisericutele din lemn din Maramures fiindca noua alea ne ies. Nu degeaba avem noi in casa poporului in loc de Luvru sau Buckingham.

 5. prima greseala a fost totusi a unor preoti si fanatici gen Becali care au acuzat de satanism pe participantii la lansarea discului cu muzica rock… Din pacate din lista celor decedati si accidentati (care ne arata calitatea valorilor umane a acestora) se puteau gasi numeroase personalitati sa inlocuiasca actuala clasa politica…

 6. Daca acesti crestin ortodocsi sufera din cauza coruptiei trebuiau sa fie in strada. Daca motivul pentru care au stat acasa de joi incoace este ca miercuri au strigat unii de cateva ori impotriva bisericii, atunci ne meritam soarta ca natie. Daca intr-adevar ar fi vrut sa schimbe ceva, i-ar fi exclus pe diversionisti nu ar fi fugit ca potarnichile acasa. Macar sa aive bunul simt sa nu mai strige in stanga si dreapta ca vor schimbare. Sau daca vor intr-adevar, atunci sa vina in piata si sa nu mai caute motive puerile de mironosita.

 7. Merita sa sustinem si reducerea numarului de parlamentari la maxim 300 asa cum s-a indicat de catre POPOR.Mai bine ar fi maxim 100 de parlamentari.

 8. Unul dintre manipulatori este Kaus, preşedintele care vrea guvernul lui, a chemat la Cotoceni mulţi băsişti cunoscuţi, altă cauză de fâsială a manifestaţiilor, totul o manipulare, profitând de moment, pentru a impune un GUVERN FMI, GATA, SUNTEM PE FAŢĂ SINGURA COLONIE FMI SUTĂ LA SUTĂ, CILOŞ E DOAR O INTERFAŢĂ A FMI, PONTA SE OPUNE FMI, NU A VRUT SĂ SEMNEZE ACORDURI ÎN GHENUNCHI, A FOST ÎNLĂTURAT ŞI PUS UN SLUJBAŞ FMI, PROST ESTE CĂ BUNUL MONARH, KLAUS, ESTE BUN PENTRU FMI NU ŞI PENTRU NOI, DE ACUM BUGETUL ŞI MĂSURILE ECONOMICE VOR FI LUATE DE FMI, CÂT PRIVEŞTE REFUGIAŢII SIRENI, VOM FI PRIMII CARE VOM PRIMI REFUGIAŢI ŞI ÎN NUMĂR MAI MARE DECÂT GUVERNUL PONTA, ÎN REST, CE MAI CONTEAZĂ NIŞTE MANIPULĂRI ACOLO, CÂND ROMÂNUL, SE ŞTIE, E UŞOR DE MANIPULAT, ASTFEL, KAUS A FOST ALES ŞI ÎMPUS ÎN STRADĂ, PRIN MANIPULARE, ŞI VA CONDUCE UN GUVERN FMI, IMPUS DE STRADĂ PRIN MANIPULARE, TRĂIASCĂ REPUBLICA FMI ROMÂNIA!

 9. Coruptia în spitale este din cauza fondurilor insuficiente, cea din biserica din cauza lacomiei a mai mult.

  Sustinatorii ortodocsi spun ca salariile bisericii, platite de la buget, sunt mici si ca asa si pe dincolo si furnizeaza tot felul de date, tabele samd. Se uita ca biserica nu numai ca are si alte surse de venituri, extrabugetare (serviciile platite), dar nici nu are cheltuieli prea mari. Din câte stiu eu, domeniile bisericesti incusiv manastirile samd nu platesc impozite, curentul si celelalte utilitati le au la pret subventionat samd. Si sistinatorii ortodocsi probabil ca platesc preotului eaxct cât scrie pe chitanta, altminteri probabil n-ar fi atât de îngaduitori.

  Ori se face biserica un S.A., cu preturi la vedere si cu plata impozitelor la zi, ori macar sa taca din gura ca sunt „sub asediu”.

  Probabil ca biserica a descoperit mijlocul prin care reusesc sa penetreze camila, ca sa evit cacofonia, prin urechile acului, ca prea insensibila e preotimea la aceasta parabola.

  Sa revenim la spitale.
  Mare parte din banii destinati sistemului medical nici macar nu ajung la fondul problemei, sunt opriti la nivelul caselor de asigurari de sanatate, al departamentelor competente de control, si multe mai sunt, al ministerului propriu-zis. Când resursele sunt putine, fiecare se învârte. Si nemtii ar face la fel, si chiar o fac, chiar daca la ei triada pacient-asigurare-medic este bine echilibrata iar bugetele ajung la toti.

  Problema nu este numai competenta guvernului si spagaraia nesfârsita. Problema e agravata de incompetenta infinita a autoritatilor. Nu sunt pregatite de nimic, lasa ca ne descurcam noi, si o fac în stil pompieristic – vai ce bine se potriveste aceasta expresie în contextul actual. Când institutii presupuse pregatite, care au tocat banii statului pe diverse „team building”-uri si perfectionari, nu sunt în stare a transforma niste coordonate GPS în alte coordonate GPS, când fiecare vine si da ordine peste ordinele precedente, când primarii „semneaza ca primarii” (si aici se potriveste expresia), cum putem oare sa mai speram ceva, orice, decât o solutie à la Tepes apud Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑