Kishiniov

Și încă o dovadă a prostiei care ne înconjoară

Am auzit mulți dobitoci în care prostia explodează cu toată forța tinereții afirmând pe un ton de superioritate: ”eu nu urmăresc presa, eu mă informez de pe internet!”

Și chestia asta îi face mai buni, mai curați – adică ei evită manipularea, ei se informează de pe internet, ei nu stau la mâna jigodiilor de jurnaliști mincinoși. Generația actuală nu mai poate fi manipulată pentru simplu motiv că se informează de pe internet și driblează cu dibăcie pe cocoșații de jurnaliști.

Iar acesta este momentul în care îmi vine să râd și să plâng în același timp.

Pentru că oricât ar fi crescut cu internetul în brațe, în realitate milenialii ăștia sunt de o naivitate înduioșătoare, dublată de o fudulie strămoșească sănătoasă, purtătoare de tichie de mărgăritar. Am întâlnit un astfel de fenomen prin 2000 și puțin, un semizeu de 17 ani care îmi explica superior cum se pișă el pe toată filosofia antică, el nu avea nevoie de Aristotel și Platon. Nu să-i citești în original sau traducere cap-coadă, dar măcar niște rezumate, am încercat eu marea cu degetul. Noooo! Aristotel și Platon sunt depășiți, nu mai avem nevoie de ei – nu vezi internetul?!? De acord, internetul, dar totuși, evoluția gândirii europene, să avem măcar habar de gândurile celor vechi, să nu ne trezim că gândim o idee nouă veche de 2000 de ani. N-auzi omule?!? Internet!

Și nu era chiar retardat omul, doar fudul și autosatisfăcut de internet. Între timp situația s-a agravat din moment ce am ajuns la ”eu nu citesc presa, mă informez de pe internet”. Vreau să le spun un mic secret băieților ăștia nemanipulabili și independenți: informațiile de pe internet nu apar de la sine. Sunt scrise de niște oameni. Iar majoritatea oamenilor care scriu știrile pe internet sunt jurnaliști care ”fac presă”. Și ”eu nu citesc presa, eu mă informez de pe internet” a ajuns în sondaje și analize, iar experții analizează decăderea presei din acest punct de vedere. Adică dec, și experții vremurilor sunt în rând cu populația, nici ei nu-i suportă pe jurnaliști, tocmai pentru că se informează de pe internet.

caine-trist (2)

Categories: Diverse

Pe cine mai vreți să salveze Rusia? » « Bă! Voi chiar vreți să punem mâna pe topoare?!?

8 Comments

  1. Sint defecte de exprimare cauzate de grave carente educationale. Ceea ce ar fi trebuit sa spuna este „ma informez de pe anumite site-uri in care am incredere”. Asta nu inseamna neaparat ca acele site-uri sint oneste si bine informate. Insa, pina la proba contrarie, este o informare selectiva.

    Cu titlu de exemplu, eu prefer sa-i citesc pe Damian si pe Coja si il evit pe Cioroianu (chiar daca a fost ministru si are si functie mare in cadrul universitar). Nu inseamna ca Damian si Coja detin adevarul absolut, inseamna doar ca am incredere in ei.

    Evit cit pot editoarialele din Adevarul (chiar daca il citesc pe preotul Tanasescu), dar citesc cu placere editorialele din Timpul.md.

    Se cheama ca ma informez pe internet. Este adevarat, nu cumpar ziare in forma print.

  2. https://aeon.co/essays/how-the-internet-flips-elections-and-alters-our-thoughts – pentru cine mai crede ca pe internet iti creezi propriile opinii din informatiile pe care le alegi singur..

  3. E simplu sa te informezi de pe internet pentru ca sunt suficiente surse de stiri incat oricine poate gasi stirile care ii convin si parerile care ii confirma prejudecatile si modul de gandire. Nici presa clasica nu e mai breaza, dar acolo macar jurnalistii manipuleaza cinstit in folosul celor care le da banii, in timp ce pe net pentru a produce un click se publica toate prostiile. Cheia insa e in diversificarea informatiei, daca ajungi sa citesti doar un tip de stiri si nu mai verifici din cand in cand si parerea partii adverse, ajungi sa te radicalizezi si sa te tampesti.

  4. Asta cu informatul de pe net e ca si cum ai spune ca nu mai citesti carti ci doar e-book-uri. Internetul e doar suportul, nu informatia in sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑