Kishiniov

Mizeria cu salariile mai mari pentru balerinii străini

Vă dați seama în ce stadiu de înapoiere sunt românii dacă până și artiștii de la operă sunt niște brute xenofobe primitive care fac scandal pentru că balerinii străini sunt plătiți cu salarii mult mai mari decât balerinii autohtoni?

Și totuși, mie îmi pare că balerinii români au o urmă de dreptate. Să vă explic: baletul în România este o activitate subvenționată de la bugetul de stat. Adică baletul nu este o chestie care produce bani, dimpotrivă, este un moft întreținut cu banii unor oameni pe care pur și simplu nu îi interesează baletul.

Dacă baletul din România ar vinde bilete astfel încât să producă profit, atunci da domnule! din profitul acela să-și aducă țopăitori de talie mondială. Dar este vorba de bani de la buget și în astfel de cazuri, din ce îmi amintesc, se organizează concursuri. Și n-am auzit de organizarea de concursuri de angajare pe salarii mai mari la care balerinii străini și cei români să participe cu șanse egale. De asta mi se pare normal ca balerinii români să reclame că sunt discriminați. Plus că mi se pare că ar fi nevoie de niște procurori în scandalul cu balerinii, înțeleg că deja a trecut pe-acolo Curtea de Conturi și a constatat că banii se cheltuiesc aiurea. Poate că raportul Curții de Conturi ar trebui făcut public, să vorbim și de bani, nu doar despre xenofobie și intoleranță.

Categories: Diverse

Când ungurii nu-i suportă pe unguri – câteva cifre despre toleranță » « Despre Chișinău ca o văgăună peticită și campania anti-Chirtoacă

6 Comments

 1. Cita vreme nu da bani la biserica ortodoxa, statul poate sa faca tot ce vrea cu banii pentru ca nu ne intereseaza. Vrem balet, nu scoli si spitale.
  Io da mic am fost coleg cu Almosnino.

  • da. desigur, merita sa protestam contra maruntisului cheltuit pe balet si sa ignoram problemele mai grave, inclusiv biserici, stadioane si coruptie.

 2. Opera ar trebui privatizata. O opera de stat ar avea ratiune sa existe daca ar folosi pentru promovarea culturii romanesti si a talentelor (nu talentosilor) romani. Gen: le oferi o scena celor din anii terminali de la Conservator sau organizezi concursuri de interpretare la nivel national si le faci astfel acestor artisti un intro in showbiz-ul cultural. Deocamdata, face mai mult in sensul asta (si cu mai mare impact) o emisune gen „Romanii au talent”.

  Din pacate, intre ce ar trebui sa fie Opera si ce este, e o mare discrepanta (ca si la TVR). Plini de basini in cap, insa zero la performante si la bilete vandute. Si asta nu e pentru ca n-au bani. Cata vreme a fost Ioan Holender director a facut management profesionist, cu ce a avut. Insa o institutie nu poate si nu trebuie sa depinda de un om. Daca asta se intimpla, e ceva total putred si futut cu tot sistemul.

  Si ce e putred in Danemarca noastra damboviteana este mentalitatea de sclaveti la stat, de „noi suntem niste mari artisti si voi sunteti niste imbecili care nu apreciati cat ne sacrificam noi ca sa fim asa de niste mari artisti si genii ce suntem si lucram pe aceste salarii de cacat cand am putea sa plecam oricand din tara unde ne asteapta toti cu bratele deschise, insa nu plecam ca suntem niste mari artisti si genii ce suntem si ne iubim tara”.

  Pana la urma, vad ca in Bucuresti au aparut cateva teatre private (eu am fost la Metropolis de cateva ori) si par sa se descurce, daca inca mai tin usile deschise dupa 2-3 ani.

  O Opera privata cred ca ar fi muuult mai buna. Frate, Opera de stat (ca si televiziunea) e o ipocrizie. Vezi doamne, murim de grija culturii (care altfel, saracuta) ar muri daca n-am plati-o de la buget. Ah, da, ca si cacatul ala care se cheama „Uniunea Scriitorilor”. Sau Academia Romana, bunaoara.

  Frate, exista o piata imensa de cultura. Se vand carti in draci, nu cred ca e editura sa o duca prost (Humanitas, Nemira, RAO.. le vezi pe toate la Bookfest). Elefant.ro vinde carti electronce, grupa mare. Teatre private – vezi mai sus. A venit Rieu la Bucuresti, a umplut piata. I-a mers asa de bine, ca mai vine de cateva ori (cred ca se aboneaza – si foarte bine ca o face, ca Maastricht e abonat si cate altele).

  In concluzie, spectatori care sa plateasca bilet sunt. Suficienti ca sa dea bani, suficienti bani ca sa mearga si opera bine si sustenabil. Acum insa, ca spectator, in pula mea, nu o sa dau bani sa stau 2 ore intr-un jeg de scaun cu genunchii la gura, ca sa ascult Flautul Fermecat sau ceva Wagner, cantat corect (dar impresionant) de niste artisti mediocrii (nu neaparat rai), cu niste decoruri de cacat (facute la „Arte Plastice”) samd, mai ales cand pot sa aleg.

  Adica, pina la urma, Viena e la nici 2 ore de zbor. 3 ore cu tot cu metroul pina in centru. Prefer sa dau 200 de euro pe un bilet o data pe an, la un spectacol de exceptie, decat 50 de lei pe „actul cultural” de la coltul strazii. De ce? Pentru ca sunt un snob imputit (si ca mine, multi altii). Ma duc la Opera sa ascult muzica buna, artisti faimosi, sa imi frec coatele de la smoking cu alti snobi ca mine si sa pot sa intreb noasalant si studiat intr-o conversatie cu alti snobi, ce parere au de ultimul concert al lui Jonas Kaufmann.

  Holender era un om care intelegea asta. Opera trebuie sa vinda un eveniment, nu o experienta audiofila/muzicofila. D’aia la Opera din Viena se fac si baluri si dineuri. D’aia exista o tinuta.. D’aia…

  Insa de la niste naclaiti prafuiti cu diploma de „manager cultural” luata la stat, nu cred ca poti sa astepti asa ceva sau o discutie despre „biz” si nu despre „basini, harfe, talent si arta”.

  Si – cu asta termin – daca s-ar privatiza opera, le-as dori succes marilor „talente”, de toate nationalitatile – sa faca pe nebunii cat vor, pana le zboara curul sau pina se vor duce scarbiti la oferte mai bune.

 3. Domnule George Damian,
  mă pregătisem să vă fac praf primul alineat scris în tableta dvs. Cînd colo, mi-aţi luat-o dvs. înainte. Felicitări! Acesta-i adevărul!

  Am ajuns să fim atît de snobi încît nu ne mai place nicmic din ce-i românesc. Vrem totul „din afară!” Pînă şi lozinca aceea stupidă „Vrem o ţară ca afară!” o găsesc jalnică şi-mi vine în minte poezia lui Eminescu „Criticilor mei”. Ştim numai să criticăm. La critici şi la a demola tot ce-i naţional, nu ne întrece nimeni. Cred că dacă s-ar acorda un premiu Nobel şi pentru acest aspect al creaţiei artistice alcătuite în vederea propriei demolări, noi am lua ani la rînd acest premiu.

 4. @Perkele

  Domnu’, ca te legi de biserica inteleg. Da’ de stadioane si de coruptie sa nu te atingi. de stadion avem nevoie. Acolo trebuie sa joace echipa de partid si de stat care „aduce puncte pentru Romania”. Cit despre coruptie, trebuie sa manince si gura lu’ ei, nu? Ca sa imbinam stadionul cu coruptia, citesc azi in ziar ca Becali l-a dat afara din functie pe antrenorul Ganea de la Voluntari. O spune chiar presedintele clubului. Ne da si „motivele”.

  In concluzie, inteleg ca injuri cu ardoare biserica ortodoxa, dar de altele sa nu te legi. Exista niste limite, totusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑