Trebuie să înțelegi sufletul basarabean…

Am auzit expresia de mai sus de nenumărate ori, dar nimeni nu a fost în stare să mi-o explice. Sufletul basarabean este o chestie greu de apucat, nu are mânere. Ori de câte ori apare o problemă trebuie înțeles sufletul basarabean și problema rămâne nerezolvată.

Sufletul basarabean este mânuit precum sufletul rus. Poate fi folosit pentru a înlocui orice fel de explicație cât de cât rațională. Este ceva profund și care îi face pe mulți să li se umezească ochii de emoție. Și prin Moldova din dreapta Prutului bântuie sufletul moldovenesc, mult mai bun decât sufletul ardelenesc sau cel oltenesc, un suflet blând și îngăduitor – mai ales în județul Vaslui. Dar sufletul basarabean este de o natură mult mai inefabilă.

Bănuiesc că voi avea o revelație la un moment dat care îmi va dezvălui misterele sufletul basarabean. Dacă nu, atunci nu.

Îți place ce scriu? Introduci adresa de email și primești fiecare articol imediat după publicare:

Motorizat de FeedBurner

7 gânduri despre „Trebuie să înțelegi sufletul basarabean…

 1. Expertii trebuiau sa iti spuna ca marea problema nu o reprezenta platforma wordpress, ci numele. Kishiniov ? Ce e asta ? Un nou tip de Kalasnikov ? Sau un brand local de biscuiti ? Si in ce limba este ? Găgăuza ?

  In ce ma priveste, cam odata pe saptamana cautam pe gugal dupa „george damian”.

  1. Păi poți căuta și de acum înainte, ajungi pe vechiul meu blog și de acolo ajungi aici!

   Lăsând gluma, simțeam nevoia unei schimbări. Iar numele mi-a venit deodată în minte, mi-a plăcut și l-am folosit, nu prea are o semnificație anume în afară de rezonanța slavă.

 2. „Kishiniov” : ca si cum romanii ar comunica romanilor si lumii ceva despre „Transilvania”, pe un site „Erdely”. Rezonanta slava nu e ceea ce imi lipsea ( scuze, poate sunt eu mai ciudat) .

  „sufletul basarabean” : intelegeti ceva din el daca cititi „Iar dimineata vor veni rusii” de Iulian Ciocan -ed. Polirom.

 3. Poate ca sunt si eu „dus cu pluta”, dar am aceeasi reactie fata de rezonanta numelui acestui blog ca si fata de genericul emisiunii lui Banciu (e scris cu caractere slavone): respingere.

  E abolut firesc sa ti botezi blogul cum simti, dar simt ca e ceva in neregula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *