Kishiniov

Nu cu discursuri bine scrise se va naște un lider. E nevoie de suflet

Văd apeluri de genul: protestul are nevoie de un lider! Mulți nu-i vor pe cei care au deturnat protestele anterioare, gen #UnițiSalvăm și alte lichele fără o ocupațiune clară, ”activiști” cu gena tarată a lui Coriolan Drăgănescu. Multă lume nu înțelege că un fenomen precum cel în desfășurare în România are nevoie de suflet.

Stângiștii au rețeta leninistă a deturnării unei stări de spirit. Nu mai intru în detalii, citiți-l pe Vasile Ernu, el știe mai bine. Doar că românii în mare parte sunt imunizați la marxism-leninism, oricât de mascat ar fi.

Dar chiar și revoluționarii de profesie cunosc faptul că fără suflet nu faci nimic. Este o categorie dificil de definit și apucat, nu se creează artificial, prin sinteză chimică, precum Turnavitu. Un prim pas către înțelegerea dilemei ar fi o lectură serioasă din Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu, dar asta nu se face de pe o zi pe alta.

Vrem un lider! strigă piața. Deocamdată sunt respinși activiștii care au rețelele făcute, cunosc mecanismele de stradă, au echipe de agitatori verificați și antrenați, din direcția asta nu se ridică un lider. Iar dacă se va ridica va fi sfârșitul fenomenului.

Fiecare revoltat are o agendă – însă liderul/ liderii pieței nu trebuie să aibă o agendă. Trebuie să aibă ”suflet”, să fie capabil să distileze toate agendele pieții într-o formă coerentă care să fie asumată de toți – în ciuda diferențelor evidente. Abia atunci protestu va deveni cu adevărat periculos pentru actualul sistem corupt. Mecanismul leninist al profesioniștilor revoluției va îndepărta majoritatea oamenilor, va confisca protestul și-l va direcționa conform unei agende care va fi înghițită de sistem.

Deja există riscul ruperii protestului de marea majoritate a populației prin asumarea unei agende anti-ortodoxe. Un lider cu suflet este imposibil de fabricat, va trebui să se ridice singur și să coaguleze, nu să taie maioneza nemulțumirii publice.

P.S. Știu că ”suflet” este un concept indefinibil în cazul de față. Dar nu am un cuvânt mai bun.

Beeswax candle

Categories: Diverse

Izvorașul din strada Pușkin și originile Chișinăului » « Vreți spitale, nu catedrale? Vă zice moșu’ unde e banii!

3 Comments

  1. De ce lider cu suflet au nevoie manipulații de pe străzi? Chiar dacă ar exista unul, și mai ales dacă s-ar duce la ei, sunt ei vrednici de așa ceva? Ce ar putea face liderul cu suflet; căci în doi timpi și trei mișcări ar fi hulit chiar de protestatari și judecat, iar în locul lui și-ar lua un Baraba dintre ei, sau ceva asemănător….

  2. Sufletul este ultimul lucru care ii intereseaza pe oamenii astia din strada (era sa zic protestatari, dar deocamdata vad ca nici ei nu stiu de ce protesteaza).

    a, si Mircea Eliade sau Ioan Petru Culianu sunt lucruri straine pentru majoritatea dintre acestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2020 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑