Știți ce este DCFTA? Nu vă rușinați, foarte puțini oameni știu

DCFTA se traduce prin Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pe limba omenească este documentul care reglementează relațiile economice dintre UE și Republica Moldova. Foarte puțini oameni l-au citit și oricum nu este pentru oricine, acolo au fost incluse foarte multe chestii tehnice care au nevoie de traducere.

Regulile astea au cam zăpăcit pe toată lumea în Republica Moldova, deși sunt discutate la nivel oficial de ani de zile – doar că informația este extrem de greu de translatat către oamenii afectați direct. Cum zicea ministrul Economiei Calmîc de la Chișinău: agenda politică este mult prea ambițioasă față de capacitățile de absorbție a informației în mediul privat. La conferința ”DCFTA – informare eficientă pentru business-ul din Republica Moldova” ministrul Calmîc a anunțat că există un plan de comunicare cu publicul, urmează să fie pus în aplicare (aici).

Dar mai mult mi-a plăcut ce a zis ambasadorul UE la Chișinău Pirkka Tapiola: comunicarea ca comunicarea, problema este că sistemul bancar din Republica Moldova este unul volatil. N-a zis-o așa Tapiola, o zic eu: nu știi care bancă se duce de râpă la Chișinău, uneori ai impresia că există o concurență între bănci, care să aibă probleme mai multe și mai mari. Și în situația asta nu se mai poate vorbi de absorbirea sau folosirea fondurilor europene, că nu ai pe unde să circuli banii. Despre dobânzi și condiții de creditare chiar nu mai are sens să discutăm.

Bani ar exista, sunt zeci de programe UE anunțate de care ar putea beneficia Republica Moldova, însă miliardul furat a aruncat totul la gunoi.

Îți place ce scriu? Introduci adresa de email și primești fiecare articol imediat după publicare:

Motorizat de FeedBurner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *