Kishiniov

Marșul Unirii de la Chișinău, câteva gânduri la cald

Să începem cu numărul participanților. La Chișinău se exagerează foarte mult, așa că nu voi da cifre, voi face niște comparații. Platforma Demnitate și Adevăr scoate în stradă la Chișinău mai mulți oameni decât Usatîi și Dodon la un loc. Iar la Marșul Unirii de azi au fost mai mulți oameni decât la cea mai mare manifestație a Platformei Demnitate și Adevăr. Chestia asta o spun din poziția de om care a văzut cu ochii lui aproape toate protestele și marșurile din septembrie 2014 încoace.

Mai pe scurt: Marșul Unirii a avut azi în stradă la Chișinău mai mulți oameni decât cea mai vivace forță politică din Republica Moldova.

Am fost azi și la congresul de constituire a ”Sfatului Țării 2”. Nu-mi este foarte limpede ce se întâmplă cu structura asta, a avut o proclamație, o puteți citi aici. Printre dinți mai toată lumea din sală mormăia că în capul mesei s-au așezat aceleași figuri care de 25 de ani vorbesc despre unirea cu România folosind aceleași cuvinte. Poate ar fi fost bine ca chestia asta să fie spusă cu glas tare.

Și așa ajungem la episodul cu amenințarea cu bombă. Un băiat a dat telefon la poliție și a spus că e o bombă în clădirea unde era congresul, poliția a izolat locul, și a sistat accesul în sală. O șmecherie, în mod normal ar fi trebuit să fie evacuată sala, ceea ce își dorea băiatul cu apelul telefonic. (Toma Roman Jr. a reușit să iasă după ce s-a rățoit la un polițist ”Sunt cetățean român și merg unde vreau!”. Când am revenit cu Toma în sală l-am auzit pe un polițist ”Uite-l și pe cetățeanul român!”) A fost puțină buluceală în fața clădirii, cu declarații de la polițiști, filmări, dar la un moment dat a ieșit de la congres și Mihai Ghimpu, liderul liberalilor (singurul partid parlamentar declarat pro-unionist). Și cetățenii l-au luat la întrebări, Ghimpu a răspuns agresiv, lumea l-a făcut trădător, Ghimpu s-a suit în mașină și a plecat. De ce vă povestesc episodul ăsta? În primul rând pentru că Ghimpu și liberalii se confruntă cu o campanie de PR negru extrem de agresivă și nu sunt în stare să răspundă. Are loc un proces asemănător cu destructurarea PPCD și nu-mi este clar cine va profita de acest transfer al votanților pro-români din Chișinău.

Oamenii de la Marșul Unirii de azi au venit din convingere. Atitudinea generală era una de dârzenie: oamenii ăștia chiar vor să fie parte din România, sunt sinceri. Am recunoscut zeci de fețe pe care le-am văzut la marșurile anterioare. Dar poate voi scrie separat mai mult despre cum îi simt eu pe unioniștii de la Chișinău.

Pro-rușii și-au făcut recitalul anti-românesc, dar este deja monoton și lipsit de inspirațiune. Vreau însă să vă atrag atenția asupra șmecheriilor date cu manta. De exemplu, Vika Apostol, feministă, le dă unioniștilor perversa pe Facebook și zice așa:

La Chisinau are loc congresul Sfatul Tarii si Marsul Unionist, dar ce are loc la Bucuresti? Nimic? Nu stiu cum da unirea asta pare unilaterala.

Mai pe scurt: breee, nu vedeți că fraților rumâni le este în cot de voi? Fumigenele astea fac tot farmecul, dar o să vă mai spun eu povești despre dezinformările din Chișinău. Sau cu dezinformările de la Chișinău făcute cu escală în București.

Ideea de bază este așa: azi au ieșit în stradă zeci de mii de oameni să ceară unirea Basarabiei cu România, mai mulți decât a fost în stare să mobilizeze cea mai activă forță politică din Republica Moldova. Și asta va stârni cuiburile de viespi. Unii vor încerca să zăgăzuiască acest val, alții vor încerca să-l exploateze electoral. Dar multora le-a intrat frica în piele.

Categories: Chișinău pentru toți

Graficul greșit ”sunt puține atentate în Europa” » « După fumători urmează obezii. Grăsuților, pregătiți-vă!

20 Comments

 1. Unirea Moldovei cu România, eu și soția mea, Alina, din neamu’ Cojocarilor de la Hîrbovăț şi al lui Conea de la Drochia, am făcut-o încă din 2004, când ne-am căsătorit. Am trăit momente penibile la graniță pe vremea lui Voronin, cu pașapoarte pentru copii, vize si alte prostii, dar nici acum nu mă simt bine. Dă Doamne să se schimbe ceva!

 2. Sunt destui idioti care viseaza la unire si in Romania. Din pacate prea multi.
  Hai sa stabilim niste chestii clare:
  1) Avem destui infractori, putori si curve aici, nu ne mai trebuie sa importam. Basarabia e exportatoare de tigari de contrabanda, racheti si curve, plus ca Prutul e poarta de intrare a transfugilor din Afganistan si India. Un gard de tip unguresc ar fi binevenit pe Prut.
  2) Sunteti niste curve cu doua fete, care pupa in cur, cand pe rusi, cand pe romani. Vreti doar un pasaport gratis catre UE, ca barbatii sa culeaga capsuni si femeile sa se poata prostitua lbere. Cand ajungeti in Vest, uitati ca v-ati folosit de cetatenia romana si va lepadati de ea.
  3) Unirea cu Basarabia inseamna pentru romani mai mult ajutor social de platit. RM nu are nici o resursa, este o tara saraca, va fi o povara in plus, pe care noi nu o vrem.
  4) Avem destule probleme cu bozgorimea. Nu ne mai trebuie altele cu gagauzi sau transnistreni.

  In concluzie: stati unde sunteti ca stati bine. Nu avem nevoie de voi, sunteti doar o gaura in care se arunca bani, care pot fi folositi in alta parte. Cred ca ati fost prea mult bagati in seama si ar cam trebui sa fiti pusi la locul vostru.

 3. @liviu , subscriu și eu la cele scrise de tine.

  • @chelu,
   Poti subscrie si la cele spuse de Mariana?
   Iar pentru ..liviu” am o cugetare romaneasca:

   Când eşti mort nu ştii că eşti mort! E greu doar pentru ceilalţi…la fel şi când eşti prost!”

 4. KGBiștii lucrează băieți. Comentarii de genul care să bage discordie e arma lor.

  Ignorați-i, noi ne vom uni oricum.

 5. Constantin, tu si toti asa zisii patrioti, care visati cai verzi pe pereti, ar trebui sa luati in considerarea „cugetarea romaneasca”. Si nu numai cu uniri ci si cand puneti stampila pe PSD.

  • Mai Liviu,dar poate voi sunteti niste curve,ca ati dat Moldova de peste Prut,doar ca sa nu vina tancurile peste voi, da poate voi sinteti niste racheti,care ati stat ascunsi in spatele moldovanului si l-ati vindut ,ca voua sa va fie bine..Mai citeste,omule,nu ti-ar incurca.Ca anume noi,Moldovenii, v-am aparat pe mai Marii si mai Fatarnicii Frati Romani. Rusine cu tine si cu toti care gindesc ca tine..nu noi ne-am decis soarta. Dar tu Frate Cain, cind l-ai ucis pe Abel( asta asa o metafora..daca ajunge la mintea ta cea scurta si limitata)

 6. Unire, unire, da* s-o știm și noi!

  martie 29, 2016 — 12:41 pm

  Cam cum ar da o unire a României cu rep. Moldova, avînd în vedere că zona tampon de pe Prut, formată din cele 8 județe, avînd cap de listă *nemaipomenitderăufamatul* Vaslui, este o zonă abandonată în brațele sărăciei de către administrația centrală, fără nici un pol de prosperitate, fără infrastructură, fără perspective. Unde mai pui că frîiele unionismului au fost preluate de marinelu* Băse!? Cu așa lider de proiect unionist, rămîne nea Dodon fără obiectul muncii, că Renato deja a înțeles și nici n-a mai dat pe la statuia lui Ștefan, duminica trecută.

 7. Elena, daca ne considerati vanzatori, ce cautati buluc aici? E misto sa colinzi Europa cu cetatenie de la „fatarnici” nu?

  • Nu colindam, ”draga” frate fatarnic, dar ne cistigam existenta( lucruri care nici nu pot fi comparate). Si e cetatenia noastra de facto..care ne-a fost furata,sau mai bine zis vinduta de mai cainii frati fatarnici..asa ca ne luam ce e al nostru de facto,tara,cetetenia….este o vorba,taceai filosof ramineai. Cred ca esti un urmas al celor care ne-au schimbat,doar ca sa le fie lor bine.Datorita noua,sunteti in EU…ca daca nu ne vendeati..erati si voi linga noi..rusificati,injositi de rusi, buneiii tai poate ar fi murit prin Sibiria,iar tu erai doar un taran care munceste ca sa hraneasca Moscova. Analizeaza istoria,ar trebui sa-ti fie rusine,pu ce au facut atunci conducerea Romaniei si cit a a suferit poporul. A da,si eu nu cersesc cetatenia..eu mi-o redobindesc..diferenta o simti..o intelegi?

 8. Elena sunteti o natie de milogi, care pupati in cur, cand pe rusi, cand pe romani si credeti ca va datoreaza cineva ceva. Ei bine, nimeni nu va datoreaza nimic, ba chiar v-i s-au dat prea multe pomeni. Aici o dai cu fratii si cand va vedeti in europa, uitati cu ce cetatenie ati ajuns acolo si tineti coada sus, ca niste capre raioase. Sunteti mai spurcati ca tiganii, de aia nimeni nu va vrea.

 9. Mai ,omule, da prost mai esti..dar si ”prost ” e un compliment pu tine. Cine esti tu bre,om de nimic, sa spui ca tiganii sunt spurcati,ca moldovencele curve,moldovenii racheti? De fapt.oamenii judeca dupa sine si dupa prietenii lui,cred ca tata tu este un spurcat,care s-a incurcat cu o curva- ma ta si a iesit un rachet mic,obijduit, rasist- liviu. Nu jigni,nu judeca, ca totul se intoarce. Pun punct si asa am coborit la nivelul tau si e groaznic..incearca sa te mai luminezi..citind,studiind si analizind,iar dupa aceea poate si cineva te va lua in considerare. Si asa mult timp am pierdut cu un retardat.
  P.S. De la Nistru pân la Tisa
  Tot Românul plânsu-mi-s-a
  Eminescu
  …….
  De-am gandi ori incotrova, Putna clopot s-a facut
  Nu putem fara Moldova pan’ la Prut si peste Prut
  Paunescu

  Nu uita sa zici ca si Eminescu cu Paunescu pupa romanii in cur, iar Stefan Cel Mare e un rachet..care lingea curu rusilor..mai bine zis turcilor.Degradatule…Rusine Fuuuu..mirosul prostiei tale a ajuns si la Chisinau

 10. De data asta vor deschide Fereastra cei care nu pot fi atinși de mînă omenească. În curînd se va împlini vremea, iar România va fi întreagă. Ca să stai împotriva acelei puteri e ca și cum ai încerca să oprești cu brațele valurile mării. Multe nu se știu.

 11. Breeeee, da’ s-au incins bine spiritele p’acilisa! Hai sa stam stramb sa judecam drept cine cu cine si cu ce vine la masa comuna numita Romania Mare: asa, o analiza swot ad-hoc:
  Moldova:
  Puncte tari: pamant de gradina cu culturile aferente, sosele pasibile a fi largite, bomboane super-a-ntaia, industrie alimentara bunicica si de perspectiva, turism religios (mai ales ca urmeaza revenirea Mitropoliei la Patriarhia Romana cu tot cu imobile, lucru care-i racaie rau pe rusi). Mai e ceva tare in Moldova? A, da, niste oameni de cultura remarcabili, cu o coloana vertebrala care lipseste in Romania.
  Puncte slabe: racketi, rusi/fesebisti en-gros si en-detail, gagauzi, comunisti, dodoni, voronini, separatism indaratnic moldoveni versus romani, Transnistria, traficanti, aeroporturi instrainate. Mai zic? Am ostenit deja.
  Romania: puncte tari: UE, NATO, DNA, ceva agricultura (destula incat PIB-ul Romaniei sa creasca datorita ei), ceva industrie si servicii, energie cat sa dea si la altii, oarecari banci, resurse minerale (instrainate, dar posibil aducatoare de profit), ceva sosele si vreo nouasprezece milioane de cetateni fara aia plecati pe-afara.
  Puncte slabe: soros, UE, mega-moschee, giga-coruptie, micro-politicieni, super-infiltrare fsb (da’ o mai asaneaza DNA, mai nou), mossad, cia, fbi… dar cine le mai tine seama, la cati sunt? harcov….
  Vulnerabilitati: comune (Romania-R.Moldova): Rusia, coruptia, furtul, politicienii.
  Oportunitati: comune: agricultura, energie, oamenii – care s-ar intelege bine cu o politica serioasa de apropiere pe baza suferintelor comune si a unui viitor comun care ar urma sa fie trasat de comun acord, pe etape, pas cu pas, cu implicarea ambelor parti.
  Hai, ca prea ne-am obisnuit sa gandim de la mana pan’ la gura si nu mai departe de varful nasului! Ar cam ajunge, ne hartuim aiurea fara sa construim nimic de prea multi ani. Gata! la munca, drepturi tot cerem dar de obligatii ne ferim ca aghiuta de agheasma!

 12. Chiriac Ion Constantin

  noiembrie 8, 2016 — 3:31 pm

  Doresc,unirea strabunii mei sant in Basarabia,sper sa mai traiesc,sa-mi vad visul implinit,parintii mei au suferit destul in doua refugii,acolo si-au lasat casa,si toata agoniseala lor,patru frati au ramas in Basarabia,iar doi in Romania,acum nu mai este niciunul,in memoria lor vreau sa se infaptuiasca unirea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2021 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑