Kishiniov

Să înțelegem politica românească, pornind de la scara blocului

Alex Mihăileanu zice că trebuie să sperăm și să votăm bine, să nu abandonăm lupta așa cum înțelege el ce spun eu și maestrul Eftimie. Adică eu spun că nu este relevant votul, că este o păcăleală orice campanie electorală în România deoarece se merge pe ideea ”să votăm răul cel mai mic” – iar eu zic că nu mai am chef să fiu păcălit. Și vă povestesc mai jos cum funcționează democrația la românii majori și adulți și în deplinătatea facultăților, pe o scară oarecare de bloc din București.

Prin 2004 s-a oprit apa caldă și curentul de pe scară. Adio dușuri și lift pentru cei de la etajele superioare. Nici o explicație, nimic. O cucoană de vreo 60 de ani a umblat pe la instituții și a adunat dovezi: asociația de proprietari avea datorii la toți furnizorii, cam 100.000 de RON. Președinta asociației încasa banii de la proprietari, doar că nu-i ducea la furnizori, îi folosea Dumnezeu știe pentru ce, probabil să-și finanțeze magazinul de ace-brice-și-carice de la parterul blocului, în mod evident falimentar. Mai pe scurt, au început zbieretele: președinta asociației s-a internat la Spitalul 9, cucoanele de pe scară s-au dus s-o scoată de acolo cu forța, să nu-și scoată certificat de nebună, până la urmă președinta frauduloasă a înapoiat cam 70.000 de RON, restul găurii a fost acoperit în mod cinstit de proprietari, în rate. Așa a revenit apa caldă și liftul a reînviat. Diferența de 30.000 de RON nu a mai recuperat-o nimeni, practic președinta de asociație a primit cadou de la fiecare apartament câte 600 de RON.

Ședințele asociației din acele vremuri tulburi erau fascinante: existau oameni care-i luau apărarea președintei de asociație! Cei veniți de câțiva ani în bloc erau refutați cu argumentul suprem: ”tu ești nou aici, nu cunoști care e treaba, nu o știi pe Daniela așa cum o știm noi, de când era mică!” Dacă le spunea cineva că sunt tâmpiți se supărau. Așa cum s-au supărat când a apărut ideea ”haideți s-o dăm în judecată pe hoață și să ne recuperăm banii cu care am completat gaura”. Ce zbierete au fost! Cum s-o dăm în judecată pe Daniela pe care o cunoaștem de când era mică?!?! Mai bine îi dăm din buzunar 600 de RON. Bine, până la urmă Daniela și-a pierdut postul. S-a format un nou comitet, a fost aleasă o nouă președintă, am depășit criza.

Dar micile distracții au continuat. De exemplu, când a venit vorba de contorizarea pe apartament a rețelei de gaze a fost foarte frumos. Doi proprietari aveau centrale de apartament și își trăseseră țeavă, dar nu au vrut să-i lase și pe ceilalți să se lege la țeava lor, au cerut niște sume de bani fabuloase, adică cu mult peste facturile de la instalarea inițială. Așa că restul oamenilor care au vrut să se contorizeze și-au tras țeava lor – iar scara are acum trei țevi: aia veche comunistă, una nouă care deservește 2 apartamente și încă una nouă pentru 16 apartamente. Probabil când se mai trezesc alții că vor și ei contoare va apărea a patra țeavă, să fie redundanță la explozie.

Dup-aia s-a luat decizia că să nu mai fie plătită căldura paușal, să se pună repartitoare pe calorifere. După o iarnă de clănțănit din dinți, pensionarii blocului au pus-o de-o rebeliune (au fost șmecheri, ca să plătească mai puțin au lăsat un singur calorifer pornit și și-au ieșit din minți de la răcoare, plus banii dați pe pastile pentru răceli). Și după o iarnă am trecut la paușal, că așa a votat majoritatea. Un repartitor a costat 400 RON și când cineva a avut ideea ca toți cei care au votat pro-paușal să răscumpere repartitoarele scoase din uz și neamortizate iar au început zbieretele.

Un deștept de la ultimul etaj și-a făcut singur izolarea, deși știa că urmează să se facă o lucrare generală de izolare, dar el nu avea încredere, așa că și-a plătit din buzunar. Dup-aia a venit cu facturile să i le deconteze asociația. Bine om bun, dar știai că facem noi pe toată suprafața, de ce n-ai mai avut răbdare două săptămâni? E, n-a vrut și basta, acum vrea banii.

Și s-a ajuns încet la o stare de tensiune – și s-a copt o nouă rebeliune. O cucoană umblată prin Italia a început să facă agitație, a cerut de la comitet statutul asociației, ăia nu i l-au dat, s-a dus la poliție și la ONU, a scris scrisori deschise, a zbierat la adunările generale ordinare și extraordinare ”NU VREAU SĂ FIU PREȘEDINTE DE ASOCIAȚIE!” și după două luni a fost aleasă președinte de asociație. Să te ferească Domnul să ceri acum de la cucoana asta revoluționară statutul asociației sau procesele verbale ale adunării generale, nu te mai spală toată Dâmbovița. Și femeia e pusă pe treabă: a schimbat cu totul interfonul, că vroia camere de supraveghere la intrarea în bloc, ieftin 200 de RON de apartament, deși interfonul vechi era bun.

Și toate acestea se întâmplă democratic, prin votul proprietarilor, toți oameni majori și în deplinătatea drepturilor civile și a facultăților mintale. Extindeți povestea asta la nivelul întregii Românii și o să înțelegeți ultimii 25 de ani de istorie. Pur și simplu nu are rost să votezi, votul proștilor este covârșitor.

P.S. Aici puteți citi povestea unui președinte de asociație de bloc printre români.

P.P.S. Vă povestesc altă dată cum este cu scara de bloc în Chișinău, de principiu la fel ca în București, dar cu parfum sovietic. Sau duhoare sovietică, naiba să mă ia.

Categories: Diverse

Adevărații nemuritori din Basarabia. Idee pentru un proiect al memoriei » « De ce să o votezi pe Gabi Firea la primăria Bucureștiului

10 Comments

 1. Prin alte tari care au trecut prin comunism dar ceva mai civilizat exista presedinte de scara sau cum ii zice dar nu vede nici un ban. Plata se face direct la furnizorul de servicii in mod individual, adica caldura o platesti la operatoru de caldura, canalizarea la aia cu canalu, serviciile de lift si scara la o alta entitate juridica. Totul se poate face pe net, nu dai ochii niciodata cu nici un functionar. Odata pe an vine cineva si citeste toate contoarele, se face regularizarea etc. Daca refuzi vizita se vine cu politie, frumos, civilizat.
  La noi la bloc sunt bani multi in casa, avem reclame din alea mari. Noi astia mai tineri am propus sa schimbam liftul, nu costa nimic pe nimeni ca doar sunt bani in casa, dar babetul nu doreste sa semneze foaia, ei inca simt adrenaliza zilnic in liftul vechi de 30 ani cel putin….
  Ah… am avut niste jafuri. Hai sa montam niste camere, macar la intrarea in bloc, tot asa pe banii de la asociatie. CEEE?? suntem la big-brother acuma?
  Haide sa punem fix acelasi model de contor de apa la toata lumea ca sunt mai multe modele si cate modele, atatea masuratori aiurea… tot gratis practic… nu! ah… deci voi furati! :))

 2. Instalarea de camere de luat vederi e reglementata de lege. In cazul blocurilor e nevoie de avizul tuturor proprietarilor si al chiriasilor, fireste daca au statutul recunoscut, contract, mutatie. Urmeaza apoi avizul de la comisia de profil. Acel individ care s-a grabit, cu reabilitarea, nu e chiar nebun, in Bucuresti sunt blocuri care isi asteapta rândul si de 8 – 10 ani.

 3. Solutia e casa pe pamant. Blocul e o inventie comunista.

  • nu chiar, depinde ce vrei sa crezi, ori e o inventie burgheza ca sa poata inghesui mai multa lume la oras sau mai multi muncitori aproape de fabrica, ori e o inventie antica (romanii aveau insulae, aztecii apartamente in Teotihuacan etc.)

  • Nici cincinalul, nici blocurile nu sunt inventii comuniste.
   Dar asa cum japonezii au dus la perfectiune tot ceea ce au inventat chinezii, tot asa si comunistii au dus la „perfectiune” aceste concepte si multe altele.

   În România socialista am stat la bloc si am avut ghinionul ca din tot blocul, de altfel foarte respectat si cautat, tocmai pe tronsonul meu sa fie 2 chiriasi (de stat), un militian mutat disciplinar si însurat a n-a oara cu o nebuna si aia maritata de vreo 2 ori, precum si o familie „sociala” si de mahala (evident) care a blocat de nenumarate ori orice îmbunatatire a conditiilor din cauza lipsei de bani.

   Primul lucru pe care l-am facut când am prins la bani a fost sa-mi iau casa. 🙂

 4. Sa vezi disctractie pe mine maine la politie. 🙂
  Short story: acu’ vreo luna bate la usa vecina de la apartamentul de sub noi. Ii curge apa in casa, tavanul ud, etc. OK, vin sa vad, dar sa stiti ca la noi nu e ud in casa si nici nu am accesat sursele de apa. Peste vreo ora vine sotul d-nei cu aceeasi poveste, dar fff nervos !! Il invit in casa, refuza. Tensiunea creste. Stii ca afara ploua si a fost anuntat cod galben de ploaie pt Brasov, deci poate nu suntem noi de vina ? A luat foc ! Neavand cu cine discuta i-am inchis usa in nas. A continuat cu picioare in usa, injuraturi, amenintari.
  Verific din nou tevi incalzire centrala, ceasuri apa, tevi apa prin casa. Nimic !!
  Au urmat acuzatii comunicate si celorlalti locatari cu afise lipite pe casa scarilor.
  In final sursa problemei a fost detectata de un alt vecin: cartonul asfaltat la izolare acoperis a fost intors de vand si apa s-a infiltrat.
  D-ul suparat este sef de scara. Credeti ca a facut ceva pana in prezent ? O sedinta, o ceva ca sa se rezolve problema ? Nuuuuu. Sta in zeama lui in apartament si se intreaba cum apa poate sa se infiltreze la 4, sa ocoleasca 3 si sa ajunga la 2. :):)

 5. Democratia este o minciuna..cel care reuseste prin propaganda sa influenteze gandurile oamenilor, acela conduce.

 6. În anul de grație 2016, încă mai folosim RON?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2020 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑