Kishiniov

Tot adevărul despre guvernarea electronică din Republica Moldova

Azi am să vă spun tot adevărul despre guvernarea electronică din Republica Moldova. Altfel se simte un om când are gura plină de adevăr, sufletul lui se simte ușor și poate merge cu capul sus pe strada Armenească din Chișinău. Deci tot adevărul.

Omul nostru s-a întâlnit cu Fiscservinform în urmă cu patru ani. Nu s-a temut de întâlnire, citise articole pe Hotnews: guvernarea electronică din Republica Moldova evoluează perpendicular cu direcția de deplasare spre progres. În goana asta turbată moldovenii urmau să-i depășească pe estonieni și chiar să-i deie de rușine. Deci omul nostru era cetățean român și nu se temea, dar după a treia sau a patra discuție cu funcționarii Fiscservinform a înțeles că pentru a fi înscris în baza de date are nevoie de Hârtia A, iar Hârtia A nu poate fi obținută în lipsa Hârtiei B și – fiți atenți aici! – Hârtia B nu poate fi obținută fără Hârtia A.

În sufletul omului s-a strecurat șarpele îndoielii: și dacă reporterul Hotnews este un mincinos? Dar cum să publici articole mincinoase? Spuneți-mi voi: cum poate un reporter să publice minciuni? Și omul nostru a ajuns în biroul unui vicedirector căruia i-a vorbit direct. Au fost spuse atunci lucruri dureroase pe care mai bine să le trecem sub vălul discreției. Dar s-a rezolvat, baza de date a fost completată, omul a primit semnătura electronică. Și patru ani n-au fost probleme.

Până când omul nostru a vrut să reînoiască semnătura electronică. Din seninul zilei s-au rupt cerurile: în baza de date numele lui era legat de o cifră fără nici o legătură cu existența sa temporară pe acest pământ. Adică acea cifră nu era nici numărul pașaportului, nici codul numeric personal, nici data nașterii. Era o cifră și atât. De unde a apărut acea cifră? Ce a fost în căpățâna funcționarului care a trecut o cifră oarecare în dreptul unui nume? Ion i-a spus omului nostru: iac-așa, adică ce zi e azi? treisprezece? bun, trecem treisprezece, mai departe… deci al optulea om pe ziua de azi, deci trecem 8, apoi anul, data nașterii nevestei, neapărat să nu uit cadoul, ce vrea compul ista? mai trebu două cifre, apoi doi-doi să fie…

Karoci, omul nostru a văzut o spărtură în nori: și nu puteți modifica numărul ista? iaca pașaportul… Nooo! Asta ar fi ilegal, trebu să mergeți la Camera de Înregistrare, acolo ei modifică numărul! Da, dar Camera de Înregistrare nu mai este Camera de Înregistrare, a fost reformată – Doar la Camera de Înregistrare!

Natalia este specialista numărul 9 la Camera de Înregistrare care acum nu mai este Camera de Înregistrare, ci Agenția de Servicii Publice și s-a mutat de pe Ștefan cel Mare pe Pușkin 74 dar știți unde e Pușkin 74? Vă spun eu: deci în toate orașele din lumea asta pe partea dreaptă a unei străzi sunt numerele pare, iar pe partea stângă a străzii sunt numele impare. Și omul nostru știa că pe Pușkin 60 este BCR, deci mai la vale trebuie să fie Agenția de Servicii Publice doar că mai la vale este un șantier și apoi Albișoara și Bîcul și nimic mai mult. Șarpele îndoielii a mușcat din nou din sufletul omului nostru: dar dacă în Chișinău numerele clădirilor sunt de-a valma, pare și impare, înghiolmocite fără nici o socoteală? Într-o țară cu servicii de guvernare electronică se poate așa ceva? Iaca se poate și nimeni nu moare dintr-atâta lucru: ce dacă numerele pare sunt și pe partea stângă a unei străzi? Deci Natalia specialista numărul 9 ia bonul de ordine în timp ce curge scârba pe ea. Dosarul trebuie să cuprindă 3 file, mâine dimineață de la 8 la 16. Modelul e pe site. Da, puteți plăti taxa aici. La revedere.

Nicoleta este specialista numărul 2 de la Agenția de Servicii Publice. Nu, formularul nu este corect, da, știu că l-ați descărcat de pe site, dar noi suntem în reorganizare acum. Nu, nu trebuie să mergeți la birou, puteți să scrieți cererea de mână aici. Nicoleta specialista numărul 2 de la Agenția de Servicii Publice are ochii verzi și orice om întreg la cap știe că nu este bine să te ai rău cu o femeie cu ochii verzi. Stați puțin, mai trebuie completat și formularul acesta. Omul nostru îndrăznește să înfrunte ochii verzi ai Nicoletei specialista numărul 2: vrea să fie sigur că informațiile înscrise în baza de date coincid cu cele din pașaport. Da, coincid. Plata la camera 217. Azi ce e? Vineri? Veniți săptămâna viitoare marți la 11:30. Nu știm când se rezolvă la Fiscservinform, încercați miercuri. Dacă nu, poate joi. Vedeți dumneavoastră.

Categories: Chișinău pentru toți

Puțin rasism d-ăla bun, de la Vice – via Dan Alexe, din Europa Occidentală » « DEFENSOR EFTIMIAE (2) CLASIFICARE

3 Comments

  1. Declarațiile online se depun la etajul 2, în biroul telegrafistei.

  2. In Romania exista presedinte electronic, deci se poate si mai bine de atat. Ce echipa ar fi facut cu „draga Stolo”!!! Am fi avut colonie pe luna…

  3. Mă plec. Nimic mai plenar ca realismul real (sau absurdismul viu). Vorba lui Țuțea(apocrif): decât viu, mai bine mort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2021 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑