Kishiniov

Viclenii și trădări la cozile din Chișinău

Știți ce este o coadă și cum funcționează, vă voi spune aici cum să vă feriți de vicleniile care se petrec la cozile din Chișinău. Aici prevalează tehnica ”nu v-am văzut”/ ”vreau doar să văd ceva”/ ”vreau doar să pun o întrebare”. Situațiile trebuie exemplificate clar.

Să presupunem că omul stă la coadă la magazinul Rogob de pe Armenească, un loc cu foarte multe probleme. În secunda în care se creează un gol în rând există pericolul ca în acel gol să se strecoare cu dibăcie o tanti. Dacă omul îi atrage atenția că s-a băgat în față, tanti se va întoarce opărită și va începe o tiradă pe o voce înaltă: ”vreau să mă uit să văd ce are, nu am voie să mă uit, stați liniștit că nu vreau să mă bag în față”; dacă omul nu zice nimic atunci tanti va comanda crenvușcă Rogob la cadența unei mitraliere naziste MG-42 și tobă și cârnaț și doktorskaia și tot ce trebuie. Dacă omul intervine în acest moment, tanti va întoarce o figură surprinsă: ”nu v-am văzut, dar de ce nu comandați? am crezut că doar vă uitați, dar nu trebuie să strigați la mine! poftim, comandați dumneavoastră” și tot așa.

Să presupunem că omul stă la coadă la un ghișeu de bancă, la linia marcată clar ”PĂSTRAȚI LIMITA DE DISCREȚIE”. În 90% din cazuri apare o tanti care se insinuează șerpește între această linie și omul deservit de ghișeu. Această mișcare de insinuare este însoțită de o cercetare atentă a anunțurilor de pe geamul ghișeului, concomitent cu ignorarea mediului înconjurător. În secunda în care omul deservit la ghișeu își începe mișcarea de retragere, continuă și mișcarea fluidă de insinuare a respective tanti care se apropie de ghișeu cu pas sprinten și elastic, ca un dribleur de talie raională. Dacă omul rămas la limita de discreție intervine cu un apel vocal ”de ce vă băgați în față?” riscă să fie pironit cu o privire jignită: ”dar poftim, doar întrebam ceva/ nu v-am văzut/ de ce stați așa departe de ghișeu”.

În orice situație, omul care remarcă viclenia este aprig probozit și supus unui val de dispreț care îl face să se rușineze. Unii începători cedează ”mă scuzați, vă rog, întrebați” doar pentru a avea parte de o uimire: tanti scoate un teanc de facturi din geantă și le depune spre prelucrare ori pur și simplu îndeasă în sacoșă achizițiile de la Rogob, bombănind mormăieli nesfinte despre tinerii din ziua de azi.

Pentru avansați recomand intervenția ”nu vă supărați doamnă, dar credeți că sunt ornament în magazinul ăsta?!?” – ideea este că oricum se ajunge la ceartă, așa că mai bine renunțați la ideea de negociere. Sfatul meu este să ignorați comentariile ulterioare.

bulldog

Categories: Chișinău pentru toți

Războiul bătrânilor, un SF care își ratează ipoteza de lucru » « La Chișinău oamenii se rușinează să scrie e-mailuri

5 Comments

 1. E un articol misogin sau numai mi se pare :-)?

  • Ai uitat să menţionezi că articolul promovează o periculoasă ideologie fundamentată pe cultura violului ce are ca scop obiectivizarea şi sexualizarea femeii, subminarea drepturilor lor fundamentale şi impunerea patriarhatului la nivel global.

 2. Stai liniştit că şi dincoace de Prut e de multe ori la fel.
  Eram odată la farmacie şi aşteptam să vină domnişoara farmacistă de undeva din spate ca să-mi dea ce am nevoie.Apare de nicăieri un drac de babă şi se postează cu tupeul tipic pensionarului în spaţiul de un sfert de pas dintre mine şi ghişeu.Mi-am zis că poate vrea doar să întrebe ceva,deşi civilizat era să ceară şi ea voie că doar nu stăteam acolo,vorba ta,de decor.Dar treacă de la mine…
  Vine farmacista şi ce să vezi:scoate hârca naibii aşa cam la vreo 3 pagini de reţete compensate şi se pune pe negociat fără să-mi dea nici cea mai mică atenţie.În momentul ăla mi-a venit să-i dau una.Da’ nu aşa,una din aia mişelească,croşeu din spate.Am reuşit totuşi să mă abţin şi i-am zis ceva în genu’ „Doamnă,da’ chiar vă băgaţi aşa în faţă,chiar nu mă vedeţi că eram înaintea dvs ?”.Faca baba nişte ochi foarte miraţi (deci tot eu eram ăla care sărea calu’) şi zice „haideţi,poftiţi” ca şi cum îmi făcea ea mie o concesie,ca şi cum era rândul ei şi eu eram ăla care se băga în faţă;bine că nu a comentat că îî dădeam una de-o lăsam lată acolo.În fine,mi-am suprimat pofta să-i rup bazinul în câteva locuri,mi-am luat ce aveam nevoie (ca idee,era vorba de nişte comprese sterile de 2 lei) şi m-am dus înjurând în gând cum e mai rău pe lumea asa;probabil că după ce am plecat s-a plâns farmacistei de „tinerii ăştia din ziua de azi” deşi ea (farmacista) era mai tânără decât mine.
  Şi nu odată mi s-a întâmplat treaba asta.

 3. Well played! Ai demonstrat in juma de pagina ca moldovenii sunt romani 🙂 Sa mai zica rusii ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2019 Kishiniov

Theme by Anders NorenUp ↑