Kishiniov

Pe când mega era giga și nu exista tera. Amintiri despre calculatoare

Primul computer personal l-am văzut în anul 1984, aveam 6 ani. Am rămas șocat de cutia cu butoane în care intrau cabluri, mai aveai nevoie de un televizor și un casetofon ca să-ți faci treaba.

Mulți oameni erau convinși că televizoarele puteau să se strice dacă erau folosite ca monitoare. Și chiar nu vroiai să ți se strice televizorul înainte de 1989. Casetofoanele și casetele se găseau extrem de greu înainte de 1989. Eram fascinat cum puteai să joci șah cu cutia aia cu butoane și să asculți muzică la casetofon în același timp. Ecranul televizorului se umplea cu ”purici” și scotea sunete tehnice în timp ce se încărcau programele. Dacă se încărcau.

Apoi am văzut în 1990 calculatoare care funcționau fără casetofon. Șoc și groază. Și nu o să uit niciodată prima lecție de informatică din septembrie 1992. Mi s-a lipit cumva de neuroni, nu știu de ce. Profesorul ne-a spus despre unitățile de măsură: kilo, mega, giga și tera. Ușor ironic a adăugat că tera este o unitate de măsură mai mult teoretică, fără aplicație practică. De câțiva ani am în casă un hard-disk extern de 1 tera. Unitate de măsură teoretică. În 1992 un hard-disk de 32 de mega era gigantic. Aproape că nu aveai ce pune pe el.

Tot în septembrie 1992 am auzit de o mică firmă americană care făcea chestii interesante. Microsoft îi zicea, cred că mai am pe undeva o broșurică unde Microsoft se scria cu litera grecească ”miu”. Și profesorul ne zicea că există o misterioasă aplicație numită ”Windows”, dar noi suntem oameni serioși și nu folosim mizerii, lucrăm pe comandă directă.

Și așa îmi dau seama că sunt bătrân și vorbesc chestii pe care mulți nu le înțeleg.

rsz_computer-tower-and-smiling-face

Categories: Diverse

Ați reținut? Migranții nu au legătură cu teroriștii » « Berlinul seamănă cu Chișinăul

5 Comments

 1. Been there, done that!
  Cel mai aiurea era cand, la capatul a 5 minute de taraituri imposibile, cand credeai ca, in sfarsit, poti sa incepi sa te joci, ecranul se bloca pentru ca ultimul sunet nu a fost cum trebuie. Si o luai de la capat.

  Zynaps…

 2. 🙂
  Tare articolul!

 3. HC 90 si 91 rulz…, am primit primul calculator cadou prin 96, si am invatat sa instalez windows-uri pe discheta, si sa rezolv HD cu izolare badclusters.Am facut o caruta de bani pe vremea aia,Acum vand detergent.

 4. In ’92 un hdd de 32 de mega nu era gigantic, ba chiar din contra. Trebuia sa stergi continuu aplicatii, jocuri, ca sa poti instala unele noi. Asta in cazul in care pe unele nu le rulai direct de pe disketele de 3 sau 5 inch.

  Eventual mai foloseai stackerul sau microsoft doublespace ca sa-ti „dublezi” capacitatea hdd-ului, comprimand informatiile de pe el.

 5. Bine ca n-ai început cu cartelele 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑