Minoritatea moldovenilor din București se lansează la Clubul Țăranului

Moldovenii din București s-au dat peste cap și s-au prefăcut din minoritate etnică în minoritate urbană. Vă povesteam aici că joia trecută urma să fie lansat un studiu care îi considera pe românii basarabeni stabiliți în București drept minoritate etnică, puși la grămadă cu chinezii și libanezii.

Studiul, finanțat de Guvernul României, urma să fie lansat joi la Institutul Cultural Român. Între timp lucrurile s-au schimbat puțin: ICR a refuzat se pare să găzduiască această lansare și autorii studiului și-au modificat pagina de internet. Doar că Google nu uită, are cache. Și acest cache ne spune chestii, am făcut niște capturi, să nu ne auzim vorbe.

Prima chestiune – conform vechii variante a paginii de prezentare a proiectului se spunea cam așa: ”scopul proiectului este sprijinirea dialogului intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități etnice stabilite în București în ultimele două decenii”. Ați reținut? Grupurile de minorități etnice. Varianta cosmetizată vorbește doar de ”minorități stabilite în București”, care nu mai sunt etnice. Dar ce fel de minorități sunt? Capturile celor doua variante le aveți mai jos.

cache
cache
pagina modificată
pagina modificată

Pagina unde era anunțată conferința de prezentare a proiectului de la ICR spune că studiul a căutat amprentele culturale a opt grupuri de minorități: chinezi, turci, indieni, libanezi, moldoveni, francezi, italieni și britanici. Cum pagina de prezentare amintită mai sus vorbea de minorități etnice, concluzia nu putea fi decât că moldovenii din București sunt minoritate etnică.

Prostia asta se pare că a atras cuiva atenția și conferința de lansare nu a mai avut loc joi 29 octombrie, a fost mutată luni 2 noiembrie, la Clubul Țăranului din București, orele 17:00. Și pagina aceasta a fost modificată, noua variantă spunând că amânarea lansării și schimbarea locului se datorează ”unor confuzii în ce privește interpretarea termenului de minoritate”. Avem și o precizare: ”echipa proiectului Noile minorități din București folosește termenul în sensul sociologic, urmărind identificarea și promovarea minorităților urbane”. Și uite-așa moldovenii s-au transformat din minoritate etnică în minoritate urbană în cadrul aceluiași studiu, de la o zi la alta. Cele două variante ale textului în imaginile de mai jos. Mulțumesc Google cache!

nm-concluzii-cache
cache
pagina modificată
pagina modificată

Descrierea moldovenilor a suferit și ea modificări de joi până azi, mai jos aveți capturile. Nu-mi mai bat capul să inventariez erorile.

cache
cache
pagina modificată
pagina modificată

Dar dilema rămâne! Să-i credem pe autorii studiului că folosesc termenul ”minoritate” în sens sociologic, însă simpla înșiruire ”italieni, chinezi, turci, libanezi” creează confuzii. Nu cred că turcii ar vrea să fie ”minoritate urbană”, parcă preferă să-și conserve etnia. E cam încurcată situația, poate doar moldovenii sunt minoritate urbană, naiba mai știe. Aștept să văd studiul, mai ales capitolul despre metodologie. Deocamdată am citit fișa de comunitate a moldovenilor, alcătuită din câteva articole de ziar plus 4-5 interviuri cu studenți basarabeni veniți la București – cel puțin asta este în ce am citit. Fișa asta nu are nici o referire la metodologie, focus-grupuri, chestii.

Nici nu știu dacă mai are sens să dau link către pagina proiectului, prea își modifică textele de la o zi la alta. Ceea ce spune multe despre seriozitatea cercetării.

doodle-kids

 

 

Îți place ce scriu? Introduci adresa de email și primești fiecare articol imediat după publicare:

Motorizat de FeedBurner

4 gânduri despre „Minoritatea moldovenilor din București se lansează la Clubul Țăranului

  1. Deci oamenii au vazut ca au facut o greseala, posibil pentru ca le-ai atras atentia, si au facut corecturi. Care e faza cu Google cache? Cauti potcoave de cai morti?

    1. Când avem de-a face cu studii științifice nu prea sunt permise astfel de ”greșeli”. Ei susțin acum că a fost o ”confuzie” – Google cache arată că nici vorbă de așa ceva, au scris clar ”minorități etnice”.

  2. Domnule Damian, m-ati amuzat cu postul asta! Am citit si eu studiul si e o mostra de superficialitate!

    Dincolo de aberatia cu minoritatea moldoveneasca care le-a fost atat de draga autorilor incat apare si la linkurile despre englezi, francezi si italieni, asa zisul studiu despre comunitatea libaneza pare a fi fost facut in restaurantele libaneze din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *