Kishiniov

Soluția pentru anularea legii anti-fumat din România

În primul rând este nevoie de niște oameni hotărâți, care nu se tem de o amendă și au niște bani de cheltuit, timp de pierdut și vor să se amuze cu autoritățile. Deci, planul.

Oamenii hotărâți își fac un club. Îl înregistrează ca ONG, pentru promovarea lecturii, să zicem. Închiriază un spațiu, de preferat în centru, îl dotează cu mese, fotolii și tot ce mai este nevoie pentru lectură. Pe mese se pun scrumiere, este angajat un administrator și niște oameni care să mențină locul curat. Este nevoie și de un filtru serios pentru fumul de țigară. Accesul este exclusiv pentru membrii clubului, candidații trebuie să vină cu recomandare de la minim trei membri și să fie votați de restul, să zicem cu 75%. Deschis de la 14:00 la 24:00, wi-fi gratuit și prize pentru laptop. Cafea și sucuri la discreție, alcool își aduce fiecare de-acasă. Ai voie să aduci maxim un invitat pe zi. Cu site și newsletter și forum.

Și abia apoi poate să înceapă distracția. Să vină cu inspecții și ce vrea mușchii lor. Printre membrii fondatori avem nevoie de un avocat serios. Și facem contestații și scandal în presă. Dacă pierdem procesul (greu de crezut cu un avocat serios!) mergem la CEDO.

Dar de principiu nu primim inspectori, doar pe popa cu Crăciunul. Să vină cu mascații să spargă ușa. Dar v-am zis, e nevoie de oameni serioși.

(Aici v-am zis adevărata poveste a fumatului în baruri și alte locuri de pierzanie.)

rsz_ash_tray-cigarette

 

Categories: Diverse

Ungurul care mi-a furat poezia în tren » « De ce nu merg moldovenii la teatru, muzeu și bibliotecă

17 Comments

 1. Interesanta idee, si cred ca prin aceasta metoda we imbogateste si cultura !

 2. scuipate-as intre ochi, moldovean borat!

 3. Daca s-ar deschide un astfel de club prin apropiere, as fi membru fondator.

 4. Ma bag!
  Daca se va face direct ONG pentru promovarea fumatului este rau?
  Sa militeze inclusiv pentru scoaterea cacaturilor din tigari, alea de put toate la fel, au toate acelasi pret, etc?

 5. Pe vremea Regulamentului organic, din cauza nenumaratelor incendii (pojare), în Moldova a fost întemeiata prima roata de pojarnici (comanie de pompieri) în 1835.
  Deoarece Regulamentul prevedea înca de la adoptare obligativitatea oraselor si a altor unitati administrative, precum manastirile, de a avea rezervoare cu apa si diverse alte ustensile precum galetile – dar incendiile tot izbucneau … cu un an înainte, în 1834, a fost data o lege administrativa oprind „umblatul cu ciubuce pe stradă si a fumatului în case”.
  Ne mai aducem poate aminte si de Gugulita, cel care a dat foc bordeiului unui tara cu „ciubucul cel de hârtie”…

  Deci se poate domnilor 🙂

 6. din pacate, legea interzice fumatul in spatiile publice „indiferent de forma de proprietate sau de acces”, adica nici cluburi speciale pt fumatori nu e voie sa faci! daca adaugi interdictia de a se mai vinde tigari de foi la bucata, concluzia e simpla: asta e o lege antifumat, nu pentru protectia nefumatorilor.

 7. Eu voi fuma maine, mai intii in fata gardienilor de la intrare si apoi in fata colegilor ce ma terorizeaza de ceva timp ca ma vor da in gat la politie daca mai fumez in institutie, chiar si in WC. Voi fuma in birou. Asa de-al dracului. Am cumparat in seara asta DE LA FARMACIE 2 pachete de tigari NTB , 24 lei pachetul. Pe pachet scrie ” fara tutun, fara nicotina”, si „dispozitiv medical…”… Sunt curios sa le vad reactiile.

 8. te poti si pisa in autobuz daca tot vrei sa incalci reguli. cu un avocat bun poti zice ca ai probleme cu prostata si RATB nu tia pus la dispozitie bai nici in bus nici in statii.
  e ok.
  poti si sa treci pe rosu la semafor, cu un avocat bun iei doar avertisment. poti face multe in viata daca vrei sa fi hater. dupa o vreme iti dai seama ca de fapt nu ai facut nimic.
  respecta-mi dreptul de a manca in oras doar mancare si fi fumul tau.

  • Nu voi intelege niciodata de ce nefumatorii meregau sa manance in localuri unde se fumeaza. Daca nu iti plac bagaboantele de ce te-ai duce la bordel? O sa imi spui ca sunt prost si ca nu existau localuri de nefumatori. Total eronat, am fost de multe ori in localuri de nefumatori unde am servit masa linsitit si am fumat afara dupac e am platit nota si am parasit localul. Legea e tampita (e buna dar nu in formatul actual). Nu ai voie as fumezi in parc ca e spatiu public dar poti fuma pe strada linistit si pe trotuar in timp ce astepti autobuzul alaturi de alti 40 de oameni langa care vei fuma. Gandita tare nu?

  • De ce divaghezi cand problema este de infiintarea unor locuri SPECIAL AMENAJATE pentru fumat / fumatori ???

 9. Ado, esti vițel prietene. Barul e una și restaurantul e altceva. Mergi la restaurant și bagă la maț fără să fi nevoit să suporți fumul de țigară. Dacă mergi în bar (BAAAR) mai scuteşte-mă. Sau mergi la un fast-food că acolo nu se fuma înainte.

 10. Ai copii? Ai încercat vreodată să ieși cu ei la o pizza? N- ai unde,e plin de fum.Deci mă lași cu văicărelile tale de om slab care ar da orice de fapt să poată să se lase. Nu există localuri de nefumatori în provincie,așa ca să mă piș pe viciul tău care mă afectează direct.Bea până crăpi,baga- ți pe venă benzină sau orice îți place,dar nu mai fuma lângă mine. Pentru ca puți !

  • Si desigur daca in pizzerie unul bea bere pana se pisa pe el sau mananca pana vomita,in local va mirosi numai a apa de trandafiri pentru ca,evident,nimeni nu a fumat !

 11. Te duci cu copiii in localuri fie ele si de pizza ? Esti un parinte responsabil. In UK accesul copiilor in localuri este interzis. Evident,aia sunt tampiti.

 12. Legea arată așa din cauza patronilor care n-au fost capabili să respecte vechea lege. Sunt fumător și nu mă las, dar sunt de acord să pot merge să manânc fără fum. Dacă patronii de 2 lei făceau locurile pentru nefumători să poată fi folosite altfel era treaba…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑