Kishiniov

Trigonometrie

Periodic idiotul satului se trezește orăcăind din toți bojocii: ”Dar ce mi-a trebuit mie în liceu matematica/ chimia/ fizica/ istoria/ româna?” Na, fiecare după suferință și corijențe.

Am pus mai jos un clip cu legătura dintre trigonometrie și strungărie. Lămurește simplu și clar de ce strungarii români din perioada comunistă scoteau mai multe rebuturi decât piese – pentru că nu știau trigonometrie, sunt sigur că și pe vremea aia zbierau prin școlile profesionale ”Eu mă fac strungar, nu-mi trebuie trigonometrie!” Strungul și freza sunt cea mai trigonometrie, adică chestiile pătrate le facem rotunde și pe cele rotunde le facem pătrate, că nu le puteam face de la bun început cum trebuia, prietenii mei inginerii mă înțeleg ce spun.

Și acum e momentul să sară din baie alt prost: ”Băăă, suntem în era internetului, strungul e pe comandă numerică și eu am Google pe telefon!” Sigur că da, pentru că piloții de supersonice au învățat să piloteze direct pe supersonic. Oricine poate să învețe de pe Youtube cum să manevreze o mașină cu comandă numerică, sigur n-are nevoie de trigonometrie, că doar CNC-ul e și el un calculator. Zbieri la el și face.

În epoca de aur strungarii noștri erau niște unii care învățau pe de rost ordinea operațiilor, de-ăia de înlocuiau siguranțele de la strung cu un cui de oțel, că lor nu le-a trebuit fizica în școală. Și dacă apărea ceva deosebit puneau mâna-n șold și-și aprindeau o țigară, că ei știau doar A-B-C și nu-și mai aminteau ce uitaseră din școală. Cum e în ziua de azi cu ăia care ”învață Windows” și ”știu Microsoft Word”. O setare a salvărilor schimbată și îi faci să plângă, au pierdut fișierul la care au scris 3 ore. ”Cultura generală” – mister, magie și renaștere. În sfârșit, ai noștri se fac vestiți pe Youtube dându-se cu capul de pereți, atâta putem, atâta facem. Că nouă nu ne-a trebuit în școală matematică/ chimie/ fizică/ română.

Categories: Personal

Birocrație » « Despre regrete

1 Comment

  1. Uite eu am un prieten,doctorat in istorie,orientalist,specialist in istoria Imperiului Otoman. Si el se intreaba la ce i-au folosit matematica,fizica,chimia (a treia limba straina) invatate in liceu ? Culmea e ca avea note mari la materiile amintite,profesorii stiau ce vrea sa faca in viata si desi a facut scoala in timpul lui ceasca,respectivii erau foarte ingaduitori cu cunostintele in materia lor a celor care voiau sa faca altceva. Matematica era chiar distractiva,un fel de rebus,fizica explica multe chestii interesante…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2022 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑