Stupida speranță ”Monarhia salvează România”. Poate doar printr-o lovitură de stat

După 25 de ani de dezamăgiri, curentul pro-monarhist a prins oarecare forță în mediul online – ceea ce nu garantează multe efecte practice, dar asta este o altă poveste. Acum, dezmoștenirea prințului Nicolae creează oarece emoție.

Situația așa numitei case regale a României este încurcată ca naiba. Nu mai sunt Hohenzollerni, vechea casă regală germană i-a șters din catastife, nici nu mai contează de ce. Discuțiile despre transmiterea coroanei (fostul rege Mihai are doar fete) sau orice alte chițibușuri legale pentru resintaurarea monarhiei în România sunt inutile. Practic monarhia poate fi instalată doar printr-o lovitură de stat (jurnaliștii vor vorbi de ”revoluție”), lovitură de stat în care un grup de politicieni de mână cu niște generali din armată și servicii să se înțeleagă pentru urcarea lui Mihai pe tron. La televizor vor apărea politicienii, generalii le vor ține de șase din spate (fix cum a fost în decembrie 1989), după care se va organiza un referendum frumos cu campanie televizată și gata.

Bineînțeles, există și varianta romantică în care românii se adună (unde și câți?) și cumva îl urcă pe tron pe Mihai. Dar vorbim de delir aici.

Și să revenim la speranța care moare ultima. Fostul rege Mihai este văzut ca o garanție a unui viitor regim în care politicienii să fie ținuți în frâu (deși am dubii că ar fi în stare de așa ceva chiar dacă ar ajunge pe tron mâine). În sfârșit, Mihai sau fiică-sa Margareta ar trebui să curețe clasa politică și să declanșeze o nouă eră a fericirii în România. Doar că, așa cum vă spuneam mai sus, monarhia nu poate fi reinstaurată în România decât de o gașcă de șmecheri – și știți cum funcționează găștile de șmecheri: noi te-am pus, noi te dăm jos. Nu ar fi nici o curățenie, doar că șmecherii se vor ascunde în spatele tronului. Deocamdată șmecherii rămân la concluzia că nu au nevoie să se ascundă nicăieri, pot apărea liniștiți la televizor.

N-a pierdut nimeni nimic prin dezmoștenirea prințului Nicolae.

Îți place ce scriu? Introduci adresa de email și primești fiecare articol imediat după publicare:

Motorizat de FeedBurner

5 gânduri despre „Stupida speranță ”Monarhia salvează România”. Poate doar printr-o lovitură de stat

 1. Nimeni nu a pierdut, dar Margareta a câstigat.
  Problema este doar ca daca Mihai n-apuca sa ia tronul pentru a treia oara (sa speram ca de data aceasta „curat constitutional”) sansele monarhiei în România sunt anulate pe vecie. Sigur ca vor mai ramâne si niste nostalgici, ca aceia care tot mai sperau ca vin americanii, dar tot la fel de influenti în politica acum ca si atunci.

  Crezusem ca cineva tot a pierdut – aceia care credeau sincer într-o monarhie. Smecherilor li se rupe într-adevar de morala si echitatea unor actiuni, dar cei cu adevarat sinceri probabil ca înca mai credeau în povesti cu zâne. Pâna mai ieri.

  Când mare parte din tineretul pro-monarchist fusese câstigat de ideea unui rege (asa-zis) din mijlocul lor, decaderea din drepturi a acestuia probabil ca i-ar fi pus pe gânduri.

  Se pare ca nu-i chiar asa. Deja au aparut articole despre moralitatea casei regale, comparata desigur cu putregaiul republican, uitându-se despre precedentele (da, mai multe) legate numai de un singur rege, Carol II.

  Apoi, ar trebui cumva studiata aceasta situatie ciudata, putintel mai adânc? La urma urmei, Normele regale nu prevad aceasta optiune, ci doar renuntarea voluntara la calitatea de membru al dinastiei. Ce anume a putut genera o actiune atât de radicala, încât nici nu s-a crezut de cuviinta ca ar fi trebuit inclusa printre aceste norme? Ca a comandat pizza în contul lui bunu’sau, ca în comediile americane de duzina? Sa fim seriosi…

  Dupa consilierul familiei regale, aparent prezent la luarea deciziei, Ioan Luca Vlad, unul dintre motive ar fi fost ca „Daca vrei sa te faci trader, nu poti fi membru al familiei regale”. Tinând cont de primul job platit al lui Mihai, chiar seful familiei ar fi trebuit sa fie exclus, nu-i asa? Sau cine face regulile are dreptul sa le încalce?

  Pe de alta parte, realitatea tragicomica este alta.

  E un bâlci. Mihai si familia îsi confera titluri si stabilesc ierarhii într-un univers paralel, în care România ar fi regat – daca s-ar fi produs în universul nostru, republican, avocatul poporului ar fi trebuit sa se sesizeze de mult ca activitatea dumnealor încalca art. 152 din Constitutie (aia pe care o cred tot ‘mnealor ca fiind ilegala).

  1. nici o problema stati cu Dragnea, Felix si cu Ponta pe vecie. Va dau aia de numai stiti de voi! Asta si meritati. Hotii si infractori o sa conduca pe vecie Romania, asta merita majoritatea romanilor trgoditi de comunism!

 2. Problema majora a tuturor monarhiilor este ca sunt ereditare. Monarhii elective se gasesc numai în fanteziile SciFi cum ar fi Razboiul Stelelor.

  Asta înseamna ca un idiot daca are sansa sa se nasca într-o familie domnitoare va primi automat dreptul de conducere, fara a face nimic în acest sens, chiar fara a avea abilitati de conducere (da, stiu ca multi printi mostenitori urmeaza cursuri speciale de conducere, dar asta numai ca urmare a pierderii puterii odata cu revolutiile din 1789, 1848 etc.).

  Însa existenta unei sanse date cuiva care trebuie sa-si munceasca drumul spre vârf nu trebuie distrusa.

  Mihai nu a urmat cursuri de conducere a poporului. Nu a fost trimis la scolile speciale (gen Eton) unde ar fi fost coleg cu alti printi. I s-a înfiintat o scoala special pentru el, nu cumva sa scape de sub control, unde a învatat orice numai guvernare nu. O recunoaste chiar si el. Aceasta lacuna a facut ca e sa ia cele mai proaste decizii în momentele cele mai delicate (nici alea n-au fost ale lui, au fost ale Elenei si ale cercului de prieteni lingusitori – dar un conducator ar fi trebuit sa stie cum sa se apere de aceste atacuri).

  N-a avut scoala de conducere când a fost mic, n-a avut-o când a fost major, n-a avut-o când a fost în exil, ce fel de conducator vreti dragilor sa aduceti pentru tara? Daca ramâne un simbol, atunci la ce ne mai trebuie? Daca e activ, e incapabil. A fost incapabil ca simbol pe vremea lui Antonescu, a fost incapabil pe vremea lui Groza. A fost incapabil pâna si pe vremea lui Sanatescu, pentru ca a lasat tara vraiste si a fugit în Gorj, la adapost. Unde a fost „garantia lui de stabilitate” între 1945 si 1947?

  PS: nici macar decizia de mai alaltaieri n-a fost a lui – fii’sa cea mare a câstigat (din nou) lupta interna pentru sucesiune. Ziceti ca oricum era pe locul 2? Dupa cum se vede, pozitiile se cam schimba, repejor chiar. Mai bine sa fie eliminat chiar singurul potential candidat – prea se baga în seama, prea începea sa fie cunoscut în tara – pe când anostul Duda, desi colonel activ fara stagiul militar satisfacut iesea din anonimat numai când mai aparea un nou scandal cu „serviciile”.

  Apropo, Dragnea si altii, desi puscariabili, nu sunt chiar reprezentativi pentru republica – unul e adjunct de sef de partid, altii mai putin, dar avem puscariabili chiar în familia regala, ce repede se uita gainariile (si la propriu si la figurat) facute de fiica mediana a regelui, în colaborare cu politisti locali. Ca-n România, numai ca macar în RO se merita sa-ti bagi gâtul în lat pentru aceste afaceri. Aqvila non captat musca. Broasca însa da.

 3. Fostului print Nicolae i se aranjase casatoria cu o romanca ,prietena cu ” serviciile” si fiindca acesta a refuzat, a fost ejectat pentru o perioada pana ii va veni ” mintea la cap” … Deci lui Nicolae i se pregatise casatoria cu o „duda feminina” si numai astfel putea ramane in aceasta familie mafiota.

 4. Orice ar spune părţile implicate, scoaterea afară din casa regală la fel ca şi eliminarea de pe lista de succesori, oricât de ipotetică ar fi aceasta, nu poate fi privită ca fiind o binefacere. Trebuie să fii tâmpit să o vezi astfel. A-i lua cuiva un lucru este o pedeapsă. A-i da un grad unui ofiţer apoi a i-l retrage (degradare) este o pedeapsă, dezonorantă chiar.

  De ce oare a fost scos Nicolae de pe ambele liste? Pai, sună ciudat, dar motivele, aşa cum au fost prezentate ele în comunicat, apoi comentate puţin de “purtătorul de cuvânt”, nu se regăsesc în Statutul Casei Regale. Modestia şi alte cele nu sunt motive de “dat afară pe uşă”.

  În plus, Statutul prevede în mod expres posibilitatea ca unul dintre “membri” să renunţe la aceste drepturi. Acest lucru ar fi sunat cel mai normal, în cazul în care Niculăeş, sătul de restricţiile casei regale, ar fi dorit să-şi câştige libertatea de a salva gorilele prin Africa. Dar nu, a fost dat afară.

  Zvonuri ar fi destule, dar este clar ca Margareta şi-a consolidat poziţia. Urmează să-i pună perna pe faţa lui tat’su dacă reuză la infinit să moară de bună voie. Doar nu s-o lua la întrecere cu Maestrul Beligan? N-o va face acum, pentru că va pierde palatul Elisabeta.

  PS: Cineva mi-a spus ca Nicolae e si pe lista de asteptare la tronul Angliei, undeva pe la coada clasamentului. Nici acea pozitie nu e de invidiat, dar macar este recunoscut ca este cine este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *